有無跑步撚入嚟吹下水(3)

1001 回覆
6 Like 6 Dislike

市面上三類教練
一類係半途出家,可能三十歲開始跑跑到有成績,呢啲教練有啲真係好,都有啲得個快字,技術同教學都有好多不足。不過佢哋唔少有正職會明白你嘅難處同圓滑啲。都有啲跑得唔快,但好多理論。
二類係cross train/健身教練底,呢類教練就多數係for keep fit,同埋著重體能比較多,有比賽目標/技術要求就最好唔好跟,因為呢類教練比賽成績未必真係咁好,未必幫到你。
三類係運動員/前運動員,呢類技術備戰教學都最pro,而且由細操到大比賽經驗多,所以都更清楚應該點備戰,不過就多數正職都一樣就係教練,比較難相處。

我自己就跟過一,而家跟三。
今次係咪要帶電話跑起步前件風褸又點算做時間真係要搵人起點幫你keep野
唔係都有得放行李嫁咩
我見好多人都係著即棄雨褸補暖
今次拎選手包果時要寄埋行李
起點無得寄
HUH??咁攪笑
唔係早1-2個星期拎嫁咩
拎完即寄行李咁好笑
以前參加跑10 K就又左攪右攪,可以既話而家都唔想帶袋去,最好有人接應,除左件褸,袋8達通同電話就算,跑完立即回家沖涼好過
佢以前一包包放晒向草地 其實幾好
比機會你跑完換衫
同埋10K最早好似係6點開跑
太陽未出好撚凍 今個星期仲要再凍D
當你著長袖頂到凍
你跑完 出太陽會熱撚死你
其實天氣涼咗算係理想

到時人多就冇咁凍㗎啦
但電話=5,6包gel咁重,帶住跑真心 on9
有無人電話會擺屋企

利申:無份跑食花生
放落腰包/手機套會好d
俾我都唔會用手拎,但都有重量
一向都係間唔時收工夜跑下5K街,一路都係around 29min 跑完, 無咩做過咩specific training 但最近想試下慢慢試下可唔可以hit 到 25min 完成既target, 琴晚試咗4節 session 限自己5分鐘跑完1公里之後抖一抖再黎咁,整體過程都幾辛苦下,唔敢想像點樣維持呢個速度跑晒5k, 但唔突破呢世個時間都唔會進步
換新機都寧願揀部輕d
pro max真係不了
你想有進步既應該縮短個距離 唔應該跑1k咁多
你上網search間隔跑教學
不過跑前記得熱身,因為會好易傷,
同埋一星期跑1次左右就夠

睇吓其他巴打有冇補充
有見過靚女跑半馬。17K又影,18K又影.....每1K都打張卡
有冇人有小腿骨上5吋下5吋會痛?

之前都冇事,早2,3個星期開始係咁,但跑跑下又唔覺痛,係跑完喺平路行會痛

上網search過話係shin splint,一般要停跑等佢recover

我唔想停明明上咗軌道仲要個天氣啱啱咁適合長跑

有冇同路人康復緊或者已經康復?
唔該巴打
Nike有咩慢跑鞋舒服又唔窄?
對infinity越跑越唔舒服,中間太窄
2代好似改善咗?
p38
今年有返街馬

btw腳爭筋膜炎中
仲有全馬
Book唔到唔係返緊工既維園time slot
拖到而家都唔知點搞
未練到, 我跑10K對腳已經好大負擔, 嚴重扁平足, 有用訂做鞋墊. 我諗第日跑到半馬已經係極限.
終於的起心肝跑返轉10K...大西北搬出九龍真係無咁好跑
想問下足底筋膜炎 通常抖幾耐先好已經日日拉筋,按摩 ,浸熱水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞