Dune 沙丘瀚戰 劇透討論區 (1)

1001 回覆
24 Like 23 Dislike
博士係已經死左 果個scene都真係只係講緊唔好睇少freman 原來佢地識騎sandworm咁嘅意思。呢個意思電影唔清晰係因為省略左啲關於harkonnen藐視fremen覺得佢地只係喺沙漠苟且偷生,反而老豆就覺得佢地其實唔係咁簡單,慢慢paul咪發現原來freman其實先係真正懂得way of the desert,係沙漠嘅原居民
我知啦 咁第一集好似就死晒d 人
其實都係之後幾集應該都係focus番主角同老母點樣幫助freman同埋對抗帝國 我估
paul嘅故事其實只係dune六本書入面嘅兩本嘅劇情 套戲就拍左第一本書嘅一半
博士覺得唔係太重要角色
如果後面有續作
佢世界觀咁大應該仲有大把人join
兩集講一本嘅話真係可以拍足十年
電影好似冇特別講明
呢啲位可能要觀眾係佢地啲對白到理解
亦都係好多人睇完出嚟話唔明既原因
雖然好多問題都係因為冇留心睇

小說有提及,但我未睇
要交返比睇過既巴打
其實Paul 兩母子親眼見到Freman 其實根本唔係外人所諗苟且偷生,而係真正同沙漠共存,真正征服依個星球,依個位係好滾動,的確可以承上啟下落下part
並非所謂個尾收得好差
唔知係一次過拍哂兩套內容定點
傾好會上第二集先再籌備真係唔知等到幾時
應該就係殺死佢阿爺嗰隻牛
係,只不過用電影嚟講 呢點冇特別講明
想知說要諗或者睇返小說
戲入面老豆有提佢阿爺點死啊,個牛頭咪就係暗示
唔難估到隻牛就係殺死佢阿爺啦
你知唔係個個Get到
開頭咁多人出嚟話唔明
然後又屌鳩剪接
我知有暗示過 但唔講到明有啲人就真係會唔明
套戲入面同隻牛有關係嘅得阿爺 然後又講埋阿爺死咗 再show個牛頭出嚟有哂暗示
個人覺得個牛頭有twist嘅意思
阿爺估唔到比隻牛殺
老竇估唔到有內鬼
公爵估唔到老竇放毒
未睇之前仲見到有人話啲CG一般
睇完之後 啲CG唔係一般喎
可能拎咗End game Assemble 個幕嚟比
你真係睇得少戲,要講明 所以佢咪比牛隊死左囉 啲暗示根本多餘
雖然期待, 不過基地應該好難拍得好睇
套戲其實有講,佢之所以係主角,係因為佢老母同bene gesserit背後幫佢鋪路。佢唔係命中注定果個
點解咁講?
反而覺得係想講佢嘅做化會影響佢可唔可以成為chosen one
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞