Dune 沙丘瀚戰 劇透討論區 (1)

1001 回覆
24 Like 23 Dislike
零背景,預告都冇睇。

睇咗30分鐘就知係Blade Runner d frd

估唔到真係要睇風景靚境睇足兩個幾鐘(坐到幾攰下)

最唔鍾意係某啲場景勁黑,但無啦啦跳去日頭

閃撚到盲

整體係幾有趣,Blade Runner 2049 之後難得一見嘅戲

睇返預告

原來對正常人嚟講最好睇嘅就係預告,因為夠即食。

世界觀唔錯,之後應該最少有星球大戰嘅故仔咁長。
聯合國就好似現實聯會國咁,由幾個家族組成,可以同帝王抗衡,作用可以理解做國會
見導演乜水就要預咗慢啦

貨比貨,我鍾意Blade Runner多好多
呢套個故有啲普通(唔知小說點,單睇呢套)
聯合國姐係蘭斯蘭德?
係, Landsraad
保羅好靚仔,有王子feel, 披金甲大戰原來係ff, 不過都好型

冇錯。應該同鄧肯加一條感情線。
咁係得第一同第四本書先咁撚厚嘅
第二本其實幾短
應該話Arrakis 就係Leto隻牛
除左著住金甲塊臉之外啲CG都好勁
雖然話其實好多都係模型
0background衝入場睇
好撚好睇,完全唔夠喉
個氣氛正到瀨屎 d art direction 又正
唯一挑剔係太多zendaya女神回眸shots

已經即時想去睇書劇透自己
Jessica有咗係咪伏筆
會唔會遲啲反阿哥
佢之所以係命中之人係因為佢係人為製造出黎嘅「救世主」
有幾隻幾中意嘅,我覺得佢今次算係有落力過之前,有時都覺得佢好撚濫
但如果係Jóhann Jóhannsson就好
其實就應該好撚明顯參考左好多阿拉伯元素
好撚辛苦 唔識欣賞
其實因為佢就係講緊本身Fremen 係好尊敬強者,好效益主義,唔係咁輕鬆嘅話佢點做到一個比佢地狂熱崇拜嘅領袖
而且本身小說好多位就係幾刻意咁反高潮
姐妹會本身就好撚打得,仲要識weirding way
個醫生書到其實都幾劇情工具,不過一出場就已經話左佢係叛徒,但又有好多好撚煩嘅「可惜我要背叛你啦」咁嘅內心戲,不過都有講佢估到佢老婆應該死左,但只係想搏一搏果萬分之一嘅機會
戲到其實冇講有呢樣野,我當冇呢個設定
而且個設定係書到都係有啲無謂
【看《沙丘》必備的伊斯蘭世界特殊用語】

//...我第一次讀英文原著小說一系列的時候,就被裡頭許許多多的阿拉伯詞彙吸引,因為它們是如此耳熟能詳,在我長期研究的印尼語及馬來語的現今世界也流通,因此使我印象深刻。印象最深的第一名,當然是Lisan-al-Ghaib。這個詞一出現,整部小說就定調了。第一本都還沒看完時,就已經很明確知道[red]作者使用了14世紀阿拉伯史學家Ibn Khaldun的循環史觀理論,出自《歷史導論》(這一大本是在十幾年前我博士班第一年的必修課必讀之一,永遠忘不了)。果然,Kitab al-Ibar,是Fremen的沙漠求生手冊,正是來自於Ibn Khaldun之手...//

//以下簡單說明觀看《沙丘》幾個必須要知道的伊斯蘭世界的諸多語言中的特殊詞彙,包含阿拉伯語、北非柏柏爾語、波斯語、土耳其語。其實還很多,有興趣的人還可以自行再去挖掘~//

全文:https://www.facebook.com/enchieh.chao/posts/10158546946773196
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞