Dune 沙丘瀚戰 劇透討論區 (1)

1001 回覆
24 Like 23 Dislike
你都咪話
係 唯一缺點就係唔係拍晒1,2先上 有排等
其實無串 套戲個背景就講左人類科技發展出人工智慧,結果反噬番人類,科技到盡頭時人類寧願回歸上帝都唔要人工智能。
目的本身就係做地主角家族
因為聯合會入面主角家族聲望最高
聯合會同帝王你可以當互相制衡
所以帝王就想搞死佢家族
估唔到個post推得咁慢係無人睇定點?仲以為好多人會有興趣
想知Paul 係小說結局係點
雷神3
你係咪認錯人啊
我睇都未都過wor
佢成個系列最後?
係啊 淨係知佢會盲
thanos同晶算師冇講結局
有冇機會走得甩/俘虜左未死?
幾肯定有
其實樓豬由trailer開始就幫手推咗咁多個po
對於今次改編呢個版本滿唔滿意
都係,講得唔算深,但係有啲人唔明關基督教事😂我同人去睇,佢竟然話(有講宗教嘢架咩)。
香港宗教影響唔太大
覺得都係其中一個啲人唔知佢講緊乜既原因
我覺得都好滿意嘅,雖然中間有啲幾中意嘅政治鬥爭位佢skip左,但overall 佢用返啲時間做返多好多比較重要嘅角色嘅發展長遠黎講仲好。而且書到探討嘅好多主題其實係套戲到都睇得出佢地有心向呢個方向發展(Paul 嘅聖戰係人為嘅宗教狂熱結果,雖然可以再明顯啲)。而且牛頭同老鼠仔呢啲書到好細節嘅位比佢係套戲到用得比想像中多同埋好。
節奏自己就覺得好好,唔會太急或者太慢,雖然唔係魔戒果種高潮迭起,但我自己印象中嘅Dune就唔係呢類節奏嘅故事黎
而且Fremen 嘅文化其實以part 1黎講係好好嘅
好多呢到提出嘅比較合理嘅劇情問題(eg.醫生)果part其實本書到都有
你覺得佢part1喺呢度完係咪合理?
我諗緊如果早啲完/講多少少會唔會比到個激昂啲既高潮位做結尾
套戲整體我滿意但係最尾隻抽完係有啲反高潮
希望佢下集講多啲宗教狂熱同預言能力嘅嘢今集有啲唔夠喉
隻老鼠係拍得幾好
可以鋪到下集介紹佢個名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞