Dune 沙丘瀚戰 劇透討論區 (1)

1001 回覆
24 Like 23 Dislike
的確係一句
笑撚到仆街
壞人家族個四肢發達仔好撚嬲,肥佬心腹屌佢唔撚明,事情唔係咁簡單,再之後肥佬就同權力核心埋枱傾
全部都有講清楚
咁即係主角係仆街?
咁熟既個情節
Pin this
根本Paul就係Anakin Skywalker
將來變darth Vader

成個系列就係講唔好信有救世主/ 宗教政治領袖
自卑兒登仔吹奏既一套垃圾戲 以為自己睇野好撚獨到 事實係悶就係悶啦 同果個乜撚野 超粒方一撚樣
廢物賤種狗
即係主角會黑化既故事?
吹到咁神
其實係抄star wars
冇睇過原作 最多望過下介紹片
講左唔好地方 我諗好多人都會屌套野劇情悶而係真係有道理
如果你當佢係幾部曲咁睇 (相信呢度好多人都係) 就冇問題
但好多人冇理咁多背景直接入場當一套單獨電影咁睇係真係冇屌錯

同埋有幾個位唔知係拍得唔好定本身故事係咁
個主角家族講到宇宙入面數一數二好打 但講真完全睇唔到佢地有反擊之力 一個醫生就廢左佢地 咁之前好似吹大左
D晶算師能力又拍出黎 咁好多人唔睇背景資料就FEEL唔到D香料有幾重要 點解要為左佢打餐死 (套野直頭用1 2句帶過就算)

但OVERALL好難話套野唔好睇
d預言剪影已經令你好期待下一集
無論CG 音樂 角色等等都中上水平
特別老豆我自己好鐘意 完全演到一個好君主
duncan同練武果個副官都揀得好好 但可惜已經死晒(?)
Star wars 1-6集各方面都好睇過dune
預言入面Paul 比女主角插死左,內在潛力先發揮出黎?
咁最後Paul 決定暫時唔順住預言咁走?
我都覺得係咁。插佢嗰兩個仲要on99就死都唔知
咁又有唔同嘅,Paul與其話黑化不如話成個宇宙都比Bene Gesserit 操縱到有佢呢種「救世主」出現啲人就會盲目崇拜佢,佢自己想阻止都冇能力
穿越時空咁抄
都算係,但我唔會話淨係佢嘅錯
Ending 有條友騎住沙蟲嗰下笑咗
同套戲好唔夾
Chloé Zhao ‘Blown Away’ by Villeneuve’s ‘Dune,’ but ‘Terrified’ People Won’t See It in Theaters
https://www.indiewire.com/2021/08/chloe-zhao-raves-dune-blown-away-villeneuve-1234657526/amp/?__twitter_impression=true
我覺得幾好睇,劇情好簡單同清楚
At least 冇blade runner 2049咁難明
主角老母演技好,主角靚仔,沙漠畫面好靚
係被人偷襲輸得快左少少同埋水行俠係咪confirm 瓜左?
今晚睇完,我覺得套戲只是中上,絕對無超粒方講到咁誇張。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞