死後,我成為地府的牛頭馬面(999)最終章

1001 回覆
378 Like 7 Dislike
聽日放假,希望有文睇
岩岩收工 輕力一推
仲以為呢個呀伯d仔係馬面細佬派黎添
「兩位大哥,做咩你地咁耐先番黎架?」駐守陰間入口的陰差問道。

我疑惑地盯著他,馬面一向準時,怎會遲到?

「唔會既,我地一向都好準時。」

「就係一向都好準時,係今次遲左咁多先至奇怪,我仲以為你地有咩事。」陰差擔憂地說道。

「放心放心,冇事。」

難道馬面出錯了?但他的時間觀念一向拿捏準確。

馬面沒有聽見陰差的說話,只是一路往前,把黃照帶回牢房。

我亦緊隨其後,同時準備押解另一位亡者回魂。

路途上,腦海突然湧起一股幻想,我在幻想母親回魂當天的情況。

到底誰會迎接母親,目送家母最後一程?

我的記憶還缺少了那個部份?或者回魂當晚,自有分曉。
聽日放假,希望有文睇

冇問題啦放心
加油!正故!
今晚仲有冇?
今晚仲有冇?

應該冇啦
聽朝見大家
今晚仲有冇?

應該冇啦
聽朝見大家

繼續推
加油呀巴打
比你整喊咗好多次
今晚仲有冇?

應該冇啦
聽朝見大家

繼續推

thx啊巴打,你畫畫真係好靚
加油呀巴打
比你整喊咗好多次

巴打言重啦
黃伯好真實 但又虛無
真實在對三個仔既感情
虛無在好多阿爸其實唔會講出口
唔識同仔女溝通
黃伯好真實 但又虛無
真實在對三個仔既感情
虛無在好多阿爸其實唔會講出口
唔識同仔女溝通

全中
推到出1000
用人生僅餘的時間去為兒子上最後一課
亦是父親亦是老師 做到黃伯個仔真係有福
用人生僅餘的時間去為兒子上最後一課
亦是父親亦是老師 做到黃伯個仔真係有福

我都想做黃伯個仔
lm
「幾多對持續愛到幾多歲,不轟烈如何做世界之最,千夫所指裡誰理登不登對......」牢房傳來陣陣歌聲。

竟有亡者於地府高唱,此人確是前所未有。

我打開牢房入內,年輕男子中斷了歌聲,慢慢回頭望向我。

我們四目交投,年輕男子外貌俊俏,一身古銅色肌膚,典型健碩身材的陽光男孩,配以目測185的身高,可稱得上了「男神」。

「甚麼叫絕望,抬起眼望望,如今我在你面前呈堂隨便收看,靈魂被抽乾,殘留著軀幹。」年輕男子對著我高歌一曲。

「楊康,今晚係你既回魂夜,我地黎帶你番凡間。」我強裝若無其事。

說實話,他的歌聲確令人聽出耳油。

「唔該兩位大哥。」楊康說話聲線響亮。

一舉手一投足,的而且確是充滿自信。
男神
各位未比正皮細佬既巴打就快d可憐下細佬
正皮左啦
「陰間太多人與車,墳場鬧市人醉夜,害怕下棺等很久黑車,行汀九
會快些。」楊康輕輕歌唱,沒有一刻能夠停下。

「多少往事仍在心頭,孟母煲湯這景致令我憂愁。」楊康一歌不是歌詞從何而來,但的確是地獄寫照。

每個亡者多多少少也有未曾了願的心事縈繞在心頭。

望見孟婆煲湯的情景,回想在世時所執著的往事與樂事將忘記得一乾二淨,確實令人憂愁。

沿路上,地府一眾亡者與陰差亦被其歌聲所吸引,有的頓足注視,有的竊竊私語,有的拍手叫好。

唯獨馬面不以為然。

「分!開!簡!單!抹去往事極難,幾多溫馨燭光晚餐......」楊康唱得七色上面。
正皮左啦

我緊係知道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞