有無跑步撚入嚟吹下水(3)

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
唔單止睇app既
都睇手錶粒晶片
一般黎講gps最準就suunto
心跳最準就polar
功能最多就garmin

我就左aw右suunto
連登,唔自爆啦
而且我慢腳
伍家朗表示:好正
搞到我都想買
睇左兩個星期奧運
可以重投訓練
早啲聽到你講就好 已經變咗
通常黎講,夏天做增肌運動,冬天做帶氧消脂
如果屋企有switch 可以買ring fit同fit boxing開住冷氣玩
(記得鋪墊,唔係樓下投訴)
同時建議你飲下蛋白粉
https://www.meiji.co.jp/sports/savas/
呢個牌子有女性向蛋白粉
我都飲過 幾好味
雖然體重係會重左,但身型會fit d
跑褲?
呢排跑步真係好辛苦 又熱 仲要揀啱時間 如果唔係就要淋雨跑
身型會fit啲係指有番啲肌肉?
其實我三餐都算食得幾均衡 應該都夠蛋白質
咁仲需唔需要飲蛋白粉?

其實係呢大半年情緒好差 所以日日都走去跑步
覺得跑完個人會開心啲
結果就愈跑愈多
背心
一般黎講 長跑跑手會有缺乏上身肌肉既問題
因為長跑用肌肉做燃料時係由上身開始
有D過瘦既跑手會有肩周炎問題
所以除非係衝跑步成績,唔係我都建議多元運動
操下肌肉,特別係腹,長跑手身形可以變到好好睇

至於情緒面,我建議可以玩下boxing,都同跑步一樣咁解壓
而且夏天黎講對身體負擔會少D

如果三餐均衡可以唔洗食蛋白粉既
但你個運動量黎講,應該都要食幾多野
係…你真係講中晒咁濟
我上身已經瘦到見得晒成棚勒骨
成個人都係薄同扁
但下身又唔太瘦 尤其是小腿好難減
唔知係咪因為跑步 所以舊肌肉減唔到
我平時食得唔多 唔食零食唔飲甜嘢
可能係你跑步時為左加速,有身體向前傾既傾向
導致小肚用多左力
https://youtu.be/6mdelfWbEfE
可以睇下呢條片,雖然係日文,但有教減小腿肚既拉筋方法
Thanks !!
所以跑步重心應該放番落腳踭應該就無問題?
唔係,可能係腳掌發力個陣同腳裸個角度唔好
都可能係跑姿上半身傾前
呢樣要實測先知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞