死後,我成為地府的牛頭馬面(999)最終章

1001 回覆
378 Like 7 Dislike
屌你死咗都係咁唱歌 好難頂
屌你死咗都係咁唱歌 好難頂

咁好唱口
「楊康,不准隨便大呼少叫騷擾亡者!」作為牛頭始終要以身作則。

「牛頭大哥,我唔係大呼少叫,我係表達緊自己既心情。」楊康抬頭凝望上方。

「唔知lydia近排點呢?」楊康以擔憂的口吻說道。

又是一個痴心情長劍。

回到故居,竟是山頂獨立屋,氣派非凡,外觀已是冠冕堂皇,樓高三層,氣勢磅礡。

「Lydia......原來你仲未訓。」楊康仰望著三樓點點燈光。

踏入屋內,一陣陣鈴聲傳入我們耳中。

鈴聲使我們心生戒備,猶記起上次護中官員魂魄途中,馬面親弟佈下的風鈴陣。

華哥緊張得把降威棒架在楊康的脖子上。

「一陣風鈴聲姐,點解你地會咁緊張?why why tell me why?」楊康一面狐疑又帶點輕鬆。
Lydia~迷離的眼眶
呢個亡者真係好煩
樓主呢排肯定追緊射鵰
btw 又作得幾好wo啲歌
樓主呢排肯定追緊射鵰
btw 又作得幾好wo啲歌

李一桐
呢個亡者真係好煩

人地靚仔 你吹咩
係咪mk仔嚟
幾好 個個唔同姓格
係咪mk仔嚟

呢樣冇諗
幾好 個個唔同姓格

係啊,想有多d火花
「各位唔使緊張!」馬面一馬當先,左右探頭視察屋內有無異樣。

風鈴聲響起不久,一個黑影緩緩地從二樓樓梯影射,究竟他是誰?

我專注地看著黑影,我相信其它陰差亦有同樣舉動。

一位拄著柺杖,滿頭白髮的老婦從樓梯緩緩下來,步履蹣跚,一面憂容地望著前方。

「阿康!」老婦慢慢抬頭,看見楊康的存在。

作為母親,失去生命中唯一的心靈依靠,面容自然憂悴。

失去生活依靠尚可憑籍雙手,節吃慳穿地過活,但失去了兒子的陪伴,沒有了心靈依靠,老人家恍惚不知為何而生。

楊康拼命奔跑與母親擁抱,兩人相視而哭,淚流滿面,悲傷的哭泣聲代替了楊康的歌聲,充斥屋內。

「我真係好掛住你,冇左你,我都唔知點算好......」老婦將頭埋在楊康的胸口。

呢幅圖玩到唔少人

呢幅圖玩到唔少人

呢幅係真架,去到第159條就會停

呢幅圖玩到唔少人

呢幅係真架,去到第159條就會停

邊到有
「命運就算顛沛流離,命運就算曲折離奇,命運就算恐嚇著你做人沒趣味
,別流淚心酸,更不應捨棄,我願能 一生永遠陪伴你......」楊康以抽咽的聲音唱著歌。

我願能一生永遠陪著你,每位亡者畢生的心願。

「就算我死左,我個心都會一直陪著你,從此我就住係你心入面,係你餘下既人生中,我只做一件事。」楊康的笑容混雜淚水。

「就係長住係你心入面,陪你笑,陪你喊,你話好唔好?」楊康輕撫母親的白髮。

「阿康......我唔捨得你。」母親緊緊抱著楊康。

「你將我既骨灰放係屋企,咁我就可以陪住你!」

「阿康......」母親情深款款地凝視楊康。

兩人面部距離越貼越近,最後鼻尖互碰。

他們突然擁吻起來,楊康左手輕輕按著老婦的頭部,右手卻在她的背部遊走。

老婦將手伸進楊康衣袖,指尖在古銅色的肌膚中自由走動。

我被眼前的境象嚇傻了眼,可以用目定口呆去形容。
真愛
骨灰放屋企會變陰宅
wtf痴撚線情節
唔通係老婆
真愛
骨灰放屋企會變陰宅

所以係痴線情節
老婆,冇錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞