死後,我成為地府的牛頭馬面(999)最終章

1001 回覆
378 Like 7 Dislike
文呢
文呢

就有
#c
「佢的確好孝順,只不過成日要我擔驚受怕。」母親觸摸照片中,我的面龐。

「身為人子,要令母親費神憂心,就已經唔算係一個孝子。」我強忍內心的爭扎,苦苦說道。

「佢一直都好孝順,唯獨佢既工作同埋愛情......」母親輕輕拭淚。

我是不孝子,一個讓母親擔憂的不孝子。

「就只係因為佢放棄自己既結髮妻子,抛棄糟糠......」我不自覺地拿著照片。

「唔單止係呢個原因。而係佢竟然聽哂果個女人話,好似中左毒一樣!就連我既說話都唔聽。」

母親所指的女人,是羅文怡。
「大逆不道!」我把鋼叉大力打在地上。

「呢個女人,係中學開始就纏住達俊,到出黎做野,結埋婚都唔放過佢......呢個女人好狠毒!」母親緊握拳頭。

其實,是我一直死纏著羅文怡。

那個令我母親與妻子傷心欲絕的女人。

「對唔住,牛頭大哥,要你花咁長時間聽我嘮叨。」

「嗯」我亦裝作毫不在乎。

母親慢慢走到飯桌旁邊,坐下。

她只是默默環顧屋企一事一物,想必腦海中必定牽起無窮思緒。

看著李雪君與我的照片,我亦泛起無窮思緒。
more
more

wait
btw, 隔離個故係唔係好悶
完全吸引唔到人
應該大家,劇情真係會破天荒,就算唔破天荒都包保你地佔唔到
今晚出埋去?
今晚出埋去?

應該都要個幾星期
聽日要考cre啦
今晚出埋去?

應該都要個幾星期
聽日要考cre啦

輕鬆啦CRE
今晚出埋去?

應該都要個幾星期
聽日要考cre啦

輕鬆啦CRE

係驚英文
此時此刻,母子以物寄意,在同一片天空有著不一樣的感覺。

我與雪君的回憶,是開心嗎?還是傷心?或者苦樂參半?

既然我一直心儀的女生是羅文怡,我又為何要迎娶雪君?

我真的很自私,無論如何我也傷害了兩個人。

「牛頭大哥,你有冇見過相片中既女人?」母親指著雪君問道。

「有,我好似有印象。」我遲疑了半刻。

「佢有冇問你一個問題?其實我知道佢一定有問。」母親苦笑了一聲。

「佢.....問我有冇見過.....郁達俊。」我故作遲疑,裝作回想一段無關痛癢的回憶。

「只係咁簡單?」母親說話似有弦外之意。
推推推

「佢有冇問你一個問題?其實我知道佢一定有問。」母親苦笑了一聲。

「佢.....問我有冇見過.....郁達俊。」我故作遲疑,裝作回想一段無關痛癢的回憶。

唔通老母賣鳩牛頭

唔通老母賣鳩牛頭

今晚出埋去?

應該都要個幾星期
聽日要考cre啦

輕鬆啦CRE

係驚英文

下個故用英文寫
咁就可以好好練下英文
CRE加油
大把人裸考都pass
Live左!
用左3個鐘睇到而家!樓主快d出文啦好無
同埋唔好爛尾啊!等你出書啊因爲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞