死後,我成為地府的牛頭馬面(999)最終章

1001 回覆
378 Like 7 Dislike
我不是在贖罪嗎?贖了罪才能修正道,彌補自己的罪孽。

既然如此又為何要派人監視我們?

「我同馬面一直修緊正道!點解要你去監視我地?」我疑惑地看著華哥。

華哥就像一位高深莫測的神秘大師。

「修正道?贖罪唔等於修正道。閻羅王係希望你地有所頓悟。」

「所謂既頓悟係指內心,而唔單止係行為。希望終有一日馬面明白感情為何物,而你就明白感情並唔係一切。」

「我始終做唔到......」我不禁嘆了口氣。
聽日一定完
聽日一定完

巴打加油
聽日一定完

樓主有覺悟未
聽日一定完

樓主有覺悟未

覺悟緊
「但總比馬面好,因為一時歪念而走上歧途。」

「咁你可唔可以話比我知,點解羅文怡咁討厭我......」

我一直等待真相,也是我一輩子的精神支柱。

「真相需要由你親自發掘,咁樣先有價值。」

華哥把牢門打開,揮揮手示意我走出牢房。

「逃獄?如果呢一刻我離開左,咁我就真係有罪!」我沒有意慾離開。

「你一定要走!就當係為左馬面,為左地府。」

「你要捉番馬面同羅文怡番黎,唔好比佢地一錯再錯!」華哥走進牢房,拉著我離開。

「華哥!你放手!等我一個人去,我唔想連累你!」我摔開華哥的手。

「你就扮比我打暈!我唔想你受罪!」

「牛頭大哥,邊個會信呢d故事?」華哥把鋼叉交給我。
「我地已經番唔到轉頭!一係救人,一係見死不救!」華哥再次捉住我的手。

我沒有回答,只有狂奔。

腦海中,我反覆思考與羅文怡見面後應如何是好。

她會稱呼我是牛頭還是達俊?

「來者何人?」兩位把守交界的陰差從遠處問道。

「牛頭大哥,時間無多!郁手啦!」華哥執起降威棒,準備一場戰鬥。

我遲疑了一陣,但細心回想卻發現自己已經沒有回頭路。

我的鋼叉二話不說揮向陰差,他一不留神便被我狠狠擊中,整個人倒下。
樓主覺醒未?
又係呢d位先停
另一陰差愣住了,手中降威棒滑落在地。

「等我收拾你!」華哥準備以降威棒揮向他。

陰差閉上眼神,放棄了抵抗。

我立即伸出鋼叉,擋住華哥的降威棒。

「牛頭!」華哥咬牙切齒。

「放過佢,佢唔係我地既目標。」我繞過他,奔向凡間。
抵達凡間後,眼前景象又是那片陰森的樹林,小女孩的家,也是文怡與馬面親弟的家。

「牛頭大哥,你要記住千萬唔可以手下留情!」

華哥的說話讓我感到不安。

我總認為他的說話就似是閻羅王的意旨,不得不遵從,否則不能修成正果。

「嗯。」我不認為自己能夠不留情面。

踏進屋內,少了風鈴聲卻多了一陣陰森奸險的笑聲。
抵達凡間後,眼前景象又是那片陰森的樹林,小女孩的家,也是文怡與馬面親弟的家。

「牛頭大哥,你要記住千萬唔可以手下留情!」

華哥的說話讓我感到不安。

我總認為他的說話就似是閻羅王的意旨,不得不遵從,否則不能修成正果。

「嗯。」我不認為自己能夠不留情面。

踏進屋內,少了風鈴聲卻多了一陣陰森奸險的笑聲。

其實華哥係唔係俾人控制左?
「Welcome牛頭!歡迎你黎到呢個派對!」馬面親弟站在二樓俯視我們。

「廢話少講,交番馬面同埋文怡出黎!」我衝到二樓。

馬面親弟的臉上仍掛著微笑,似乎有完美的盤算。

「關我咩事?」他吃了一塊巧克力。

「唔關你事?係你指示馬面救羅文怡出黎!」我步步迫近他。

「講番清楚少少,係我阿哥終於開竅,佢唔忍心自己既弟婦受罪。」他又再吃了一塊巧克力,神態自若。

「廢話少講!帶你番陰間受審!我要你既魂魄到活大地獄贖罪。」我奮力衝向他。

「牛頭!你想自己既愛人係地獄受罪?」

我頓時放慢腳步。
聽日再見,一留言,一讚好就係一支持
支持
支持推到結局
支持
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞