Dune 沙丘瀚戰 劇透討論區 (1)

1001 回覆
24 Like 23 Dislike
經DV手應該點都唔marvel掛,反而真係想睇吓佢會點拍大規模打戲。
唔好意思想問少少嘢:
1)咁多鏡頭影牛同鬥牛之類嘅嘢係點解?純粹因為主角呀爺玩鬥牛?但兩個家族應該爭咗好多年,點解得呀爺可以做自己嘢?
2)咬爆毒氣後兩個手下入去影住角落頭嗰個係第二個家族個大佬?嗰幕好黑同埋唔係影得唔係好近所以認唔到樣
3)成個故事總共係唔係有五個勢力(兩個家族+聯合會+帝王+藍眼人)?

另外藍眼女黑人收皮嗰吓以為條蟲係藍眼人既屋企既入口
我覺得e幕想講從前榮華富貴,宜家家道中落,所以大家心裡戚戚然…..
1. 呀爺玩鬥牛, 個牛頭應該係爽死呀爺果隻牛 (電影無講)
唔係呀爺可以做自己野, 而係佢老豆同佢個仔一樣, 當刻都唔想上位, 奈何時勢所迫, 無計 (電影有講)

2.唔記得, 但果間房入面所有人都係第二家族既, 最後死淨大肥

3.仲有主角老母
同咪媽咪肚裡面果個
呢啲預言之後黑化嘅橋段
比太多後輩參考過, 所以到2021年呢啲變咗老土劇情

就算比足credit佢係始創者
獨立一套電影嚟睇, 佢part 1個故事其實唔吸引
果啲咩家族背景好似一個backdrop咁
純粹你點話點好
佢發夢呀, 係咁重複見到女主角行沙呀咁
其實吸引唔到觀眾想知咩事
有少少牽強啦
唔理原著點講, 改篇電影觀眾角度

說服唔到觀眾點解 個黑人一定要決鬥同埋一定要以命換命, 變咗做總知個設計係咁, 你點話點好
今日睇k11 musea imax場 完場有人拍手
連預告都無睇 咩都唔知就入咗去睇
但睇咗幾分鐘 已經後悔無揀睇IMAX
啲shooting 好靚 故事發生咩事佢都講到7788
但第一下都會諗諗佢講咩
已經準備好再睇多場IMAX
要高清咁睇Timothée
1)咁老豆未做 leader之前既 leader 係同一家族既其他人?但點解唔係傳返俾當時個 leader 既仔?
3)即係下集會係講6個勢力抗衡?唔知主角個家族算唔算已經玩完,佢哋本來個星球會唔會仲有一班揪得既人?因為冇理由派晒啲軍人去採香料而冇人保護自己個星球㗎喎
發覺香港賣飛好似麻麻地 大場都係尚氣多
沙丘場可能仲少過尚氣 仲要韓國大片絕路狂逃鬥
港產片怒火 我的媽媽神奇小子
Dune唔夠尚氣咁有號召力啦
好想睇sicario第一集呀
有冇巴打知邊度有得電腦睇,比錢都ok但唔係太想買碟
如果唔出續集真係浪費哂
唔出續集咁呢集講個男主角最後終於開始旅途咪好on9?
想問點解班應該係freman會視男主角為天外之音? 純粹因為佢結合左兩個家族既能力?

咁男主角係咪全劇唯一一個係由兩個家族生出黎既仔女?

男主角預知未來既能力係關家族事定與生俱來定咩?

中段講男主角阿媽本身想生女但違背指令生咗個仔係講緊咩?

男主角作為命中註定個一個人係咪純粹因為佢係兩個大家族個仔?

ps我知套戲好好,但我睇左一次跟唔切劇情所以問下,怕俾人屌鳩問睇唔明番去睇marvel
咪當me流
1. no 老豆之前係呀爺
3. 王子復仇記 同帝國開拖 詳情睇小說
佢老母個勢力Bene Gesserit一直喺果個星球傳教
唔係兩個家族嚟 係Bene Gesserit

佢算係優生學+chosen one
Bene Gesserit幾千年嚟講緊個預言 亦都玩緊優生學 plan 入面佢唔suppose 生Paul 係應該生個女出嚟

我建議你YouTube 超粒方 dune
部落文化
汰弱留強
你挑得人機就要預咗死

即係日本戰國時期要切腹咁
人地文化係咁
我想知點解Truthsayer 會走去痴Harkonnen
講扔落機?
我assume 係Truthsayer會負責問責
所以佢地唔講得大話
殺佢唔得扔落機就得
唔係
Truthsayer 同Harkonnen 係度一齊講緊Lady Jessica
唔記得左
求其他巴打解釋
1.姊妹會係咩家族都會派囡囡去 因為要攞 家族勁既DNA
之後控制自己生囡 因為個預言係n 年之後預言之子先會出世
但jessica 唔聽命令 生左paul 出黎 由於姊妹會長期吸香料
所以某程度paul 都繼承左某d 能力 當然後期再俾jessica 訓練

姊妹會d 囡囡係可以控制自己生仔定囡

預言之子係因為姊妹會只準生囡囡

至於freman 當佢天外之音 係因為姊妹會好多年前派左人
過去傳教 話姊妹會將來生出黎既男仔 會帶領佢地 解放佢地
所以好多人已經信晒呢個預言 所以d 人諗都唔諗 為左paul 發動聖戰 (呢個係part 2 劇情)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞