有無跑步撚入嚟吹下水(3)

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
8月開始keep住跑,由熱天跑到而家涼少少,時間都跑得快咗,可以呃自己進步咗好多
16k 5分pace - 秋天來了
有神快拜
各位師兄,我想問下點先可以提升秒數,家下跑800米卡係3分20卡左成個月
個個都5 6 分披 可摸以教下我
真心好佩服跑全馬啲人
落雨冇得跑
考紀律部隊?
想考消防
消防唔洗800米喎
6分肯得閒跑下好快做到
800好似係柳記同海關?
我自己覺得用出班試㴝練會上心啲
出班試4.8k要21分內,咁練800米唔好咩?
咁點解唔直接練4.8k 要練800?
打風又冇左兩日街跑
去尖房跑都得
Thanks.
因為聽出班嘅師兄話練好800/1000米對長跑有好處
練interval
但係你要800衝得快同4800快要練嘅interval都唔同

年頭我練1500米衝10隻300米原地休息分半鐘,1500米同800米1000米都係中距離,要用一定程度無氧所以要出力衝,但係休息唔可以太長。

年中練過5000米,長距離,咁就要衝啲400米1000米interval,唔使爆出去衝,用大概90% 95%力,但係因為係長距離所以盡量唔好停低休息都要jog住回氣,例如變速1k快200米jog做6組。

我而家練馬拉松,interval嘅配速同長度又有唔同,我而家啲interval可以去到3200,4800一組,但係唔會好快。
的確中距離快,速度底對長距離都好有用。

800/1500快,對腳就有你要嘅速度基礎。
5000/10000快,就應用到800/1500嘅速度之餘重有頂乳痠扯心肺。
半馬快,要應用返5000/10000嘅頂乳痠能耐但距離長得多,重需要耐力。
到全馬,就要極大耐力,但係你全馬要快,以上嘅基礎要全部有返咁上下水平先會,所以800-10000能力基本上決定咗你有幾大潛力。
多謝師兄指點迷津
出班係要2030
入地去自然會跑到
唔洗咁早特別練
個時聽個frd講會日日慢跑出班之後依家成日食宵夜跑唔郁
lm
啱啱試完run under 160bpm

發現都幾難跑

Distance 6k
Pace 5’55

好撚慢

平時淨睇pace 跑

Distance 4-5k
Pace around 4’55 ~ 5’10
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞