死後,我成為地府的牛頭馬面(999)最終章

1001 回覆
378 Like 7 Dislike
Live左!
用左3個鐘睇到而家!樓主快d出文啦好無
同埋唔好爛尾啊!等你出書啊因爲

我都覺得牛頭故事 可以出書
期待紙言
文呀樓主
樓主呢
Live左!

我都覺得牛頭故事 可以出書

呢個故事認真唔錯既
樓主呢

應該未瞓醒?
樓主呢

應該未瞓醒?

係到
今晚出埋去?

應該都要個幾星期
聽日要考cre啦

輕鬆啦CRE

係驚英文

下個故用英文寫
咁就可以好好練下英文
CRE加油
大把人裸考都pass

我英文唔掂
我有下個故架啦
Live左!

難d, 冇人搵我
「係。」我絕不能把雪君在母親心中的形象摧毀。

「我都估到個傻女只係一時衝動。」母親像鬆了口氣。

「一時衝動?」我始終不小心地說了出來。

「牛頭大哥,係唔係雪君佢開罪左你地。」母親聽出我語氣中的端倪。

「冇,我印象中都好似記唔起呢位亡者。」

「都係既,雪君呢個傻女話要搵你地報仇,好彩佢最後都冇做到。」

我與馬面互相對望,同意保密。
「放心,凡人唔會咁容易傷害到牛頭馬面。」

「佢呢個傻女,為左達俊,有咩係做唔出。就算係死,佢都要係達俊報復,仲點會理傷唔傷害到你地。」

為了達俊而向牛頭馬面報復?

是前任牛頭曾經與我結怨嗎?還是馬面不懂人情世故而惹怒了以前的我?

通通也是無聊的念頭,由混亂思緒所產生,真正的原因是我。

「你地有咩野權奪走凡人既親人?」

「你可以選擇唔做牛頭馬面,選擇唔去拆散家庭,但係你地冇,你地成為幫兇。」

雪君的話語猶在耳畔,我成為了她一直討厭的人。

為了達俊而討厭我。
考埋試見
考埋試見

加油
考埋試見

輕輕一pish
考埋試見

加油

加油
push
push
為了達俊,雪君不惜被打入十八層地獄,失去投胎機會,值得嗎?

輪迴一百世,又有多少情人甘願為抛棄自己的男人付上性命。

我很幸運,但雪君卻很傻,很倒霉。

愛情總是錯綜複雜,縱横交錯。

我無言以對,心中充滿歉疚,雖然愛情不談歉疚,但我始終對不起她。

「姐係話羅文怡佢地利用你老婆向你報復啊。」華哥在我耳邊輕聲說道。

我狀作聽不見,我不願面對事實。

縱使我能找到答案,我亦不願親自揭露。
但華哥卻擅作主張替我找尋真相。

人生中,總有幾個朋友是好管閒事或熱心助人。

界線在於朋友的幫助能夠為你平息事件,安定心神。

能夠就是熱心助人,不能就是好管閒事。

「幫人係一件好事,但你越幫越忙就係一件壞事,就係多管閒事!」母親那時手執藤條,對中學時候,幫同學做家課而為發現的我,大動肝火。

「我好似記起李雪君呢位亡者,但佢回魂時點解唔見你既蹤影?」華哥自把自為,不理會我的感受。

「講起上黎真係慚愧,當時既雪君已經有末期肝癌,而我當時去左美國搵醫生睇下有冇方法救佢......但係......」提起雪君,母親又再落淚。
「但回魂當日?」華哥追問。

我狠狠地瞪了華哥一眼,但他卻把視線瞥開。

「我係美國唔見左護照,番唔到去香港,全靠隔離旺嫂幫忙,雪君先可以做隻飽鬼。」母親遙指左面的鐵閘。

旺嫂,那個下毒的神秘人。

「李雪君,佢食得好開心,可惜既係見唔到你最後一面。」我強迫自己裝作正在回憶一段模糊的記憶。

「係,不過呢個傻妹可以平安上路,我就安心。」

安心上路吧母親,我不會告訴你真相,更不會與你相認。

就讓殘酷的真相永遠埋藏於牛頭馬面的內心深處。

「旺嫂真係好有我心,今晚係我既回魂夜就煮哂我最中意既食物。」

母親坐在飯桌旁邊,揮揮手示意我們過去飯桌。

我們卻面有難色,這是旺嫂準備的食物。
考完試頂唔順,訓先
考完試頂唔順,訓先

等你巴打!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞