Dune 沙丘瀚戰 劇透討論區 (1)

1001 回覆
24 Like 23 Dislike
打座果度點會係生paul之前
因為無影到 有d 混亂
我搞錯左自膠
應該講佢加入弗雷曼前後既轉變
https://mindlifetv.com/movies/dune-stellan-skarsgards-performance-compared-to-marlon-brandos-in-apocalypse-now-tomatazos/

都諗過如果 現代啟示錄 嘅 馬龍白蘭度 演會係好casting 已經有人講

男爵都唔少造形插畫 套戲呢個做形個人覺得有啲衣衫襤褸
估計starwars jabba the hutt 造形係嚟自 baron

一大嚿肥肉嘅黑社會大佬
唔好,apocalypse now 既馬龍白蘭度已經係完美
琴晚睇完覺得好睇,點知有個fd話啲剪接好垃圾
但係我覺得無乜問題,反而幾鍾意個風格?
其實法國以前都流行決鬥 用劍互片 預咗一方會死 算係noble class 定 騎士嘅傳統
好多人唔鍾意戲入面啲夢境剪接,佢哋習慣TVB式剪接,夢境要用柔光,回憶要用黑白
第一集係無限loop上落飛機,你睇唔睇
呢套點睇都唔係神作 上套1984版直頭炒粉 啲特技好老尷
我覺得係好睇嘅
但兩母子成功坐飛機走後就覺得嗰度個節奏變得好慢

條傻仔仲未搞清啲毒氣點用
rebecca ferguson 女人味超正個人認為仲正過zendaya
我覺得係好睇嘅
但兩母子成功坐飛機走後就覺得嗰度個節奏變得好慢
睇完好想睇本書!!
啲人當左神作=電影 係咁屌
只係覺得套電影演繹本小說演繹得幾好
一定
女主角真係唔得
暫時女主角係Rebecca Ferguson
問題係太多,同一個夢loop左十次
Google 返 1984 版係 sean young 即係blade runner 條女 白人索女 casting

但呢版 可能諗多咗 有少少有意無意間把freman 人塑造成阿富汗人 咁 zendaya 都算 right casting

點解我有將arrakis 類比成阿富汗嘅諗法 阿富汗之前under 蘇聯 之後美國
arrakis 就 H家跟住A 家

唔啱聽就笑吓算
影住佢跌落個口度
的確有依一個講法
唔會啦 fremen一定係影射阿拉伯人(沙特嗰啲)

Paul=穆罕默德 (先知)
Paul嘅聖戰=七世紀嘅阿拉伯戰爭(一樣叫jihad)
Arrakis=阿拉伯沙漠
香料=石油
蒸餾服=阿拉伯衫
就連Fremen語言都係源自阿拉伯話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞