Dune 沙丘瀚戰 劇透討論區 (1)

1001 回覆
24 Like 23 Dislike
咁班先頭部隊做左啲咩
得水行俠去左埋堆?
就咁睇 第一集主題應該係想講主角願唔願意“受召喚”接受佢嘅天命
即使佢預視得到可能嘅災難 並成為之前怨老母令佢變成嘅“怪人”
不過唔係王道拍法 end得唔夠氣勢

sor 可能講得1999
精算師去左邊
無做功課 都睇得明既
同導演既前作相比
我唔覺得佢呢套好過2049
可能改編難度太大

首先大讃既配樂我真心覺得一般
有啲scene我寧願佢唔用bgm

之後係打仗同打鬥場面
基本上係零迫力可言
我知係導演風格 但真係唔合格

世界觀同設定係吸引既
會令我想睇埋續集嘅 係唔覺得講到咁神
阿媽12歲生佢出黎?
我知佢有解釋,但作為大部分第一次睇,睇前完全唔知咩黎既觀眾見到咁多角色名,咁多資訊,係咪真係消化得切跟到劇情?

我明佢既世界觀係幾正,但真係預你可能睇兩三次先明晒成套戲講乜
佢點都要兜番去終於見到蜘蛛俠條女先完到場我諗

如果唔係成套戲講佢夢到條女最後又唔解話仲突兀
睇imax點解一時大畫面一時細畫面
屌一樣完全唔似母子,阿媽咁索個仔又咁大個
因為唔係成套都全部係imax機拍,上下有黑邊係普通機拍。
呢個關成本問題定係咩,之前睇尚氣好似唔覺有呢個問題
角色正要成長..來個壯闊音樂

走個路來個壯闊音樂準備搬家來個壯闊音樂

拍個盆栽來個壯闊音樂

有人死掉來個壯闊音樂

秘密使者進入來個壯闊音樂

泥馬..音樂可以不要搶戲跟毀畫面嗎?人家就秘密進入了你是在壯關個屁整場聽完耳朵非常疲勞也跟許多場景格格不入

一部電影是否成就經典需要積累角色的刻畫觀眾的情感都需要累積刻意拍出的壯闊感令人感受到難以融入那種感覺像是媽媽聽到你肚子餓了突然端出10人份的和牛火鍋哪怕再好的的食材都吃到感覺很膩看宫

看完之後在門口聽到一群大學生說看不懂是因為沒看原著小說
根本神作如果有看小說就會覺得好看還說看到哭..好吧!
也許是我看不懂神作吧

我是不懂為什麼光是女主角回眸一笑的畫面就要放個7〜8次
而且還次次都是獨立拍攝光笑就佔了電影10分多鐘吧
甚至的後面只要女主角有個影就知道八成要回眸尷尬一笑了
恰如其分的一笑確實可以傾城
但一直回頭又沒有任何原因的笑一種是在演傻子一種是讓人感覺很尷尬請問是哪種???
然後中間突然來的管媽哭情緒?..醞釀?到底又是要表達什麼?也許是期待太大以上還有很多可以吐槽但是不想影響他人太多至少服裝,畫面,場景,演員都不錯

睇下人地D留言啦

連登成班盲反,覺得唔好睇就係觀眾唔識睇
淨係識囉marvel d 罐頭片比較,依套戲比起其他改篇小說 輸十條街,仲幻想有第2集
用破滅魔劍就得啦
以序黎講做得幾好
交代得好清楚
但現家睇戲
D人都鍾意速食
成套戲無特別高潮
我都好唔慣
作為序係合格以上令我想睇下套既
慳返啖氣暖肚啦柒頭
講到好似自己好有point咁反搏人
咪又係執人口水尾去屌

係有野想講既就打多少少字拎出黎傾
係,呢套係序幕黎
你依D垃圾 淨係只會對人唔對事,一講套戲淨係識講 人地冇腦 番去睇marvel 依套係第一part,全部缺點無視晒 博都廢事 完全都冇討論成份,唔做PR打手 浪費晒
兩個家族交接間有空窗期,先頭部隊去控制當地人
因為尚氣無用imax拍
睇你點睇
我覺得比人滅族,係成套高潮
睇完,觀感好好
因為尚氣係後期鳩cut成imax
你係上個post話睇唔明個啲全部都可以跟返套戲講過嘅內容解答晒你,你既問題完全反映既唔係你識唔識睇戲,而係你無專心,而且你拎幾個台仔comment 就代表埋全部觀眾心聲,你要圍爐屌都等埋北美上先喇
同都幾好奇有乜改篇小說電影系列好睇十條街,不如比啲例子魔戒
1同2 一樣係男主預知能力 唔一定係佢相關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞