死後,我成為地府的牛頭馬面(999)最終章

1001 回覆
378 Like 7 Dislike
Live左

巴打睇得太快
Live 左
Live左

巴打睇得太快

應該係出得慢
同意
Live左

巴打睇得太快

應該係出得慢

我盡力架啦
我獨自走到相眶前,凝望相同的照片,但卻有不一樣的感覺。

唯獨不同的,就是相眶上多了兩張照片。

簽署離婚證書,郁達俊與李雪君的名字出現在文件之上。

「再見亦是朋友,我們因了解而分開,算得上是和平分手。雖然我們不是夫妻,但我們都是媽媽的好兒女。」

我與雪君的感情確實存在,只是我選擇遺忘。

我跪在街上,流淚痛哭。

「達俊哥哥精心準備的表白,卻以失敗告終。但不要緊,妹妹永遠支持你。」

一個美好得在現實根本不會出現的妻子竟然在我身旁一直默默守候。

我竭力忍著淚水,將過往的記憶當作是別人的故事隨意瀏覽,裝作與自己毫不相關。
「呢個女仔,真係一個好新抱。」母親輕撫相片,沉重說道。

「佢地兩個係?」我故作不知,等待母親把故事娓娓道來。

「呢個女仔,係我既新抱,亦都係我個契女。」

「雖然佢同我個仔離左婚,但佢仍然念及我同佢既感情,願意留係到照顧我,佢真係一個好人。」母親的說話一刀一刀刺進我的心房。

「佢一定會上天堂,你地話係唔係?」母親提到雪君時,嘴角泛起了微笑。

我不在母親身旁時,或許只有雪君才能令母親拾回笑容。

雪君,她應該只能在地獄為自己殘害牛頭馬面的行為贖罪。

我再一次選擇沉默,不敢告訴母親真相。

「呢個傻女,真係好傻。」母親把那兩張相片撕下。
磨牙磨牙
「我一直唔想佢觸景傷情,但係佢成日都話只要可以同達俊一齊生活,見證佢既點滴,人生就無憾,呢種胸襟咁廣闊既女仔仲可以係邊到搵。」母親的淚水盈滿眼眶。

世上竟有如此完美的人,但我竟不懂珍惜。

「點解達俊唔識珍惜,唔知足。」母親言語之間充滿怪責。

我亦不知道答案,因為愛情從來只談感覺而不談付出。

我對雪君所做的一切,只有感激而沒有感情。

感激是人之常情,感情卻是變幻莫測。

「但我睇得出,佢係一個孝順仔。」我指著自己與母親的合照。
補習先,夜小小見
補習先,夜小小見

補習先,夜小小見

補習先,夜小小見

幫人補定你去補
補習先,夜小小見

幫人補定你去補

幫人補啦
各位親愛既巴打

是咁的,之前打落篇文,係關於老友記同年青人既大作戰,希望各位可以支持下。

https://lihkg.com/thread/267346/page/1?ref=android
希望推一推有
快嗎 喺北京實習好撚悶
快嗎 喺北京實習好撚悶

快啦
快嗎 喺北京實習好撚悶

快啦

喺祖國嘅懷抱下上連登
快嗎 喺北京實習好撚悶

快啦

喺祖國嘅懷抱下上連登

天子腳下上連登,同我搵去打靶
各位親愛既巴打

是咁的,之前打落篇文,係關於老友記同年青人既大作戰,希望各位可以支持下。

https://lihkg.com/thread/267346/page/1?ref=android

支持下細佬先啦
各位親愛既巴打

支持下細佬先啦

終於3個正皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞