我唔覺意穿越咗時空 遇到個神秘女仔?!

1001 回覆
33 Like 37 Dislike
佢係上臂近膊頭位置...
未必可以撳到大動脈掛...?

同埋佢哋個基地都run咗幾年啦... 啲嘢慢慢用用下都缺
如果咪點解救火都用打火把喎
好懷疑佢一升空就被防空雷達鎖定
我諗冇咁容易?
好歹都叫四代半戰機
F16V嘅設計唔係隱形戰機
頂盡只有RCS Reduction
Grave Stone雷達好大機會可以見到佢
前提係將雷達車放喺海岸

S-400要攔截導彈,首先要detect到導彈
導彈嘅體積咁細,佢嘅RCS都會好細(Radar Cross Section)
一架隱形戰機RCS應該細到同導彈差唔多
如果攔截到導彈 就好自然地攔截到戰機 就算你係「隱形」戰機都好
據說S-400對隱形戰機嘅detection range係200km
只要F16V爬升到一定嘅高度 好快就會見到佢

S-400嘅威脅就係佢會令到4代嘅武器無咗一半效咁濟
如果要對付S-400而唔想有大量傷亡嘅話 必須5代嘅隱形戰機+反輻射導彈
用嘅數量仲要好多先有機會突破到
所以NATO先會咁驚S-400
我係知s400睇唔到f35
不過同意你話s400可以搵到f16v
繃帶
如果夠近應該會見到
可能50公里左右 我都無確實數字
F-35嘅stealth唔係絕對, 可能F-22會好少少
繃帶 繃帶 繃帶 繃帶 繃帶 繃帶
上次以色列用f35炸咗俄佬部署喺敘利亞s400,s400由頭到尾咩反應都起唔到
可能係用家問題呢
俄佬工藝不嬲唔得,
同埋f35本身個隱形性能係已經好犀利,
至於f22個隱形性能根本就係外星科技level嘅嘢,
美國就係發覺根本唔洗咁誇張嘅隱形能力先design f35
用家問題 可以導致莫斯科號都沉埋
S-400無反應 都唔出奇吖 你諗下邊個係用家先

btw俄佬喺敘利亞嗰度嗰啲大部分係S-300嚟
S-400係upgrade咗雷達+指揮車嘅S-300嚟
就算莫斯科號上面都係裝住S-300嘅戰艦版本
敘利亞啲S-400係俄佬控制嘅 而且俄佬都無興趣打隻機落嚟

所以無人知道S-400嘅真正實力架
我怕連俄佬都唔知咋

同埋講真,當你見su57個隱形性能咁廢,我覺得s400對抗隱形戰機嘅實力好極有限,
最起碼你連試都冇得試,可以有幾好
你嘅隱形戰機要work 必須配合電戰戰機去干擾雷達
單一隻隱形戰機/淨係得F-35,無EA-18G嘅干擾掩護的話
F-35好大機會會被發現

要成功摧毀S-400 唔係淨係靠一架F-35咁簡單
咁當然
有冇人睇咗Maverick呢?
最後校對中
更新到Chapter 64~
有可能呢個post完咗之後要休息一排...

而家咁樣繼續出文嘅話 有可能會唔夠一個月就出晒...
近排都冇乜靈感... 冇乜進展
Chapter 64 修復...

「Eden,損壞情況如何?」Jennifer問緊其中一個喺度收拾緊瓦礫嘅人...

只見呢個人短頭髮,側邊鏟青,帶著黑色耳環... 手臂都好粗壯...

「副指揮!而家有15個單位被炸毀,其中10個已經撤離晒所有傷者,另外仲有3個着緊火,我哋而家處理緊。傷者方面暫時有12個人,全部都係後勤人員!報告完畢!」但係Eden把聲有啲似女仔,不過語氣就好tough咁...

唔通係TB嚟?

「我哋可以recover到幾多個單位?」Jennifer望住眼前嘅瓦礫... 遠處嘅人仲攞住打火把喺度救緊火...

「粗略估計大概7-8個左右,同埋都要調動工程部果邊嘅人手先可以做到。」Eden摸著下巴喺度答...

『請問,如果修復嘅話... 要做啲乜嘢架?』我都想幫下手...

「要重新駁水電嘅供應,單位嘅外殼要重新安裝。」Eden嘅答案非常之精簡!

Jennifer突然靈機一觸咁!

「Eden,立即同我檢查干擾器係咪運作緊!」Jennifer指示Eden去做嘢!

「收到,即刻去做!」Eden即刻跑咗過去另外一邊...

過咗一陣...

「Jennifer!Jennifer!」我身後傳嚟Eden把聲... 佢似乎好緊張!

「宿舍範圍嘅干擾器比佢哋整停咗,係炸斷咗電纜。」Eden面色十分恐懼...

只見Jennifer拎起電話,插咗支天線... 跟住周圍揚下咁...

「暫時無腦聯嘅信號。我會搵人盡快重新安裝。另外我會叫佢哋開著防空系統,確保呢度唔會再有任何飛行物體可以靠近。」Jennifer一度講...

同時拉一拉我打算返去大本營果邊...

但係我都仲睇得出,Eden似乎都幾擔心...

「我知你已經好努力,你盡快幫佢哋維修返宿舍果邊啦。干擾器嘅事情,我會同佢一齊盡快處理,請你放心。」Jennifer好溫柔同埋堅定咁安撫Eden...

「呢個係... 你嘅新拍檔?」Eden好奇咁望住我...

「無錯無錯~」Jennifer拉一拉我~

『你好Eden,我叫吖恆。』我禮貌咁打招呼...

我望一望Eden... 佢至少有170... 仲高過我...

Jennifer拖住我急步行返去大本營果邊...

只見遠處宿舍嘅火勢已經救熄咗...

唉,真係無辦法想像佢哋每日生活喺恐懼嘅陰霾下,究竟點樣過....

「你對你新Version嘅干擾器有幾大信心?」Jennifer突然停低望住我問我...

『我相信可以用到。我段Program已經設計到會發射相反嘅信號去抵消任何敵方腦聯嘅信號。另外我都有沿用返你舊版本嘅code做fallback。』

『安裝方面,我建議採用雙重保險供電。主要用基地嘅48V直流電,另外亦設置後備電池,當基地因為突發情況斷電果陣就會自動啟用,確保干擾器嘅運作唔會被中斷。另外干擾器嘅盒會設有感應器,如果未經批准強行打開或者拆除嘅話會觸發警報。』 我一一向Jennifer解釋,就好似present功課咁...

「非常之詳盡。恆,你果然無令我失望。」Jennifer滿意咁點點頭咁讚我...

「我哋落一轉IC工程部果邊,將個設計同Peter Sir講吓,佢會幫你整出嚟。」Jennifer帶我過去搭𨋢...

跟住我就將我頭先講嘅說話一一覆述比Peter Sir聽...

「呵呵... 唔錯吖!就按你嘅意思去做。」Peter Sir聽完之後都好滿意... 跟住叫咗佢啲手下去跟住做...

我就send咗啲code同埋CAD圖比佢...

*CAD, Computer Assisted Drawing,工程界經常用到電腦設計圖

『另外,麻煩你哋安裝果陣,將呢個裝置裝喺隱蔽位置,譬如樹幹,粗嘅電線杆之類嘅物體。』我細細聲同Peter Sir講...

Jennifer靠咗過嚟... 比佢聽到...

「你怕呢度有內鬼?你放心喎,呢度所有嘅成員我都親自見過,唔會有事嘅。」Jennifer係我心入邊輕鬆咁講...

所有嘢都應該以防萬一嘛Jennifer... 同埋,內鬼嘅嘢防不勝防!

Jennifer拖住我行返去搭𨋢上去大本營果邊...

「你幾時變得咁老練架... 諗嘢精密咗好多喎~」Jennifer好似打量住一個早熟嘅細路咁...

可惡... 明明我都唔係細路,係個樣同身高似細路姐!

『我善良姐,唔代表我唔識呢啲嘢喎。正所謂,人善被人欺,防人之心不可無!』我認真咁講!

「咁你防唔防我先!」Jennifer嘅語氣...?

『都比你攻陷咗啦,仲點防吖?』我都中意咗Jennifer啦...

「把口浪過油咁吖嘛?哼哼~」Jennifer似乎又好受落~

跟住我哋行返上大本營... 只見大家仲喺度各有各專心做緊嘢...

「有冇人而家得閒,我想搵人聯絡MAXAR果邊。」Jennifer向住大家講...

*MAXAR,米國嘅衛星公司,俄烏戰爭果陣用衛星拍攝咗好多俄羅斯嘅軍事部署,然後將啲相公諸於世。

「我可以吖!」Erika企起身回應Jennifer!

Erika呢個女仔... 總會令人覺得佢好可靠。

佢平時唔突出,都唔多嘢講...

但係一到關鍵時刻果陣要佢幫手,佢好多時都幫到大家。

「我想要佢哋搵南海艦隊嘅位置,我要佢哋艦隊詳細嘅相,搭載嘅武器,裝備,有咩戰機喺上面,全部嘅情報我都要。」Jennifer一輪嘴咁講...

「無問題吖,我幫你聯絡MAXAR,有消息我會叫你出嚟。」Erika即刻返去佢個位,跟住拎咗部手提電腦出嚟...

係估唔到佢會用Lenovo啲商用機姐...

「Jennifer!」Jack突然跑過嚟,跟住對住Jennifer九十度鞠躬!

「頭先係我疏忽,無細心留意到Thermo Scope上面Cruise Missile引擎嘅痕跡,導致有一支打中咗我哋總部!係我辜負咗大家,我深感抱歉!」Jack非常誠懇咁道歉...

但係都唔使去到呢個地步吖嘛...?

「Jack!企返直先!無錯係傷咗人,有啲屋炸毀咗。但係如果無你喺度,另外果三支導彈已經炸咗落嚟啦。而家唔係怪責任何人嘅時候,而家我哋係要諗辦法保護大家。」Jennifer扶起Jack,示意佢企好,跟住好溫柔咁講...

「同埋我認為今次我都有啲責任,係我太保守唔肯開雷達所以先會導致有呢個風險...」Jennifer都向大家道歉...

「Jack,你同我調高Thermo Scope嘅靈敏度,見到疑似任何發熱嘅物體都要匯報!Angie,如果Thermo果邊見到任何嘢就開Fire Control Radar鎖定佢,打佢落嚟!唔使經我批准啦。我要你哋諗辦法攔截晒所有導彈。」Jennifer指示佢哋兩個...

「收到!」Jack同埋Angie同時答!跟住佢哋兩個返埋位做嘢!

「Jennifer,啲相返咗嚟啦。」Erika喺我哋後面講...

Jennifer擰轉身一睇...

「情況唔樂觀。」佢皺起眉頭咁講...
唔通成支南海艦隊嚟咗
點會打得過吖
睇有幾多魚叉、雄三揸手
海防嗰度邊有咁多位裝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞