Dune 沙丘瀚戰 劇透討論區 (1)

1001 回覆
24 Like 23 Dislike
黑蒜油
都無錯既 睇下係邊加姐
最鍾意佢老豆老母
好睇,但我覺得zendaya嘅幻覺出得太多次
唔係無戲份
總之其他ip拍成點都得
但係沙丘一定要跟下面嘅指標
打鬥畫面夠花就okay
最好一開波俾啲傻閪主角圍殺
啲技有幾亂要幾亂,最好有花式
最後黎個super hero landing同埋角色互串呢下好做作
之後就黎個debriefing開會解釋下背景
唔洗講到好深入嘅,因為到敵人再出現會再有個briefing
要有個角色係內奸但係其實係諜中諜
主角方角色死一定要夠所謂史詩式
最後電影結尾要有葬禮同主角獨白
同埋件事一定要一個電影講晒
分上下兩part得大ip經典先做得
所有世界觀一定要角色同角色對白一五一十講出嚟
跟唔到就係唔好睇,講完
利申曲
除左屈tvb mcu仲有咩新意
我都覺得多得滯

但女主角就冇所謂
個張震做個醫生可以做到去熄護罩
同埋點解個老母咁撚勁都唔幫下阿Dunken要佢自己斷後
個世界觀好似冇咩槍咁,但開門支鐳射又咁勁
對我最吸引嘅反而係老母嗰邊嘅勢力
好想知佢地開護罩擋唔擋到Laser
啱啱睇完IMAX版
正到
I don't like sand. It's coarse and rough and irritating
佢哋個世界觀其實有冇雷達索敵之類嘅嘢
原著講法係會有好唔穩定嘅效應,由雙方都死撚左到核爆都有可能

但書到好似印象中冇人試過咁做
睇完, 聽左個影評
話開場冇耐有句對白好重要
但我完全冇印象
有冇巴打記得
夢境是來自深處的訊息?
All around you you you ~~
d人話悶個d我都唔覺得
但個配樂成日令我入唔到戲
怪怪地咁
以事論事姐,依種剪接係電影來講好普遍
真係出得太多 太煩 好似廣告咁
睇到佢出現都唔會期待
真係伏片黎

講表達手法:
套戲D節奏同配樂都奇撚怪怪咁
要交代嘅野求撚其其,原來打完AI戰爭禁高科技呢個背景都唔交代清楚
預知夢呢D就重覆又重覆,夢嘅內容一D都唔吸引
D角色又無啦啦發呆DUM波鐘扮文藝,扮王家衛啊?
打戲同日本5色戰隊一9樣,一D霸氣都冇,刀仔吉吉吉
D配樂又嘈又煩膠,成鳩日吓啊啊~~

講個故事:
個故事味又係老套宮廷劇,同D19大陸宮廷劇一鳩樣
龍傲天主角一族係朝廷比奸人迫害,之後逃亡再報復

講演員:
個男主角一開始個樣成個吸毒MK咁
佢條女....大佬,搵個靚少少嘅演員得唔得?
王子復仇記係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞