死後,我成為地府的牛頭馬面(999)最終章

1001 回覆
378 Like 7 Dislike
樓主出文真係好慢...
李浩ed case,佢下世應該過得好好啦
呢幾日去左旅行
同埋係的士唔見電話,依家先拎得番
呢幾日去左旅行

好彩搵得返
呢幾日去左旅行

好彩搵得返

仲要係大陸唔見
呢幾日去左旅行

好彩搵得返

仲要係大陸唔見

奇蹟!為左慶祝要出多幾篇
馬面
「阿sir,學校情況嚴唔嚴重?」校長焦急問道。

「情況就唔算嚴重,火勢集中係地下操場,冇波及上面樓層,我地已經撲滅。」隊目示意隊員整理裝備。

「究竟係咩原因會搞成咁?」

「源頭係操場,但詳細原因要問番果幾位同學先知。」隊目指著準備遠去的救護車。

校長始終沒有與他們說過一句話。

「學校有冇可能聽日開番?」校長壓低聲線問道。

「呢d係校方內部決定。」隊目轉身離開,登上消防車。

「頭先我d伙記問左幾個學生,佢地話係入面搞老師追思會,我地會再同佢地落詳細口供。」

「呢班白痴!豬咁撚蠢!係唔係嚴學校新聞唔夠多!係都要比麻煩我。」校長不屑地說道。
為人師表竟不是關心受傷學生,卻是關心學校,一幢冷冰冰的建築物。

有學生才會有學校,學生比學校重要,為何校長卻要本末倒置。

李浩沒有憤怒,只是呆若木雞。

原來一切也是學生的苦心,為了悼念李浩而有火災發生。

李浩得悉真相後變得目定口呆,喃喃自語。

「點解......點解你地要咁傻......」

「李sir怪錯左你地...... 」

救護車鈴聲響起,準備駛離學校,李浩拼命追趕,但只能目送救護車離開。

「你地既心意,李sir收到啦!」李浩揮揮手說再見。
有一學生在救護車門後向著李浩方向招手。

李浩凝望著救護車的同學,再次猛烈地揮手。

同學朝李浩方向,跟著他的律動搖擺左手道別。

「點解......點解佢地會見到我......」李浩指著漸漸化成黑點的救護車。

「只要凡人同亡者係真心真意互想牽掛,佢地就可以相見,地府規矩,絕不例外。」馬面淡淡說道。

李浩感動落淚,同時會心微笑。

「有屋企人同學生相信我,就已經足夠。」

一路返回陰間,李浩神色輕鬆,少了那份怨念,多了一份喜悦,同時又有一點點擔心。

「兩位大哥,唔知佢地點呢......」李浩問道。
「前塵往事與你無關,你只要安心上路已經足夠。」馬面推了推李浩。

李浩微微點頭,神色卻稍稍凝重。

當然這種擔心是多餘,亦是不必要。

凡人出世至成人也能感受,名叫父愛,母愛。

融入了過份擔憂的元素。

此刻,李浩真的像一個爸爸,一個從沒有在的的記憶出現過的爸爸。

羅文怡,是時候要帶她回到凡間。

「馬面大哥......」我拍拍他的肩膀。

「嗯。」他只顧眼望前方。

「之前係我語氣重左,對唔住。」

「今次我地面對既人並唔簡單,我地要小心。」馬面回過頭來,語重心長說道。

「我明白。」

「總之小心。」

馬面打開牢門,當我走入牢中時,竟發現空無一人。
進入結局篇
推爆埋依個po佢
估啱左係追思會 推呀
估啱左係追思會 推呀

地府走犯
番到酒店再打
btw,我中學時期都見過個時話就過身既老師係我地上pe堂個時係操場門口同我地揮手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞