我唔覺意穿越咗時空 遇到個神秘女仔?!

1001 回覆
33 Like 37 Dislike
Chapter 20

Anson:「佢地全部都死晒...」

Anson仲未講完...

「嗚嗚嗚嗚嗚嗚嗚嗚嗚!」係警報聲?!

「Fire Control RADAR WARNING RECEIVER!」Jack突然大叫咗出黎!

*Radar Warning Receiver係用嚟偵測敵人嘅火控雷達訊號,從而知道自己已經被敵人嘅火控雷達鎖定。通常發射武器之前先會啟用火控雷達。

我見到裝甲車入邊其中一啲電腦着左!

「唔係掛?!我哋已經行緊鰂魚涌㗎啦喎... 呢度啲路咁窄都有人鎖定我地?!」Jennifer不敢相信!

我企咗升降台度,即刻撳咗個制!

個頂蓋打開咗,跟住我嘅上半身升咗上去車身出面...

我抬頭一望... 係頭先果隻黑色UAV!

只見UAV機翼突然噴出一下火光!係火箭!

『迴避 迴避 迴避!有火箭!』我大聲呼喊!

Jennifer突然一個甩尾右轉,再逆線行車,再重新左轉去太古坊!我大力扶穩圍欄,深怕自己會直接被拋落車!

轟隆!火箭失準,擊中咗北角官立小學隔籬嘅油站,油站爆炸冒起一個大火球!

『豈有此理!我比你睇下本格躺嘅厲害!』我大聲對住黑色UAV咆哮,然後架起升降台嘅M2 Browning重機槍!

「咔嚓!」我將子彈鏈連接上,然後將子彈上膛!

「碰碰碰碰碰碰碰碰碰碰碰碰碰!」我對住UAV亂槍掃射!

「喂!唔好亂咁浪費子彈!」Jennifer喺下低用對講機對我咆哮!

誰知,架UAV就爬升跟住就飛走左...

『得咗!』我興奮地叫道!

「你開心得太早啦!」Jennifer繼續咆哮!

地上面多左個黑影... 我舉頭一望!

係俄製Mi-24武裝直升機!

只見Mi-24裝有火箭筒,仲有12.7mm YakB 加特林機關槍!

你有機關槍,我有機關炮!我立即將升降台降低,坐返喺電腦前面!

我喺電腦上面撳咗兩個掣,裝甲車嘅車頂冒出兩支俄製GSh-6-30 30mm加特林機關炮!

『去死啦!』我大力撳joystick上面既紅色掣!

「吱吱吱吱吱吱吱吱吱吱吱吱吱吱吱吱吱吱!」係GSh-6-30不停發射嘅聲音!

誰知Mi-24立即向我地發射所有火箭筒!同時再對我地開槍!

「碰碰碰!轟隆!轟隆!噹噹啪!」裝甲車不停中槍同中彈!

「咇咇咇咇咇咇咇!」裝甲車發出警報!

「Turbine Engine Offline, switching over to electric mode!」Jennifer立即啪咗幾個掣,裝甲車仲係寶峰園附近冒住煙咁行駛!

我再望一望... 只見Anson已經比榴彈打到血肉模糊,不似人形!

痴線架呢班PLA!究竟有無人性?!

好彩我開槍開得快,嗰㗎Mi-24已經被我炸到變成一個爛蜂巢咁跌左落地下爆炸!

誰知,前方上面嘅高空出現一㗎形狀奇怪嘅戰機!

係殲-20!只見架殲-20突然俯衝低飛,對住英皇道投擲兩個雷石精確制道炸彈!

「痴線點避吖!?」Jennifer失聲大叫!

說時遲那時快,兩粒100kg雷石炸彈跌咗喺我地㗎裝甲車嘅兩旁...

「轟隆!」炸彈爆炸,裝甲車被炸毀!

4人全數陣亡。

「報告長官,目標已經被砸毀!」殲-20戰機機師向上頭報告!

「非常好,立即返回石崗基地!」對講機傳黎指令!

殲-20立即爬升,左轉駛離香港島!

「碰!」係Bofors 40mm嘅炮聲!

「轟隆!」殲-20機身中彈冒出黑煙!

「哼,就算你再叻都好,你都係敵唔過我。」Johnson冷笑一聲。

「引擎失火!引擎失火!失去動力!」殲-20戰機機師絕望地大叫!

「啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊!」

殲-20直接砸毀玻璃大學,留有燃油嘅殘骸一直焚燒!

本躺宣佈所有主角已經陣亡
全文完!

等我琴日仲特登花時間寫呢篇
Chapter 21: Legacy

Anson:「佢地全部都死晒... 全部都係意外死。」

我虎軀一震!竟有此事?!

而家諗返,當時嘅我竟然會比Anson用呢啲小伎倆就嚇怕咗... 都怪我太易信人...

『唔係咁邪掛... 但係Jennifer比我既感覺係... 佢會盡力保護所有人架喎...』

我始終都覺得Jennifer有一顆善良嘅心... 唔似會做壞事去害人... 都唔似會拋棄隊友嘅人!

「Jennifer... 我覺得佢唔係普通人...」Anson好詭異咁講...

『我... 』我幾乎講左我知!好彩今次收得快!

『我... 我會留意架啦...』好彩兜到!

『不過點解Anson你又會想靠近Jennifer架呢...?』我即刻轉移話題!

「吓... 你唔覺Jennifer神神秘秘咁好吸引咩?
又神秘又靚女... 呢啲妹妹仔真係引死人唷!做拍檔share同一間房架嘛!孤男寡女共處一室... 嘿嘿嘿...」Anson用一種好猥瑣嘅語氣喺度同我講,仲做左個用手指插窿嘅手勢...

我眉頭稍為一皺... 始終我個人唔係太鍾意咁樣意淫女仔。

尤其是佢係我識同尊重嘅人... 雖說唔係識左好耐姐...

「嘻~ 講下笑姐阿恆!洗唔洗咁認真吖?」Anson拍一拍我膊頭,嘗試紓緩空氣中尷尬嘅氣氛...

『既然你講到佢嘅拍檔每個都意外死... 你唔驚...?』係咪真係為女死為女亡就係呢啲人呀...

「驚西!我點止唔驚吖,我仲可以保護埋佢添呀!佢實冧死我都似~」Anson胸有成竹咁講...

我唯有無奈咁陪笑... 心諗佢頭先比Jennifer鬧完... 仲可以講得出啲咁嘅說話... 真係面皮都有幾呎厚。

但係呢啲都唔係重點...

如果我真係做Jennifer嘅拍檔嘅話... 我會唔會死架?

但係如果唔係Jennifer嘅話... 喺呢度仲有冇人幫到我呢?

但係如果唔靠Jennifer嘅話... 我可能連搵食物都搵唔到...

「隆隆!」裝甲車避震發出聲響...

我感受到㗎車明顯傾斜... 究竟而家喺邊呢...?

「咯咯!」Jennifer敲一敲車頂...

「你同Jack不如喺宿舍果邊落車先?」Jennifer同Anson講...

「就你啦Jennifer,你話事架嘛~」Anson依舊用呢套獻殷勤嘅語氣對Jennifer...

『係呢Anson,你同Jack而家係拍檔?』我好奇一問... 因為頭聽到Jennifer叫佢地兩個一齊落車...

「係吖,佢好幫得手架!仲幫我賺到好多Credits...」Anson誇口讚Jack...

『咁如果Jennifer應承比你做佢嘅拍檔嘅話... 咁佢Jack點算?』我只係好奇... 每個人係咪一定要搵一個拍檔呢?

Anson:「佢自由身都得,不過Jack呢個partner好搶手架!」

「咿咿咿!」係裝甲車制動器嘅聲。

「你哋兩個到啦。」Jennifer拉埋個手制...

「恆。我開門,出面有啲光。」Jennifer貼心咁提醒我...

裝甲車嘅尾門打開... 哇好光!我對眼一時適應唔到...

我首先落車...

我瞇起雙眼... 慢慢環顧四周圍...

斜路... 對面有幢建築有紅色閘門...

再望右手邊有一座港燈嘅建築...

而我身後有一棟有落地玻璃嘅高級住宅...

不過就見到外牆有幾個砲彈窿... 似乎呢度都受到戰火摧殘...

隔籬仲有一個已經生鏽嘅兒童遊樂設施...

遊樂設施後面係一條小車路,架裝甲車似乎駛唔入...

難道幢高級住宅就係佢地嘅宿舍?

Anson同Jack跟住落車。

『Jennifer... 呢度係...』我有啲疑惑咁望住四周... 始終我仲係對打緊仗既香港有啲陌生...

「嗱,等我黎介紹... 果度係宿舍入口」Jennifer指一指遊樂設施後面果條小路...

「另外再上面就係關閘,係通往赤柱嘅其中一條路...」Jennifer轉身指向斜路嘅右上方...

「另外呢邊斜路後面係醫院...」Jennifer指向斜路嘅左邊...

『如果無搞錯,呢度係柴灣道。』我應該知道我地而家喺邊啦...

『呢間係筲箕灣消防局,再對上左邊係兩間中學... 分別係筲官同埋筲東官』我開始認得返啲建築物... 就算溶溶爛爛咁... 我至少認得個輪廓!

『你所指嘅醫院應該係東區尤德夫人那打素醫院... 』我指一指斜路後面嘅方向...

『而你嘅關閘應該設喺大潭道。嗰度路窄,坦克或者裝甲車都過唔到。』我指住斜路嘅另一邊...

「嗯!證明你真係無講大話,你的確係穿越左時空嘅人...」Jennifer唔知幾時手上多左張過左膠嘅白紙... 跟住望住我滿意咁點點頭...

『吓?』我好奇一望... 係一張印左出嚟嘅Google Maps!上面就標記晒所有舊建築嘅名...

Jennifer:「不如比你估下我哋陣間去邊?」
好似冇乜人了
等我仲寫咗咁多文...
姜濤屋企
Chapter 20: 獻殷勤

英文命
點解咁少人留言 樓主唔好灰心
名名名名名名
抄返
姜濤屋企

你估我唔到嘅
話說下次唔好quote文啦乖
多謝您吖應求巴
諗緊今日出唔出好
大家唔好quote文啦乖啦
其他人會睇得好辛苦架

未來應該真係會冇手機

個個都用腦聯
安@#行同埋社會信用評級都慳返
識用追故mode就得
如果有人想上嚟吹下水 都會好辛苦架
所以盡量都係唔好啦
唔quote文係講故台嘅潛規則嚟
想比樓豬潛
唔好啦
你搞到Jenny冇左隻兵仔幫佢做FYP
佢會唔開心架
大家不如諗下我今日出唔出文仲好
我應承星期六日出文嘅話
好驚又寫唔切
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞