我唔覺意穿越咗時空 遇到個神秘女仔?!

1001 回覆
33 Like 37 Dislike

個故驚現架啦故呀咕
係咪比某咕嚇親
咁又無,係覺得好可愛啫
支持
佢似乎非常諒解我會質問

比我捉到
Chapter 49: 崩潰

「喂,係Jennifer。我呢個位置搵到無人機嘅殘骸... 你可以將佢地全部運走嘛?」Jennifer似乎打電話委託緊人...

我見佢傾緊電話,唯有唔騷擾佢...

我打開手機連接WiFi嘅版面... 然後喺17寸熒幕上面撳個密碼出黎...

SSID: Jennifaaa PWD: 1m1$$m@r$:(

乜你個WiFi名咁可愛嘅... 完全唔似認真拘謹嘅你喎!

我偷偷地喺度笑...

WiFi接通咗... 咦?竟然用WPA3!不過呢個唔係重點...

我即刻打開Signal App...

「叮!叮... 叮!」有一大堆訊息跳緊出嚟!

我見到係Jenny嘅message閃過...

「恆?我哋喺R903啦喎,你去到邊吖?」

「恆,你去咗邊吖😢 我冇左你唔掂吖...😖」

「恆... 求下你啦,覆吓我哋啦... 我哋啲嘢真係唔識做吖...😩」

「阿恆吖... 我最多真係請返你食飯啦... 之前係我唔啱... 我唔應該做完野之後就拋低你...☹️」

「阿恆你點吖?你好似已經有20幾日冇返過學... 點解你連我嘅電話都唔聽吖?」

「恆吖... 你唔好做傻事吖... 你屋企人都好擔心你... 你究竟去咗邊吖?」

我見到Jenny咁... 我好心痛...

佢以為我死咗... 佢好徬徨咁問我去咗邊...

我正想撳入去Signal覆...

DEVICE NO LONGER REGISTERED.

可惡!我部電話喺未來被人用咗?!我而家冇信號... 完全無辦法收到SMS認證!

點解!點解會咁樣... 我好想覆佢哋!

仲有我嘅屋企人,我都見到有佢地既Signal Message閃過!

我仲在生架!我未死㗎喂!但係大家已經當我死左咁...

我不禁流下兩行眼淚... 我真係好掛住我原本個世界...

Jennifer突然拖住咗我隻右手... 佢用憐憫世人嘅眼神望住我...

「我就係知道會發生啲咁樣嘅事... 所以先唔比你用。但係我都知我冇辦法阻止你...」Jennifer隻手好暖...

佢輕輕咁用食指抹咗我嘅眼淚... 然後將食指伸入嘴...

「嗯... 好絕望係咪?」Jennifer示意我捱落佢道...

『係... 嗚嗚...』我頓時崩潰大喊...

『Jenny呀......』我已經崩潰喺度亂講野...

「乖... 仲有我喺度... 我唔會走咗去㗎...」Jennifer好溫柔咁喺我耳邊講...

佢雙手抱著我個頭... 然後好溫柔咁用嘴唇錫咗落我額頭道...

「我應承咗你... 當我搵到G-Particle之後... 研究到佢點樣扭曲時空之後... 我會親手送你返去。」Jennifer繼續好溫柔咁喺我耳邊講...

「呢段時間... 要辛苦你啦... 對唔住。」Jennifer摸一摸我... 喺度安撫我...

試想像你比一個細過你嘅女仔安慰你... 你嘅感覺就好似覺得自己係一個大細路咁俾人照顧...

『Jennifer我得返你咋知唔知吖...』我已經失去咗理智...

冇咗理性嘅束縛... 我將自己心中嘅感受講晒出黎!

「我知吖... 阿恆,你仲有機會返去㗎... 你仲可以返去同佢哋重聚... 但係呢度嘅我就真係得返你咋...」Jennifer側身過嚟攬住我...

我都冇諗過咁獨立嘅Jennifer... 原來會覺得我係咁重要嘅...

我哋兩個人心入邊嘅孤獨感不斷地氾濫... 我感受Jennifer嘅孤獨感不停地流入我心入邊...

呢種感覺... 好痛... 好虐心...

Jennifer知道我好慘,知道我好想返去...

但係佢嘅內心有個念頭係想留我喺度陪佢...

但係就算係咁樣... 佢都願意繼續幫我,就算佢知道佢幫完我之後我就會離佢而去,佢都依然願意去幫我...

Jennifer... 我覺得你其實愛我多過我愛妳...

「係吖... 終於俾你發現左啦...」Jennifer溫柔咁喺我耳邊吹氣咁講...

我知道呢樣野之後... 個心好痛... 但係情緒總算穩定咗啲。

「你要記住,你嘅記憶其實只係描述緊其中一個世界發生緊嘅事。」Jennifer突然好認真咁講...

「我都要比心理準備你,就算你最後返到去... 果個世界都未必係你原本果個世界。」

「我讀書嗰陣曾經睇過一啲有關平行宇宙嘅論文... 如果假設平行宇宙真係存在嘅話...」

「就算真係比你返到去,你都有可能會落入一個唔同嘅世界... 你嘅處境都會有相對嘅改變。」Jennifer好認真咁嘗試解釋,我冷靜落黎咁聽...

「喺同一條時間線上面,可以有千千萬萬個平行時空... 就算好似而家咁樣,你只係咁啱喺呢個時空遇到我呢個Jennifer...」

「亦會有可能同一時間有一個時空,遇到你嗰個係Jessie,係Angie,係Erika而唔係我...」

『但係無論我跌入邊個時空都好... 我淨係覺得Jennifer你先同我最夾。』我好肯定咁講...

我知道我心中可能仲對Jenny有感情...

但係而家我已經意識到呢段感情可能已經無法再挽回。

「知道要好好珍惜我啦嘛?」Jennifer雙眼望住我認真咁講...

『知啦Jennif...!!!』我未講完... Jennifer突然伸手...!!!
出埋先訓
話說今日呢篇我想出佢好耐架啦
話晒都叫做落咗少少力去寫

有毒者睇到琴日果篇已經話好sweet
本躺只能乾笑幾聲
更新到Chapter 49
就快完晒個學期 可以寫下故啦

唔係捱
Jennifer示意我落佢道

我成日都將呢兩個字通用咗
同飛揚一樣
佢話自己用倉頡架
我意思係飛揚都撈亂呢兩隻字
果然係忠實毒者
Jennifer bb
做咩事
好sad
男主角有屋企可以返,但佢無
有冇細心留意Jennifer後面講嘅嘢呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞