死後,我成為地府的牛頭馬面(999)最終章

1001 回覆
378 Like 7 Dislike
對他而言,這或許是上天對他的補償,減輕他的罪孽,亦加重了說佞言陷害李浩的女學生的罪過。

李浩父親已經淚流披面,雙手緊握拳頭,揮向空氣,把心中的悲傷與怒火幻化成力量全盤發洩。

他的母親卻沒有發洩,仍然維持一貫哭泣的聲線。

「浩仔,雖然你冇成功自殺,但就被人買兇殺死……你放心,我一定要幫你報仇!」父親的眼神充滿怒火,像是言出必行。

凡人怨怨相報何時了呢?報了仇,同時亦埋下雙方交惡的惡果。

「阿爸,千奇唔好衝動!我希望呢個社會幫我搵到真相,還我一個清白,而唔係要以怨報怨。」李浩走近父母。

「你比人買兇殺死,你比人屈你非禮女學生,我地個仔白白冇左清白,仲要冇埋條命,身為父親仲可以點容忍?」父親大力拍案。

Live!
李浩走到父母身邊,坐下,緊握父親雙手。

父親愣住了,與李浩四目交投,不明白他此舉何解。

「阿爸,你記唔記得我好細個果時,你應承過我一樣野。」李浩問道。

「細個?阿爸老啦,仲點記得咁多?而且我成日都應承你咁多野。」父親搔搔後腦。

「係我細細個果陣,你成日發脾氣,但只要捉住你隻手,拉拉你衫尾,你就會突然微笑,怒火全消,我好好奇,我係咁問你點解。」李浩拉拉父母的衣尾。

「因為……我話過……你係我最痛錫既寶貝……只要你捉住我隻手,我就冇哂怒氣……」父親記起了昔日與我的承諾。
push
「阿爸,唔好幫我報仇,我要既係真相而唔係盲目的報復。」李浩用雙手包裹父親的手。

父親微微點頭。

「浩仔,今日係你既最後一餐……快d過黎食野。」母親的拭著淚說道。

飯桌上,菜式的賣相很普通,或許可以用沒有美感去形容,可是卻有母親的心意搭救。

「媽,得幾個人,又使咩煮咁多餸。」李浩勿須把頭由右轉左才能將所有菜式收入眼中。

「今日係你最後一餐……煮埋今次之後,阿媽以後都唔可以再為你煮飯……」

「媽……多謝你。」

「手撕雞,已經幫你去哂皮,咁你就唔怕肥膩。」

「但阿爸唔係唔中意食冇皮雞咩?阿爸成日話隻雞既精華就係塊皮到。」李浩看著父親。

父親笑了一笑,不作回應。
快d
屌 呢個插曲好有聲
反映社會另一面
但個老師係未毒撚樣個啲?
父母親表達出痛心自己無教好
又矛盾原來個仔唔想比自己教
久而久之父母子女既關係愈走愈遠
城市人既縮影 定 反映中西文化教仔既不同
睇到好sad
留名
屌 呢個插曲好有聲
反映社會另一面
但個老師係未毒撚樣個啲?

正正常常,用心教學但比學生先入為主,話佢似on9仔
父母親表達出痛心自己無教好
又矛盾原來個仔唔想比自己教
久而久之父母子女既關係愈走愈遠
城市人既縮影 定 反映中西文化教仔既不同

「瑤柱蒸水蛋」

「黃金蝦」

「生炒骨」

「西蘭花帶子炒斑塊」

「泰式豬頸肉」

「飛天通菜」

「檸檬烏頭」

「幾位大哥一路辛苦啦,請你地起筷。」母親把黃金蝦夾給我。

「媽媽食飯,爸爸食飯。我都唔知自己有幾耐冇講過呢句說話。」李浩微笑,一家人也相視而笑,笑中有淚。

突然窗外傳來紅紅火光,有救護車與消防車的響鐘聲,雖然我很好奇,但卻無能為力,只能自顧自進食。

馬面亦一面平常,一口接一口吃下黃金蝦與通菜。

唯獨李浩,一聽見鈴聲便感到萬分焦急。

他放下碗筷,走近窗旁,把頭探出去,左右環顧找尋火源。
「係李中啊!李中著火啊!救命啊!」李浩突然發狂尖叫。

「點解咁夜仲有學生!點解會著火架!」李浩的行為就似是自己家中發生火災一樣。

「哼,係報應啊!」父親冷笑了一聲。

「點算好……都唔知仲有冇學生係入面……」李浩自言自語。

凡間一事一物已與李浩無關,就算他的學生還在學校,他又能做什麼?

「對唔住……」李浩放下碗筷,猛地飛奔到門口。

但他始終逃不過門前把守的鬼差,降威棒架在李浩的脖子上。

「阿浩!同我番黎!」父親語帶憤怒。

「我要去幫班學生……」李浩不斷重覆。
好 正
老豆放火燒間學校
老豆放火燒間學校

之前嗰堆學生都有可疑
「係李中啊!李中著火啊!救命啊!」李浩突然發狂尖叫。

「點解咁夜仲有學生!點解會著火架!」李浩的行為就似是自己家中發生火災一樣。

「哼,係報應啊!」父親冷笑了一聲。

「點算好……都唔知仲有冇學生係入面……」李浩自言自語。

凡間一事一物已與李浩無關,就算他的學生還在學校,他又能做什麼?

「對唔住……」李浩放下碗筷,猛地飛奔到門口。

但他始終逃不過門前把守的鬼差,降威棒架在李浩的脖子上。

「阿浩!同我番黎!」父親語帶憤怒。

「我要去幫班學生……」李浩不斷重覆。

睇到李中著火以為係佢呀哥定唔知細佬著火
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞