Dune 沙丘瀚戰 劇透討論區 (1)

1001 回覆
24 Like 23 Dislike
個心態要係 入場睇半套電影
咁先好d?
其實無咁誇張
我好憎
套戲最唔鍾意嘅就係佢啲配樂
由Dunkirk開始我就好撚怕佢
姊妹會啲女都個個包晒頭成身包實晒勁似穆斯林
Dark knight呢咁?
應該都係伏多
頭三部曲橫跨二百幾年 又冇單一主角
最麻煩係佢好多時走推理路線
書上面啲詭計一去到影像就好難拍出黎
姊妹會反而唔知係講邊個
但係啲人話house atreides支旗都係伊斯蘭嘅綠黑色
所以一定係講穆斯林
我差不多十年無睇marvel 啲戲 ironman 睇到2 咩avenger 唔知乜嚟 都被標簽marvel fans
套書1955 開始出 劇咩透
momoa吹到啲土著曉飛
其實影天花係影緊d咩
其實係
呢個pace想一次過拍晒成本書根本就無可能
角色同背景鋪排唔夠, 加多半個鐘會更好
仲有打鬥部份同配樂唔掂, 其他幾好, 出續集會入場
TDK Interstellar inception神級
要著蒸餾服入場
其實個故事內容吸引,但係拍到個節奏好沉悶
突然醒起 唔係話醫生係condition 到唔會傷人嘅咩 連emperor都安心 定係呢個醫生唔係佢講個隻醫生
求解

1) 主角老豆既死, 主角老母係唔係主要推手? 因為我覺老母令個仔覺醒後, 老豆就再無利用價值, 老母又知老豆份人太過老正控制唔到佢, 所以就順住皇帝想收拾主角老豆個勢而加快整死老豆, RIGHT?

2) 張震個角色好X無聊, 老婆比人夾就出賣主人.
佢私下提醒主角, 主角老母後面班八婆先知無個好人, 亦因為內疚而幫主角老豆同敵人同歸於盡. 但個角色講到明係唔會背判主人, 好X反駁好X無聊. 張震個角色係度賭主人會輸, 背叛會唔駛死(極之反駁), 亦因為老婆比人夾走而行動.
原小說係唔係咁簡單?
超粒方咁講

我岩岩先開始睇小說 佢咁樣講
因為醫生係由心而發咁憎恨肥佬
所以佢呃到真言師呃到Jessica
不過電影冇直接解釋到
所以成件事有啲膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞