Dune 沙丘瀚戰 劇透討論區 (1)

1001 回覆
24 Like 23 Dislike
睇完,懶得追post
之前睇某啲post又話係第一本嘅好開頭
有啲又話去去一半
究竟個故事去到邊個位?得part 2定係會有更多?

冇睇過任何資料入場,都冇嘢唔明
唔明啲人唔明啲乜,又悶啲乜,好緊湊喎
而家大約去到第一部小說中間
其實一直講緊既神作係本小說 唔係講緊呢套電影
好似好多人誤會左
真心問以上既野套戲其實有冇交代晒定我miss晒?

真心完全冇乜印象
其實有講 個姊妹會head 罵jessica 係你堅持要打囡

同埋有影jessica 生paul 之前係個位到打座 有好多魔咒野係佢身上
打錯 罵jessica 堅持要生仔
好似全部唔多唔少都有交代過
但係Jessica已經有藍色眼
呢個應該係Paul預言佢老母會生個女?

姊妹會放呢d預言話會有真命天子解放佢地 皇帝點解會容許姊妹會咁玩?
一個改篇劇本有限時間內
你無啦啦憑空彈個設定出嚟
咁作為觀眾只可以in your face咁即刻食咗佢
如果個設定有趣. make sense, 對故仔有幫助
咁就緊係歡迎啦

喂大佬..突然間話要隻揪
仲要一個要死, 仲要佢唔係好好揪果隻

獨立第一集睇嘅話, 佢殺完個黑人套戲就完咗
其實咩意思都無, 唔會有人因為咁想睇第二集
啱啱發現paul預言之力愈嚟愈勁個陣咪有講
佢同老母講話見到你大肚,佢老母話:冇可能我都係呢幾日先發現自己有咗
權力核心 幾權分立 正常現象
個個位純粹係paul 接受自己既命運
所以第一次殺人+freman 稍為認同佢既能力
突然間要隻揪,係因為個fremen唔接受呢兩位外人
提出挑戰嘛

決鬥啊媽都講左啊仔未曾殺過人 最後說隊左落去
覺得係成長左
part 1 係第一本書既一半
導演暫時只講話想拍part2
所以你覺得魔戒啲精靈語都係無啦啦憑空彈個設定出嚟?

首先黑人係Paul 第一個殺既人,本身戲入邊從來冇肯定paul 係100%正直既人,佢將來要面對嘅係自己點樣把持住初心,如果唔係就好似佢夢境中黑化咗發動聖戰,依幕表達緊Paul 由戲初都末段既轉變以及完成老豆遺志既決心
而且都係個句,Paul 本身就係好抽 唔一定打爆哂啲石先代表到好抽

你以為完全冇意思嘅嘢其實全部都對個故事好重要
宇航公會 姊妹會 議會 帝皇
再加其他家族
其實拍劇會唔會好d
男主係咪隻抽王黎
唔會
係喎原來有回應到
啲伏筆埋到咁開 睇到下集都已經唔記得晒
到時上網睇過 或者明珠台播
咩呀都知道佢畀隻沙蟲吞咗一早就死咗啦
諗起有一幕 男主同博士講 "你係兩個世界 用唔同既名存在" 大概係咁
係咩意思?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞