Dune 沙丘瀚戰 劇透討論區 (1)

1001 回覆
24 Like 23 Dislike
我覺得Hans Zimmer呢套戲嘅配樂,係受尋秦記啟發
DC狗又撐垃圾
條友dc狗頭黎
想請問睇完套電影 想睇返小說
見到博客來有唔同版本, 未睇過買新版得唔?
睇完覺得電影表現得ok, 但好多設定同描述要睇返小說 呢套得唔得?
https://www.books.com.tw/products/0010901075
你老母
係咪都好啦
直接一句二分法既都知佢咩程度
佢比人插左刀知自己一定死硬......
所以拍地下引條蟲埋黎食埋自己同佢地攬炒......
真係咁難明咩......

個idea係邊個先
唔只咁簡單 佢直程做埋皇帝 佢將來個仔都係 其中一本小說(神帝)就係講緊佢個仔
Dune 1965年出
12世紀
鐵木真出世果年
d美術做得好靚
自成一格
Truthsayer 點解要痴埋Harkonnen 個邊?
所以我咪一直講緊佢本來目的係利用沙蟲移動 及後受傷就引沙蟲攬炒
認為最後唔會係博士未死騎沙蟲 應該係族人其中一個技能 沙之力之類既嘢
我覺得同天能有啲似
垃圾導演捉到鹿唔識脫角, 如果咁拍連登仔實叫好叫座

一開波Paul不知天高地厚
受訓個part可以加多d爛gag
加個nigger / ching chong best friend係主角身邊搞下爛gag

去到沙丘Paul一落船就係人群中見到Chani而邂逅
被突襲個part寫死埋主角老母
Chani同班Fremen入城咁啱救左Paul
然後去到Fremen營地加下溝女情節, 之後再同個黑鬼決鬥, 中間主角個friend又可以搞下爛gag, 最後贏左個黑鬼唔殺佢領導左Fremen

最後一幕就上復仇戰, boss戰打Glossu
唔夠打既時候記返起老母講既野解放真正既真言力量殺左Glossu
殺死boss後同女主kiss, 佢個fd又出黎搞笑下咁

完場彩蛋就搵d旦散報告Glossu收左皮
然後就加返個shot影Vladimir另轉面話遊戲先依家開始
再整多個沙丘前傳系列,逐個派別詳細解釋一次
Marketing方面
Warner Bros可以搵d高層出黎up下
"Timothée Chalamet係21世紀占士甸", "張震 is amazing"之類既說話炒熱下氣氛
Star Wars咩屌
Plan 埋個十年計劃,Paul 大戰boss,為咗保衛世界,捉實boss一齊跌落沙蟲個口入面,同歸於盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞