Dune 沙丘瀚戰 劇透討論區 (1)

1001 回覆
24 Like 23 Dislike
果幕應該係reload緊之前個預知夢
小說上佢哋嘅主僕關係更加明顯,電影已經改得佢地少咗層隔膜。
事實上marvel真係搞到成代電影觀眾腦退化
岩岩睇完
我覺得幾好睇
未睇過書同埋乜都唔知就入左場
睇戲要有彩蛋解釋清楚先得
應該係男主果d vision掛
非專業 “無劇透” 影評,打算入場睇的話可參考下
https://youtu.be/wVr3zWUKxo8
有冇人啱啱睇完isquare imax
係個人問題定套戲調色調得好暗
睇得好辛苦
想問下睇左既呢套洗唔洗睇IMAX
為imax而製/imax為佢而存在
要,有差唔多一個鐘真imax畫面
好後悔無睇imax
會重睇一次imax
啱啱散場 成套戲啲配樂 基本上係低頻噪音 我明hans zimmer 想營造史詩式感覺 但都唔駛咁啩

一個疑問 啲freman 人長期吸啲香料 眼都藍埋 但點解無任何精神上嘅提升 小說睇過吓 無心機睇晒

亞催迪家族啲防衛都幾化學 半夜瞓晒都得嘅 咁就俾人團滅 唔撚係呀
當j畫面都抵,最深刻係夜襲同埋生態學家犧牲自己
人生第一次imax 好睇到傻
啲畫面同配樂真係會有震撼既感覺
個故事我反而覺得好好 節奏好快 成個世界觀完整到傻
睇唔明個啲係咪訓撚左

算簡單啦 係就係長左啲,但真係好耐無睇長故仔
個個都當依套係Hollywood 啲popcorn movie 睇 緊係悶啦
大概類似現實世界嘅 non newtoian fluid

https://youtu.be/v581Y50-bow

高速打落去會凝結 輕輕手摸就好似普通嘅液體
第一段部份同意,第2段嘅話我都冇睇書唔知,不過臨尾可以騎到沙蟲(?)應該廢極有限,第3段咪講咗俾人閂咗個shield,啲保安又俾人搞掂晒
直白到仆街
點會唔明
盾無咗 通訊無埋 之後兩隊帝兵 加十團哈肯能兵
仲要啱啱到步就午夜突擊
其實有哂部署要整死亞崔迪家族
其實好多幻象 主角一開始同啊婆講都話唔係全部幻象都會成真
無人知鄧肯出現係族群既幻象係一開始去視察既時候主角睇到鄧肯既未來 定係事後若鄧肯活落黎會出現係部落既幻象
最後對決個到就係話俾大家知 幻象未必全部真 全部會發生 都係要睇主角點選擇
唉 來到今時今日 鍾意睇龐大故事架構 勾心鬥角 多家族互片嘅 應該都睇過晒魔戒 Game of Thrones 啦 對Dune 唔太興奮嘅 有數計啦

利伸 經歷過晒文青扮撚撚時代 係要學人「識睇戲」etcetc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞