Dune 沙丘瀚戰 劇透討論區 (1)

1001 回覆
24 Like 23 Dislike
啲cg做得幾好喎 好自然
可惜無咩focus喺大場面 不過都係導演特色
同埋唔駛做功課入場睇都ok
另外個post好多人講到唔明
其實戲入面都幾多位用對白交代晒 仲以為講得好隱晦
好鍾意呢啲慢慢講故事嘅電影 依家太多爆谷片睇完過一排都唔記得晒

唔知拍唔拍到第二集
仲要而家唔會死搭個3d俾你
imax只係加二三十
反而買唔落普通場
成套野明就明 但睇完都覺得冇咩特別咁
節奏慢 劇情太悶 頭一個鐘真係睇到訓著
慢到真係睇緊小說咁 好有feel
如果配樂 搵Ludwig Göransson 即係 Mandalorian 嗰位做 我估起碼會有返啲生氣先

就咁用返mandolorian main theme 落返freman 啲場面 已經唔會有𠵱家醃悶嗰種感覺

https://youtu.be/rXJa1YcV6OQ
其實套戲都係ok 個世界觀都營造到
但後面去搵族人果段完全可以擺落第二集度
搞到好似後面唔湯唔水咁
個人認為可以係兩母子直升機逃脫回望個位end會更好
好撚正,睇完到依家仲未返到地球
嫌唔夠喉聽日衝去買書
屈落marvel實冇死
只係諗緊Denis 之前合作開嘅Jóhann Jóhannsson會點配
比一個醫生滅左國?
純粹係間接啫
敵人咁大隊兵,就算醫生冇關盾,都未必夠打
一個主力係醫家族最重要既人既醫生 相信進出所有地方都無人會覺得有問題 加上醫術咁了得 用毒都一定好勁?加上頭先講過 所有嘢都未settle好
所以先咁輕鬆解決最重心控制防禦系統既守衛 繼而關咗成個系統
同埋唔係一個醫生滅咗成個家族
係夾埋十團哈肯能兵 兩隊帝兵 過百隻機午夜突擊
輸得太難睇
書都係咁?
入場睇之前睇左好多片做準備。但其實係唔需要嘅,套戲好多解說都做得好好,有心思地展現比觀眾睇。

作為序幕Part1 我覺得節奏都ok (可能事前做足哂功課反而令我覺得開頭有啲悶),imax 睇畫面同配樂好正,希望有Part 2 睇啦
其實係咪即係舊嗰套嘅新科技畫面版
可能想接埋主角思想轉變個個位 同展現多少少族人能力同文化以及連接主角幻象同現實發生個個時間
個仔比人刺殺完
咁快無晒警戒
老豆屌左兩野就無左件事咁
呢個真 主線嘢都有解釋 全部關係都有分析哂俾你睇
係深入少少既世界觀無講得咁詳盡 例如各個能力方面無乜點解釋 不過唔太影響故事主線發展
首先要啱啱到埗 要處理大量事務
香料供應 同當地族人既相處交流 習慣星球既所有新生活習慣 刺殺事項 帝國關系 提防敵對哈肯能家族
老實講 就咁睇 突擊日子只係發生係啱啱到埗既幾日內
點警戒 樣樣要處理既事都會影響成家族所有人既生命安危
個女學家死前係咪想worm riding?見佢拎定2把勾 尋日睇左少少其他設定,先知族人有wormrider(?) 呢樣野
如果cut左後面就兩個鐘左右其實啱啱好
依家有啲畫蛇添足feel
我想知Pilot 係咪星戰梗定還是原著係咁~ 早幾日買左書但睇左少少而已~

不過聞空到陣星戰除都正常,因為星戰故仔係有用Dune 做參考~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞