Dune 沙丘瀚戰 劇透討論區 (1)

1001 回覆
24 Like 23 Dislike
仲有男主角放個右手入個盒個幕好似好痛苦咁
仲講到會死
有冇人解釋下係做乜
定小說有詳細講幾痛苦
有幾感動呀
虐殺弱智仔黑鬼輕鬆入團,再不斷視姦zendaya,然後突然完場叫你睇下集
套護甲又話快打唔入,慢打先入
但係水行俠斬人勁撚快都斬得入,喺度玩無雙
即係只要捱到痛就過到試煉?
我以為係想read男主角毎廿腦之類
男主角個腦
頭幾章咪講過 醫生既程式有破解方法
幾好睇禾
不過見佢中間應該skip左好多情節
政治戲人物描寫
唔係part1完唔到
一出戲院已經聽到人話出野好悶
佢地最後會減速穿盾,訓練個陣有影到少少點打法
佢老母好明顯好撚驚,驚到要念定心經
念經比你話痴線婆都幾慘
勁多幕思春
但係實戰拍出嚟都拍唔到呢個效果,下下都快刀一斬就死
搞到我以為自己理解錯,完場喺度google啲setting
佢自行生左chosen one
比sister更痴線
佢以前無咁撚癲
真 唔比較哈利啦
我哋比較魔戒啦 The Fellowship of the Ring都係同沙丘第一集一樣四百幾頁,點解魔戒可以第一集都咁撚刺激好睇冇悶場,但沙丘可以拍到冇乜高潮迭起

不過要讚下啲BGM 同場景嘅,真係好如詩如畫,feel到沙漠兩條友嘅無助感,但都老老實實 2021 有乜野綠幕係做唔到
仲未睇到咁後唔該哂
因為DUNE 出名難改編
魔戒1直頭完得靚
睇前search左少少背景資料,我覺得幾好睇,冇悶場
但都聽到有人話好眼訓
今集係透左先睇會好少少
認為答
魔戒本身係偏向兒童文學
無論用字定係劇情都比較輕鬆跳脫
相反沙丘走嘅路線比較似聖經
用字嚴肅之餘 讀者一早就會知道所有角色嘅命運
例如一開始就講咗Paul會成神 老豆會死 等等
有一種上帝全知嘅感覺

作者比較好奇嘅係人類社會點解會創造咗耶蘇 穆罕默德呢啲先知出嚟
加上沙丘不斷探索宗教 信仰 同政治三者嘅關係
唔似魔戒高潮迭起都正常嘅
其實係好多人唔識英文要靠睇字幕,而因為讀書少讀字能力較慢而miss左d背景交代對白
去亞馬遜見到啲土著同個森林共存勁滾動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞