Dune 沙丘瀚戰 劇透討論區 (1)

1001 回覆
24 Like 23 Dislike
觀眾睇唔明的確幾柒嘅

但你呢啲靠踩低人拎存在感、導演有地方拍得唔好就轉去羞辱觀眾、睇完套戲覺得高人一等對住個mon陰陰嘴笑嘅嘅死柒頭柒十萬倍
人地識八極拳,一拳一件
上帝已死之後科學都死埋 上帝回歸
魔戒咪一樣有人笑行山睇風景多過打, 不過係分別在於節奏控制得好, 唔會話打完大戰先嚟慢慢行山

Dune如果場追逐戲拍得肉緊少少, 俾多幾個Shot條沙蟲, 行沙漠嘅部份Cut短啲應該會少一半人話悶
好似成個人訓撚咗落樂器咁
幾個個人認為既tvb位:
-醫生咁聰明一個搞店成個系統,仲order老豆殺仇人,原因只係老婆比人捉左,點知比人陰
-老豆係領袖但幾蠢,仔差d比人殺,又比醫生陰
-主角成日思春
-配樂成日大大聲彈出黎,同tom之前既戲唔係同一個level…
-背景係點強調白兵戰?成堆戰機落去唔射人,竟然係再派一堆人員同人撕殺
-最後聲稱強者既原住民比主角玩弄
-趕住走佬都要食花生決鬥

其實單獨睇都冇咩野,但全部夾埋搞到好犯駁
利申冇睇原著,有睇過相關背景同上一套拍攝既背景
追逐打鬥係拍得柒好多劇情都cut得好怪
絕對係Denis Villeneuve水準之下
marvel前係興咩片種?濕鳩愛情小品
再之前呢?特務片
再之前呢?西部片

popcorn movie從來都存在
觀眾既口味從來都一樣
魔戒啱啱上嗰陣咪又係比人屌行山
唔好懶有taste乜都賴marvel啦好嘔心
這個系列有冇人知佢地預拍幾多集?
Timothée好正
小說第一章就係講呢到
其實同電影差唔多,都係話個盒令佢感受到強烈嘅痛楚,佢要忍痛,如果唔係就會畀毒針毒死,書都係描寫下個種痛楚eg 好似畀火燒到啲肉無哂,得返骨咁

電影佢抽返手出黎個下有一個畫面係影住佢望住隻手,隻手個特寫,其實就係下面書入面嘅描寫(不過我覺得佢唔太表達到呢個意思

「保羅一下抽出了手,驚奇地看着它,一點痕迹都沒有,沒有燙傷的肉。他舉起手,轉動,彎曲手指,完好無損。」」

利申:無睇哂書,唔知後面會唔會多啲解釋
Paul故事我諗三四集?但書之後仲有幾本,不過而家拍唔拍到第二集都未有confirmation
劇本已經一早寫好 順利2022年開拍
點解長期暴露係香料會變成藍眼?
綠幕出就垃圾啦 真心睇唔出綠幕假既咩
香料食得多就會
IC, 仲以為主角老母信仰入血, 想自己成為聖母而早一代生男丁, 咁原本小說都唔係真係咁DARK O者.
如果真係再勁D, 主角老母應該要同自己個仔亂倫, 咁DUNE個故仔就真係神話級數.
可能miss左
啲人食香料係為咩
我只係記得賣香料賺到好多錢
超能力 預知未來 壽命延長 大腦運算
姊妹會既人 同門泰特都要食 但無freman 食得咁密
因為佢地係沙漠基本上就秒秒食
DUNE小說會叫神作 唔係因為佢個劇情
第二集拍唔拍得成都係問題
加番場主角同個friend第一次見沙蟲
差d俾條蟲食左
friend yell out: wtf~~~~
.
.
.
字幕中間場彩蛋 主角、女主同friend一齊wormriding
冇懶有taste 我都會睇下marvel
亦冇話唔屌得呢套 唔洗玻璃心

Marvel前一樣有大眾口味呢件事 冇錯
而marvel當然亦好啱大眾口味商業上好成功
講緊係電影觀眾層傾向只會接受睇開既野
例如Dune一樣有佢既缺點
有人鍾意好合理
但「睇唔明 冇對白 冇打鬥 」呢啲comment
我諗你睇濕鳩愛情小品都唔會expect有呢啲嘢掛

仲有唔洗講咩marvel就懶有taste
marvel用非popcorn角度當然劣到唔掂係common sense嚟
唔會代表到自己有taste
正如屌龍門難食唔係用嚟表達自己識食
咁freman 有超能力,預知未來,壽命延長?
Paul 係咪未食都有預知未來能力?
marvel前係興咩片種?濕鳩愛情小品
再之前呢?特務片
再之前呢?西部片

popcorn movie從來都存在
觀眾既口味從來都一樣
魔戒啱啱上嗰陣咪又係比人屌行山
唔好懶有taste乜都賴marvel啦好嘔心
冇懶有taste 我都會睇下marvel
亦冇話唔屌得呢套 唔洗玻璃心

Marvel前一樣有大眾口味呢件事 冇錯
而marvel當然亦好啱大眾口味商業上好成功
講緊係電影觀眾層傾向只會接受睇開既野
例如Dune一樣有佢既缺點
有人唔鍾意好合理
但「睇唔明 冇對白 冇打鬥 」呢啲comment
我諗你睇濕鳩愛情小品都唔會expect有呢啲嘢掛

仲有唔洗講咩marvel就懶有taste
marvel用非popcorn角度當然劣到唔掂係common sense嚟
唔會代表到自己有taste
正如屌龍門難食唔係用嚟表達自己識食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞