死後,我成為地府的牛頭馬面(999)最終章

1001 回覆
378 Like 7 Dislike
輝哥同張伯係同一個人?

黃伯話張伯咁後生就走咗
但張伯又講到自己係大哥咁
姐係邊個大啲?
推呀
輝哥同張伯係同一個人?

黃伯話張伯咁後生就走咗
但張伯又講到自己係大哥咁
姐係邊個大啲?

張伯同輝哥2個人黎
黃照出生入死既戰友係輝哥
加速
1030再出
新post入來 輕輕一推 再俾個正評

thx巴打
咁快食2個負皮

thx巴打
咁快食2個負皮

文呢文呢
說好的文呢
黃照用筷子挑挑撥撥面前的鮑魚,輕輕搖搖頭嘆氣。

「老三,我都九十幾歲人,你認為我仲食到鮑魚咩?」黃照用那微微顫抖的手,握著筷子用力一篤,鮑魚韌度十足,難以插進去。

黃照已達高齡,這些食物根本難以咀嚼消化。

「其實係你中意食,阿爸根本唔中意,但我知道你有心就得!」黃照勉強展露出微笑,示意兄弟起筷。

三哥紅著臉,微微點頭後垂下頭,目光迴避父親。

「都話左你架啦老三,你有冇用心照顧阿爸!連阿爸中意食咩都唔知?」大哥指責二哥。

「兄弟對於你黎講係咩野?」黃照用筷子指向大哥。

「兄弟......? 」大哥來不及反應,只能支吾以對。

「兄友弟恭!兄弟如手足!」黃照盡量扯開沙啞的嗓門。

「香城大學醫學院一級榮譽畢業!你中化拎A,但你連咁簡單既中國文化都唔記得?」
加速
新post 留名
巴打記得我嗎?

幫手推推先,皮已正

緊係記得啦
新post 留名

hi巴打
「係......好對唔住啊爸爸」大哥不發一語,呆望著桌子。

「我走左之後,長兄為父!你唔單止對唔住我,仲有對唔住你2個細佬!」

回魂夜,黃照沒有感傷的離別,只有發人深省的教誨。

回魂夜,黃照用人生僅餘的時間為兒子上了最後一堂課,一堂終身受用的人生哲理。

沒有享受,只有教授,養兒一百歲,長憂九十九。

「老二,最近新學制中文科教緊咩野?」黃照對二哥發一枝冷箭。

「最近呢......都係中國文化之類.....」老二結結巴巴地回答。

「教緊咩野中國文化?」黃照追問,眼神凌厲。
求100正
「好似......係墨家......」作為教師的老二面對父親像是一個學生,接二連三回答老師問題。

「墨家,你仲記唔記得墨家十論既兼愛?」黃照連番追問,把眼前學生逼迫得無處可逃。

老二差點要放下筷子,舉高雙手投降。

「記得......係墨家最重心既思想......因為兼愛,繼而非攻,減少攻伐,有利國家。」老二把課堂內容一一陳述。

牛頭馬面與一眾陰差亦上了一門中國文化學科,回魂夜變成了上課夜。

「兼愛既重點,係到超越親人之間既愛,儒家亦提及老吾老以及人之老,幼唔幼以及人之幼,所有愛人都係由親及疏,但係你地有冇兄弟相愛?」黃照狠狠掃視他們三兄弟。

「老人院又好,屋企都好,老豆只想你地唔好嘈交。我知你地有心就得。」黃照輪流將鮑魚夾到三兄弟的碗筷。

「做兄弟既,最黎要有福同享,咁我走都走得安落。」黃照輕輕呼了一口氣,為中國文化堂劃上句號。
黃伯
聽日見大家
當年我中化卷都係拎A
好記得當年教嘅四家 儒道墨法
真係畢生受用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞