死後,我成為地府的牛頭馬面(999)最終章

1001 回覆
378 Like 7 Dislike
岩岩落機

等你
集氣吧,今日晏就見
集氣吧,今日晏就見

集氣吧,今日晏就見

集氣集氣
3點見
moremore people
Push
但除了我們,又有誰人會放走羅文怡?

沒有,真的沒有。

我開始回想箇中細節,由我與馬面到牢房一刻開始回想。

陰差指控我放走羅文怡,但那時候我到底身在何方?

我在......我在馬面身旁。

回魂過後,我們只有短短半刻是分開,但後來卻再次待在一起。

他還提醒我要小心羅文怡。

馬面真大意,他自己就是最有力的時間證人,可是卻忘了為我作證。

「人黎!人黎啊!我要見馬面!」

把守牢房的陰差施施然走到牢門前,一副滿不在乎的模樣。
加速
「你嘈咩野?」

「輝仔幫幫忙,可唔可以叫馬面黎見我?」我誠懇地問道。

「見你?你咩野身份?你以為自己仲係牛頭?」輝仔的嘴面,我一輩子也會牢記。

「只要馬面大哥見到我,真相就會大白!」我懇求輝仔。

輝仔搖搖頭,冷笑了一下,不屑地盯了我一眼,慢慢離開。

現在的我只可以等,等待馬面,等特真相的來臨。

我抬頭仰望著天花,目光早已透視到遠遠的星空。

我心想,到底上天什麼時候才會還我一個真相。

「牛頭大哥!」一把熟悉的聲音傳入耳中。

華哥的身影映入我的眼簾。

「華哥......」我對著他,亦不知從何說起。

「唔使講,我咩都知道哂!」華哥壓低聲線。

「係馬面既陰謀!佢收買左幾個陰差,要佢地比假口供陷害你!」

「華哥,說話唔可以亂講......」我呆呆的瞪著他。
「牛頭大哥,我冇必要呃你!呢件事係我親耳偷聽。係馬面放走羅文怡!」華哥在牢門埋頭苦腦。

「冇可能!馬面大公無私,呢樣野大家都知,佢又點會冇啦啦放走羅文怡!就算係,都會有苦衷!」

我絕不相信身邊出生入死的好兄弟會出埋自己。

就像黃照一樣,與他並肩作戰的戰友亦不會出賣他。

我絕對相信馬面,並不是因為什麼證據,而是因為他是馬面,曾經與我出生入死的好兄弟。

「苦衷?兄弟情重要定係你重要?」華哥搖搖頭。

「馬面一早抛棄佢同細佬既兄弟情!」

「牛頭大哥。你聽我講!馬面大哥其實係口硬心軟,佢一直好想補償比細佬!」華哥停止動作,屏氣凝神地看著我。

口硬心軟,馬面的確是這種人。

他曾經讓亡者超過回魂時間,為的就是給他好好與家人道別。

他曾經故意讓亡者得知親友,學生對他的心意,讓亡者得知真相,安心上路。
馬面扮放文怡同細佬決一死戰
似乎係馬面想一個人對付佢細佬唔想牛頭冒險夾埋陰差做一場大龍鳳

睇黎我估中左
難道他已經漸漸比感情佔據了理志?

「牛頭大哥,馬面要幫羅文怡番去凡間!而且仲要陷害你!」

「陷阱我......點解......」

「為羅文怡要置你於死地!佢比任何一個人都憎恨你!」

我的心掉進了萬丈深淵,永不超生。

「華哥......你再講多次......」

「羅文怡一早知道你既身份,佢係要同你了結前塵往事!」

「佢一直以黎,唔係想害馬面,而係想害你!你先係佢地真正既目標!」

我不能作出任何反應。

原來我一直以來深愛的人是這麼討厭我,要我死,要我永遠消失。

「華哥,點解你會知道咁多野?」

華哥所知道的東西,似乎多得不太正常。

「因為我跟縱馬面。我一直唔相信佢呢個人。」華哥流露出厭惡。

「跟縱佢?」我狐疑地看著華哥。
馬面相當有嫌疑
馬面相當有嫌疑

我覺得華哥都唔多正常
馬面相當有嫌疑

我覺得華哥都唔多正常

我覺得自己最正常
馬面相當有嫌疑

我覺得華哥都唔多正常

我覺得自己最正常

樓主加油
華哥先係鬼
「佢最近成日古古怪怪,我覺得佢好可疑,事實上我都派人跟縱過你。」

我不禁後退數步,心生寒意,我竟然不察覺被跟縱。

「冇錯,其實每一任既牛頭馬面都會因為罪孽而被挑選。」華哥瞥了我一下。

我的腦海出現了一個又一個雲團。

「我自知罪孽深重,生前搬弄事非,犯下不少口孽,但係馬面又何罪之有?」

「執著!」華哥淡淡說道。

「執著?馬面大公無私,一生盡忠職守,咁都有錯?」

「因為執著,佢忘記孝道,傷害親人,因為鐵面無私,佢抛棄友情,害死最好既朋友......」

「閻王一直希望牛頭馬面可以有所頓悟,修成正果。」華哥的語氣有所延緩。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞