Dune 沙丘瀚戰 劇透討論區 (1)

1001 回覆
24 Like 23 Dislike
中史見解 一樣含 中央坐大 其他人都會聯手拉佢落台
控制其他勢力互相爭鬥 慳錢慳水慳人力
要控制就連公爵都唔殺啦 你皇帝出到聲
公爵都唔敢say no 啦好似今次去沙丘咁
皇帝就係怕佢有一日反 先斬草除根
仲控咩制咁高風險
果D族人見過Paul 老土劇情估計 之後應該係有時光機 時空穿梭穿越/主角失憶
全套戲都係老土劇情 就理解到
主角一開始恐懼 之後克服
王帝唔想2個星球坐大 令佢地自相殘殺
修女宗教界獨立自成一團 但其實派左人 符植自己人—Paul老母但老母唔聽話 自以為事 應該生女但仔照生
Paul父王知道成個政治問題 但難逃一死
你殺公爵 Paul點都諗報仇 咁點控制?
帝國是高高在上,但係男爵做到出哂面都暪唔到落去,男爵唔係應承左巫女果邊唔出手咩,仲話出手會俾佢地發現
男爵啲人咪放佢兩母子去沙漠等死
追殺嗰啲係皇帝啲人嚟
根本都無所謂
原著可能真係好epic
但係呢個改篇嘅劇本
好多嘢變咗你點話點好

預言到女主角係沙到行又好
皇帝乜乜又好, 奸角奸到出汁又好
呢啲setting 都變到backdrop咁

個故事提唔起觀眾興
睇睇下個過程, 觀眾都好似唔太care唔想知咁

有啲搵戲嚟做
如果乜都話之後幾集有解釋點點點
咁你第一集都要吸引到人想知至得架

宜家睇完, 都唔成功令觀眾care呢啲家族點點點
預言又點, 奸人陰謀又點
係帝王個邊預言到Paul,所以製造呢場陰謀?
係囉,我覺得中間最好加多d爛gag咁
同埋結尾有埋彩蛋就perfect
好魔戒feel
同埋主角內心個隻咩來,要rising?
同埋主角阿媽係咩人黎? 同通靈之類?
睇返marvel啦你
關咩事
肥佬讓出嚟係因為同皇帝make 咗deal 喎
佢手拍地下應該純粹想製造個儀式感?佢臨死話佢只信奉XXX,應該係條沙蟲個名
明就ok啦~ 節奏同悶都好個人口味既
不過都係個句 個故事先岩岩開始
但係個設定有好多勢力咩?如果唔係傻既都估到係佢做
節奏問題
用以前米路吉遜套Braveheart果種劇情處理方法 ,一集過都好好睇。果套一樣好多蘇格蘭政治情況同英格蘭關係都冇深入講,(仲有愛爾蘭,法國)。但就算我唔識果堆歐洲背景,都會覺套戲好好睇。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞