Dune 沙丘瀚戰 劇透討論區 (1)

1001 回覆
24 Like 23 Dislike
呢度笑到仆街已經打到弱智仔咁拍嚟拍去
主角平均三秒KO一次黑鬼
佢肯定心諗住乜鳩,又話可以令我舒服咁死???
但係書之後主角好似走火入魔
經過專業既訓練
好睇,唔知點解有GoT feel想問下其實係咪有必要咁多幻象嘅畫面,多到有啲煩,小說都係咁?
希望Gurney唔洗死住
Cut咗小說好多野
都可以理解 可以接受
但完個位真係麻麻
打Jamis又處理得好odd
反高潮
同埋配樂真係令人失望
無一首令人印象深刻
好多幕煩到寧願佢唔好播
話「序章係咁」「今集係介紹」「返去睇Marvel無腦片」嗰啲唔該收皮
唔見其他長篇系列拍到咁?第一集無啦啦收尾?
哈利波特第一集會唔會去到廁所打贏山怪就完?

一個長篇電影系列,總故事線有完整三個act
當中每一集電影都一樣有完整三個act
呢個係電影敘事基本嚟

而呢套戲頭兩個act係好撚正,個人認為有9分
但係事實上act 3 (即係滅城之後) 係柒撚到仆街
成個敘事節奏同輕重錯晒,接駁下一集做得勁差

act 3拍到咁樣,然後屈觀眾唔識睇戲,係咪黐撚線
因為導演唔中意mcu 片,話套套copy and paste ,mcu fans 就review bomb 佢
你唔好挑撥
起碼呢度幾個Dune po
我冇見過有人因為Denis講嘅嘢
去攻擊佢

想佢出系列
係少數睇完套戲想睇返原著嘅作品
btw 睇完話好複雜淨係識塞世界觀嘅唔該驗吓腦
冇啊 彩蛋都係動漫/遊戲改編電影獨特嘅文化
剪接技巧嘅一種
哈利波特第一集書 200頁,沙丘400頁
而且電影都真係盡量呈現哂比觀眾,所以先拍得書一半

個尾好唔好 敘事岩唔岩 我唔識
至少明白所謂既act3 係男主角既轉變同成長,開始加入fremen得到稱為沙漠之力既力量,入下篇既開始
亦吸引到我睇第二集(如果有)
dune 要上神 續集係關鍵
真,睇完會對佢世界好有興趣,好想買小說睇
想問個掛牆牛頭有咩意思 幾個shot 都影住
人類股市過多一萬年都仲會係牛市
一開始嗰啲可能係
但之後有其他類型嘅電影都有彩蛋位
如果大家鍾意dune 應該都會鍾意foundation,遲啲出劇
https://youtu.be/X4QYV5GTz7c
Foundation本書仲早過dune,我諗frank herbert都有睇foundation攞靈感
最重要係節目統籌係 Blade trilogy, Batman trilogy, man of steel, bvs編劇 David S. Goyer
你講嗰啲長篇系列基本上個個都一套一本書
個尾緊係埋得靚
paul嘅阿爺 姐係飯臺見到同埋封箱跟佢地去arrakis幅畫上面果個 就係俾隻公牛 殺死 所以paul係caladan問老豆點解俾佢跟duncan早啲去果陣咪話阿爺得閒都係同牛玩 點解唔俾佢冒險。係本書黎講,我覺得算係highlight Atreides family嘅謹慎同會係錯誤中學習,因為正常人唔會將“殺父仇人”擺係飯廳仲要掛起
你唔洗show畀我睇
我睇得多過你啦

你去返Reddit度一夫當關仲好啦
佢一開始話自己係fremen
而fremen有獨特嘅沙漠移動技巧
說明呢個係種族技能嚟

之後張開抓嗰幕 只係話比所有觀眾聽
哦!原來fremen 咁屈可以騎蟲

然後突然比人偷襲 穿腸破肚 佢先諗住攬炒 依刻佢嘅存在已經完了

所以博士比人食咗架啦 無架啦
套戲就係用黎signify緊arrakis 其實係對Atreides family其實係個危險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞