有無跑步撚入嚟吹下水(3)

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
之前我都有帶住黎跑左一排(VENT)
除左跑個感覺係快左小小

即係有數據話其實唔WORK?
諗起東方昇試濕紙巾條片
未有肺炎之前呢d運動口罩都係得啖笑呃錢野要練就去三四千米高原
我感覺係練到氣, 好快帶到我上狀態
1K 口罩 > 4.6K唔戴
3K 口罩 > 2.6K唔戴 (快左)
8K 口罩 (冇快左, 但耐力好左)
唔係話唔WORK
只係當中既數據冇想像中咁簡單
我有個FD帶口罩跑完見頭暈 暈左幾日
之後去醫生話佢缺氧
但其實戴左呼吸係困難左, 好似係吸大啖左BOR?
耐力好左 都有可能係你跑多左 所以耐力自然提昇
缺氧
不過我見唔掂都會除, 唔會死頂
都可能係既
因為有D 運動口罩 係包得比較密
如果一除左 好難帶番岩位(唔漏氣)
VENT貪塊filter有PFE
高原訓練本來就係要求24/7都係低氧下活動
高原練到心肺係因為氧氣佔比少左,平地戴面罩模仿唔到,反而有機會攪到缺氧
https://fitz.hk/gear/%E8%A8%93%E7%B7%B4%E9%9D%A2%E7%BD%A9-vs-%E7%9C%9F-%E9%AB%98%E5%8E%9F%E8%A8%93%E7%B7%B4/
原來係咁, 學到野,
最後講到可以訓練呼吸肌肉, 都唔係完全一件壞事, 可能係感覺良好左係呢度
之後訓練除返罩先
O岩O岩搵到呢樣野

Jack Daniels' VDOT Running Calculator
https://runsmartproject.com/calculator/
大多數人認為 我吸小D氣咪即係吸小D氧氣囉
好 今個星期搵日跑個5km試下先
Gym room一定要帶 同埋習慣咗帶
簡單d講 傷身多過幫助 練氣有練氣既方法 唔需要戴口罩練
原來係咁
呢個可以當參考個pacing去練
將個pacing套用返喺唔同項目嘅programme
但個race prediction就睇吓算

第3 lap開始tempo 左2k 頂唔順要休息了
之後爆1K 發現行錯路搞到個plan錯左
最後上返將軍澳水道條橋返歸爆左陣就停
原來都650米 早知爆多陣夠1k
希望快啲返7分鐘練習pace
呢兩日出汗量係之前一半,好正
係, 爽好多 跑12k竟然可以6分pace
星期一跑 好大風 爽好多
跑多1 2 日又會落雨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞