死後,我成為地府的牛頭馬面(999)最終章

1001 回覆
378 Like 7 Dislike
劉明
more正皮
more正皮

俾左啦

More文
more正皮

比左
More 文
尋晚由post1開始追到宜家
live咗
無文啦,生存唔到啦
寫快啲救下我
個個post都留咗正皮

晏少少有
thx巴打

真絲嚟
乃念巴打出咗文
就唔同你計較
追故先
「知道......」老二緊張得紅著臉。

「家嫂,希希同望望唔孝順我都唔緊要,最重要既係佢地要孝順你!你要記住,小朋友要賞罰分明,就好似行軍打仗!」

黃照,原來早已看穿老二的謊言。

「阿爸......好對唔住......真係好對唔住......」二哥熱淚盈眶。

「養不教,父之過。我只係想你好好教希希同望望。」黃照微微一笑。

人到老年,爺爺心底裡最愛的便是孫兒,可惜孫兒心裡卻沒有他的存在。

大哥與二哥將白飯魚蒸蛋放到飯桌上,一縷縷的熱氣從水蛋散發。
尋晚由post1開始追到宜家
live咗
無文啦,生存唔到啦
寫快啲救下我
個個post都留咗正皮

晏少少有
thx巴打

真絲嚟
乃念巴打出咗文
就唔同你計較
追故先

咁都多謝絲打
「阿爸,食一啖試下!」大哥將蒸蛋放在黃照碗中。

黃照沒有立即吃下蒸蛋,只是輪流為三兄弟盛了一匙蒸蛋。

「三兄弟啊,要記住我今日講過咩野!」黃照依然沒有吃下蒸蛋。

「三兄弟將蒸蛋送往口中,面面相覷,一切盡在不言中。」

「爸爸......我地明白......你都快d食。」大哥的淚珠滑落在桌子上。

「最美好既感覺,留係心中就足夠!白飯魚蒸蛋,始終係同兄弟食先至最好味。」黃照展露笑容,拿出紙巾為大哥拭去淚水。

「今日就破例比你喊一次,以後就唔準隨便再喊!要記住男兒流血不流淚......」黃照的淚水亦應聲滑落,一滴接一滴掉在桌上。

四父子相視而笑,相視而哭。
140正皮
屌 最新呢幾段寫得好好搭緊車睇好心up
屌 最新呢幾段寫得好好搭緊車睇好心up

多謝巴打誇獎
黃伯真係好識教仔
黃伯真係好識教仔

好可惜啲仔去到最後先明
我岩岩先發現係po係999

留名睇推到1000
黃伯真係好識教仔

好可惜啲仔去到最後先明

通常失去先會珍惜

留名睇推到1000

難少少喎
LM
「黃照,時間差唔多啦,係時候要番去。」馬面為傷感的氛圍再增添離別的感傷。

「係既兩位大哥!」黃照緩緩從飯桌站起身,隨即步向門口

三兄弟追趕父親的步伐。

「阿爸!阿爸唔好走......」三兄弟說道。

「你地細細個果時,都好中意係門口叫我唔好走,但我要番工搵食。一切一切都好等我可以重溫昔日既情景。」黃照推開木門,拉開鐵閘。

又回到最初的起點。

「真係要講再見啦!你地三兄弟要乖!」黃照轉身揮手道別。

三兄弟點點頭,以淚水與微笑目送父親最後一程。

黃照此行,的確無憾。
圓滿了
黃照呢位爸爸真係無得頂
唉。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞