死後,我成為地府的牛頭馬面(999)最終章

1001 回覆
378 Like 7 Dislike
一面牛頭馬面 另一面就死神
二面同樣一齊催淚
Btw二面都要等到2046先出文

我都係兩個一齊追

我都係,2個都寫得好好,加油呀巴打
二面同樣一齊催淚

我都係兩個一齊追

有一日突然之間唔想再追自殺果邊 自此無入過去
睇到喊左
二面同樣一齊催淚

我都係兩個一齊追

兩邊都好撚感動 睇完死神喊一次 返黎呢到睇又喊多次
好撚sad啊
應該係學校入面偷偷搞悼念追思會?

好催淚呀 繼續支持
好催淚呀 繼續支持

眼濕濕
二面同樣一齊催淚

我都係兩個一齊追

我都係兩個故一齊追
二面同樣一齊催淚

我都係兩個一齊追

我都係兩個故一齊追

但係兩邊都仲未有文
晏少少有
晏少少有

「李浩,係時候要番去屋企!路程不得再被擱誤!」馬面拍拍李浩的肩膀。

但學生的行為更對他弱小的心靈構成沉重一擊,質疑自己身為人師的價值,自然影響到作為人子的信心。

他實在沒有信心再次說服家人接受自己,更沒面目面對家人。

「我真係……真係唔想番去!兩位大哥請你地幫下我……」李浩抱著我雙腿說道。

我們帶你回魂,與家人見最後一面,就是對亡者最好的幫忙。

至少閻羅王與玉皇大帝是這樣認為。

「李浩!不得胡鬧!陰差同我押住亡者前行!」馬面斬釘截鐵地道。

陰差牢牢捉著李浩的肩膀,讓他不能隨意蹲在地上,不再前行。

可是亦不能阻止李浩的哭泣聲。
回到故居,李浩停止了呼天搶地的哭泣,以雙手拭淚,只剩下些微的嗚咽。

他駐足於門前,一動也不動,眼神流露出遲疑,手腳顯露出猶豫。

馬面拍拍李浩肩膀提醒了他,而李浩亦終於嘗試踏出第一步。

左腳,右腳,接著又是左腳,右腳,一步一步緩慢前進。

進入屋內,兩名年紀老邁的老人家坐在沙發上打瞌睡。

年紀老了,睡眠便成為了長者的好朋友,伴著他們度過生命中不少時間。

或許是鎖魂鏈的聲音太大,又或者是父母與兒子心靈相通的關係,李浩父母竟慢慢張開眼神。

「浩仔……浩仔係唔係真係你黎?」母親從沙發站起身,拄著枴枉走到李浩面前。

但李浩卻不知如何面對家人。

一個被社會唾棄、一個被學校厭棄、一個被家人遺棄的人,又該以怎樣的目光面對眾人。
Btw自殺者好難有得回魂投胎
「媽……」李浩把臉別去左面,不與母親有正面接觸。

「衰仔!你知唔知自己幾咁掉賈!我地李家既面都比你掉清哂!你滿意啦!」李浩父親拍著案,指罵李浩。

「阿爸,我真係冇做過,點解你寧願聽報紙佬、聽街坊講,都唔肯相信自己個仔?我係你個仔黎,你養左我三十年啦,難道你唔知我既為人?」李浩泛著淚水,忍著被親人離棄的痛苦。

「就係你做左三十年人,我都唔知你變成左咁既人!你認為我會好了解你咩?」父親站了起來,語氣更為針鋒相對。

「我做左你個仔三十年啦!係三十年!你竟然唔了解我?」

「三十年又點?由你入大學開始,我已經唔知道你變左做咩人!你有幾何同我地講自己去左邊,做左咩?我地又有幾可傾計?」

李浩頓時語塞,唯獨眼淚沒有停歇。

「屋企只係你既酒店!我已經唔記得左自己有個仔!你咩都神神秘秘,收收埋埋,連你最親既人都有所隱瞞,你叫我地點信你?」父親中氣仍然不減。
Btw自殺者好難有得回魂投胎

佢比人買兇
李浩不發一言,只是垂下頭,任由眼淚掉到地上。

「喂!伯爺公!你夠啦!」母親吆喝了父親。

「就算傾家盪產,我地都會還你清白!」母親突然說道。

李浩驚訝地看著母親,這時候兩母子才有真正面對面的眼神接觸。

「媽……」李浩好像質疑自己有幻覺。

「浩仔!就算係傾家盪產,賣埋層樓,要我訓街都好!我都一定會幫你搵個真兇出黎,同時證明你係清白……」母親突然擁抱李浩。

李浩雙手仍生硬地放在大腿兩旁,任由母親給予他一個情深的擁抱。
「屋企只係你既酒店!我已經唔記得左自己有個仔!你咩都神神秘秘,收收埋埋,連你最親既人都有所隱瞞,你叫我地點信你?」父親中氣仍然不減。

我屋企人都曾經都同我講過同一番說話,依家諗返起都好愧疚

爸打嘅文真係好到肉,每次睇都不斷反思

我屋企人都曾經都同我講過同一番說話,依家諗返起都好愧疚

爸打嘅文真係好到肉,每次睇都不斷反思

thx巴打誇獎
是咁的,細佬都膽粗粗開左個專頁,如果你地中意既
就比個like細佬,當係支持下我

https://www.facebook.com/%E7%AD%86%E7%9F%A5%E6%89%80%E8%AC%82-469987043339989/?fref=ts
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞