死後,我成為地府的牛頭馬面(999)最終章

1001 回覆
378 Like 7 Dislike
突然好有深度
黃伯

留名
lm
黃伯

lm
冇教訓到三弟
諗返黃伯都幾慘,打仗打咗大半世人,晚年想享下子孫福就個個都唔上心
冇教訓到三弟
諗返黃伯都幾慘,打仗打咗大半世人,晚年想享下子孫福就個個都唔上心

佢陪得最多都唔太講得落ge
正皮
扮工等睇股
冇教訓到三弟

由其是係d孫
當年我中化卷都係拎A
好記得當年教嘅四家 儒道墨法
真係畢生受用

中化拎a好勁
「阿爸,你放心。我會好好照顧細佬。」大哥夾了一塊魚肉給父親。

「家嫂,希希同望望呢?」黃照左顧痴盼,掃視屋內所有能見的角度。

「阿爸......佢地有d唔舒服......所以我叫佢地留係屋企休息。」二哥面有難色,似乎在掩飾真相。

黃照盡顯失落表情,生命最一刻亦不能弄孫為樂,可算是人生其中一個遺憾。

「係啊......希希氣管敏感,呢排天氣反常,記得叫家嫂小心希希身體,唔好比佢凍親啊。」黃照把碗中的魚肉送往口中。

「老三,如果下次你地食飯,千奇唔好比望望自己夾魚食,d魚多骨,我怕望望唔識挑番出黎。」黃照用筷子左挑右撥,檢查魚肉。

老三含著淚點點頭。

歲月是一座橋,老年人在橋頭分享自己的經驗與故事,中年人在橋中段向前人取暖,而新世代卻在橋尾追趕著中年人的步伐。

老年人與新世代,永遠隔著一段難以跨越的距離。
如果睇緊但未留正評既巴打就比一個我
一見到個post就正皮
一瞓醒就有故睇
縱使可以見面,可以傾訴,卻難以真正交心,成為朋友。

希希與望望年輕尚少,對爺爺的苦心亦不了解,他的關心只是廉價與沉悶。

「食飯,大家唔好愁眉苦面!寧吃開眉粥,莫吃愁眉飯!兩位大哥都辛苦啦,起筷!」黃照將鮑魚夾到我們的碗中。

「你識唔識食鮑魚架?你同我切左佢?緊係要成隻食先至過癮!」文怡的責罵聲傳進我的耳畔。

那天是發薪水的第一天,我差不多把兼職的薪水全用於文怡的生日晚餐,可惜卻不被領情,她邊吃邊罵。

但我還是很開心,我相信文怡願意把一年最重要的日子選擇與我度過,是肯定了我的地位。

當我再次吃著鮑魚時,我亦沒有切成細塊。
正ed
正ed

thx巴打
尋晚由post1開始追到宜家
live咗
無文啦,生存唔到啦
寫快啲救下我
個個post都留咗正皮
留名
尋晚由post1開始追到宜家
live咗
無文啦,生存唔到啦
寫快啲救下我
個個post都留咗正皮

晏少少有
thx巴打
「白飯魚蒸蛋。」大哥突然說道。

我牢牢地看著大哥,大感不惑。

「白飯魚雖少,但團結就係力量,就算死都要起埋一齊。正如我地三兄弟一樣。」

白飯魚領悟出大道理看似牽強,但正因牽強卻更能突顯平凡家庭的教育之道。

重點不在白飯魚蒸蛋,而是從少到大,父母的諄諄告誡,兄弟友好和睦團結。

「阿大,講得好!」黃照拍拍老大的肩膀。

「阿爸,我即刻煮比你食,你要等我!」大哥隨即走進廚房,三弟亦入內幫忙。

客廳只剩下二哥與黃照。

「老二,百行以孝為先,你知唔知道?」黃照盯著老二問道。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞