死後,我成為地府的牛頭馬面(999)最終章

1001 回覆
378 Like 7 Dislike
第一次睇文睇到喊啊媽多謝你一直以黎咁比心機照顧我,以後就等我孝順返你
push
「你地知唔知點解我比人買兇殺死?」李浩追問。

我亦不知理由,只能默默地作為他的聆聽者。

「因為我非禮幾個女學生。」李浩哭泣,口齒不清,他在後悔自己所犯下的過錯嗎?

「既然如此,你更應該番去凡間同父母誠心認錯。」我冷冷說道。

「認錯?我根本冇做過,社會、學校、家人都唔信我,認為我係連環色魔。」李浩哭得更厲害。

「我唔係比人殺死,我係比輿論殺死,比呢個不分清紅皂白既社會殺死!人人都先入為主,根本無比一個機會我解釋!」李浩仰天長嘯。

「上天會還你一個公道,你要相信因果報應!」我一定深信若然未報,時辰未到。

「公道?就算真係有公道又點?我已經死左,甚至投埋胎,你地認為公道對我仲有用咩?就算還我一個清白,我已經冇機會見到。」

李浩說得沒有錯,因果報應雖有定律,乃確實存在的事物,可是並非人人也能見證因果的過程,令凡人不信因果存在。

頂 早兩日以死證清白果個
第一次睇文睇到喊啊媽多謝你一直以黎咁比心機照顧我,以後就等我孝順返你

thx巴打,要好好孝順家人

冇錯

冇錯

小心證據撚入黎咬你呀

冇錯

小心證據撚入黎咬你呀

作個故事咋喎
我都唔係指明講果件事
事實上真係有唔少老屈
樓主加油啊
更何況李浩回魂過後,便不能接觸凡間,今天之後的任何平反,對他而言也是毫無意義。

我們不發一言,李浩亦停止了掙扎。

重回凡間,李浩經過故居附近的中學,眼神之間展現了無奈。

「李露眉中學,唔知依家點呢?」李浩喃喃自語。

「牛頭馬面,係唔係每個人死左之後,凡間既人都會覺得好傷心,好可惜,前事不計?」李浩目光仍然落在中學。

「每個人既情感都有所不同,不能一概而論。」馬面答道。

幸好李浩的家人並不是馬面。

「唔知有冇一個學生會掛住我呢?」李浩搖搖頭嘆了口氣,似乎為自己的問題填上了答案。

此時,數名學生偷偷從學生圍牆攀爬而下,背著書包的學生氣喘呼呼地等待還有越牆的同學
Pish
「都成十一點幾,點解仲唔番屋企!」李浩語氣嚴厲。

「李詩眉,郭建同、陳子強、張嘉強?下年就考dse,點解仲咁唔長進!」李浩箭步上前,攔下他們。

「你地四個係到做咩?點解咁夜仲唔番屋企?你地要生性!下年就考文憑試,你地千奇唔可以浪費一分一秒!如果唔係就白費我對你地既心機!」

「讀書唔係為左我!交功課都唔係為左我!而係為左自己!」

「你地要記住,無論你地出去搵邊個補習名師都好,我唔會介意,最重要係你地知道自己為左咩野,知道點為前途打算。」

李浩的學生視他如無物,照常聊天,走路。

他沒有放棄,而是跟隨幾位學生,說著身為人師的勸戒。
「李詩眉!你成績一向都好好,每日放學你都番屋企溫書,點解幾日無見就變成咁?你話要做醫科生!你一定要努力!」

「郭建同!你成績都唔錯,而且你都好乖,點解你依家變成咁樣?放學唔番屋企,流連學校!你話過想讀工程!你一定要努力!」

「陳子強……你成績岩岩先有好轉,大學路在望,點建你又變番以前咁樣,唔番屋企溫習,你只會浪費阿sir同你補課既心思……」

「張嘉強!之前你仲同我約法三章,要好好讀書,唔再出夜街!全學校既老師都唔信你會改過,但我相信你!但你點解要令我失望?」

他的學生照樣走路,沒有異樣,此時李浩才慢慢意識到自己的身份是一個亡者。

他不再是一個老師。

李浩的眼神展現失落,默默回到我們身旁。

「呢幾年我自問盡心盡力,我做醜人唔緊要,我被學生改花名都唔緊要……但我真係好想見證住學生既成長,教佢地做人道理。」
自推
老師。。
「呢個天真係公平咩?我一心一意為佢地付出,但換黎社會口誅筆伐,被學生厭棄,被家人放棄……」李浩蹲在地上,突然哭泣。

學校牆壁又有數名學生攀爬,而且衣衫不整,汗流浹背。

「點解佢地會變成咁.....係唔係我教得唔好。」

「就算家人放棄佢地,就算學校放棄佢地,就算社會放棄佢地,我對佢地都不離不棄,用心教佢地。」

「但我落得咩野下場?一個願意相信我既人都冇!」李浩大聲尖叫,情緒失控。

不被信任的感覺,的確很痛苦,猶如千刀萬刃。

更何況他是為人師表,最講求誠信與德行。
希望400個之內搞掂個故事
應該係學校入面偷偷搞悼念追思會?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞