Dune 沙丘瀚戰 劇透討論區 (1)

1001 回覆
24 Like 23 Dislike
姊妹會d 女應該全部都好正
唔睇imax有無問題?
香料可以幫人延年益壽
但至少我會好想追落去 咁樣end法
囉其他拍到績集 改篇小說電影比 ,對沙丘 又唔公平既 ,只能講沙丘 真係有好多改善空間,特別打戲,講未來男主大戰,碌過人背脊再吉人D畫面 真心唔掂
可以見到應該個沙世界上唔止一個種族
因為主角老母係簡管家個陣有講到
“你係個個族既族人?"
得水行俠埋到最強族裔堆都無可厚非?
得罪講句,你連個肥佬點解冇事同影天花影咩都唔知。睇唔明似係你冇專心睇
中晒
10/10
上次去睇《黑寡婦》個陣,已覺得 isquare imax 個 screen 唔係好夠力,一係好暗一係爆曬光... 而家新片個 Master Tape 其實係用 HDR 黎做指標,早期 Imax with Laser 其實只係勉強應付到個正常光度... 而家香港個 IMAX 戲院唯一優勢係巨幕同有獨家畫幅... 畫質方面真係不敢恭維
你都完全唔回應人問題一鳩都係要話套野差,好啦問你有咩改篇小說電影系列講到贏十條街咁多,你又唔肯比例子 依家又spin落去打戲唔掂
聖母上飛船走同沙蟲出場個到都真係好撚暗下,因為trailer 無咁暗既,我估係後期改,但isquare 都真係太暗
megabox 睇,一樣覺得好暗,之後一幕即刻光返對眼都有啲辛苦
魔戒 哈利波特 飢餓遊戲 哈比人依D 全部叫好叫座 ,當然你可以話係爆谷片 亦都可以話依D 邊有資格同沙丘比

咁你覺唔覺動作打鬥差?
啲人仲想係爆谷戲 想多啲打鬥畫面
但呢場仗係屠殺 (聯軍仲要偷襲)想點打?
個度完就好啦
依家變左單挑後完場
好怪
單挑個度又唔係打得好睇
發現Imax坐側邊偏前隻眼capture唔到成個mon
魔戒絕對係top,亦都期望DUNE 系列可以超愈佢
但哈利波特同hunger game 就見人見致喇 我個人都好中意HP既小說,但電影個世界觀真係做得唔夠好,小說好太多
但哈比人出名柒既,唔叫好又唔叫座,你都講得出話好,其實你有冇睇過?

打鬥差既定義又係乜? 打到John wick 咁? 打到葉問咁? 科幻片=/=動作片,動作設計唔一定要深入到功夫級數,由其原著有shield既設定,揮刀要快慢交替,睇落的確唔可以同一般以武打為重既戲比較,但依個都係為咗實現原著既設定,你會唔會笑魔戒忠於原著作啲精靈語出嚟?
尾段單挑啲動作設計的確係失色位
沙蟲暗呢個真
女主(夢入面個個)
真心睇見唔多開胃
個feel同睇2049差唔多
有種睇完都唔知過左咁耐嘅感覺,比較平淡無咩高潮位
去到最後先講下集先到戲肉
比著平時d戲,交代主角含家剷再到入隊覆卓
最多佔廿分鐘

個人黎講2049拍得好睇d
見人見智 我就覺得好正 完場都聽到人講反而條女出得太少
x2 好吊胃口
題外話
天啟時係咁諗起hbo套raise by wolves
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞