Dune 沙丘瀚戰 劇透討論區 (1)

1001 回覆
24 Like 23 Dislike
不如集中返一個post
大家唔亂咁劇透都得嘅
其實都無咩可以劇透
其實個故仔都幾簡單,唔使溫書都可以入場嘅,不過明部份concept睇嘅時候會投入啲咁解
你去隔離po睇下
講真有留心睇嘅點會唔明,最多入場前睇幾分鐘簡介都知咩事啦,不過香港人睇戲好多都唔帶腦又係真嘅
好好睇
我都想知有咩唔明隔離已經有個人睇唔明
超正喎
佢可能要理解晒所有家族背後做緊啲乜 做過啲乜
要有篇論文support spice有咩用
一開頭已經講咗spice有咩用要理解哂所有家族嘅話不如睇書 而家戲得一集 有咩可能會明哂 想明就買晒成套書睇
如果套戲擺明未完
係要有第二集先完成個故事
但只係拍第一集就算
冇錢拍第二集
咁咪運吉
本身諗住一齊拍,但電影公司唔比
LOTR可以三集一齊拍其實係奇蹟
同埋係一本書分兩本拍
個個都話唔明 又無講唔明啲咩
係有d失望因為預呢套會係movie of the year

有公司肯比Denis拍呢類戲真係好難得,希望會有part II

話會睇到瞓著個d係咪唔識揀戲睇,見有imax就以為嘭嘭嘭焦焦焦?
Hype is the mind-killer
會唔會有機第二集永遠出唔街
套野都算畫公仔畫出腸, 無睇小說

Spice對帝國班友好重要, 所以一直有一個家族睇場去挖礦,
但係同時間佢應該以暴政得罪左好多當地居民,

之後交代左幾個家族係度鬥緊,
emperor想刪除主角個家族所以以比佢地管既名義去呢個沙漠
咁交唔到貨就大大條道理打獲佢

咁簡單都有唔明咩
Denis 自己講到好有信心有咁
12月就知有冇part two
Film Updates (@FilmUpdates) Tweeted:
Denis Villeneuve tells @SFXmagazine, he will know by December if Part Two of ‘DUNE’ moves forward.

The script is already well advanced and could start filming as soon as fall 2022. https://t.co/F3abhSLlZT
其實仲詳細啲就係皇帝怕兩大家族越嚟越大
危及到帝國嘅統治而利用肥佬男爵同公爵世仇嘅關係
肥佬男爵又有皇帝口信同精兵撐腰先會突襲公爵
主角就係一直發夢預知到 所以有幾個畫面同夢一樣
大概係咁樣 都唔知有咩唔明
利申 無睇書 反而睇戲想睇書
而主角呀媽同佢呀爸係無結婚, 男主角繼承左呀媽血統既能力
呢一個信仰(?)正常黎講都係女性為主, 男性為異類
但係主角呀媽堅持生左佢出黎,
同時呢個派系既人都搵緊一個被選中既小朋友
預知係一種好特別既力量, 類似Matrix the one既setting
就咁睇應該係主角繼承無錯啦, 除非後面有角色反駁佢
呢種能力亦都引導左佢同班原住民聯手,
見到既幻覺就係唔同既未來, 根據主角選擇會有改變
有啲衝動想收張海報
好鐘意呢啲風格
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞