死後,我成為地府的牛頭馬面(999)最終章

1001 回覆
378 Like 7 Dislike
其實呢個可能係個局來
俾人見到牛頭馬面反面
專登設個局引人自投羅網

你講曬出黎樓主都唔知點兜

唔洗兜 有文出就得

學墨巴咁 比人估中就轉
其實呢個可能係個局來
俾人見到牛頭馬面反面
專登設個局引人自投羅網

你講曬出黎樓主都唔知點兜

唔洗兜 有文出就得

+1
樓上d巴打有d估中
但冇人會估中哂
我被鎖上鎖魂鏈,由兩名陰差押解。

一路走到陰間交界,我可謂無地自容,不論亡者或陰差,他們皆報以一個奇怪目光。

我盡量垂下頭,不讓他們看見我那雙失去自信的眼神。

曾經叱吒一時的牛頭,如今卻與普通亡者一般,被扣上鎖魂鏈,被陰差押解。

「馬面大人......點解......」把守陰陽交界的鬼差問道。

「你地係唔係一直把守,寸步不離?」馬面的目光如刀鋒般架在他們的脖子上。

「係......係啊......馬面大人。」陰間被馬面的眼神震懾。

我實在想不到他們說謊的理由,他們會還我一個真相。

我相信善惡到頭終有報,牛頭是頂天立地的好漢子。
「牛頭有冇帶過亡者離開陰間?」

「冇......冇啊......大人。」陰差眼神閃縮。

「冇?點解唔見望往我。」馬面伸手抓著陰間的肩膀。

「馬面!佢地都話左唔知道!」

信任,從來是客觀的事物。

有人願意在任何情況下,全心全意相信一個人。

亦有人不願意信任一個人,盡管所有情況也顯示那個人是值得信任。

馬面不再願意相信我。

可是由信任到疏遠是剎那間的事,那種速度與原因像細胞分裂與重組。

只知最後的結果,卻不知箇中因由。
文!
我不知道自己與馬面相互信任是何時破裂。

「牛頭,你同我收聲!呢到唔輪到你講說話!」

「我再問你兩個最後一次,牛頭有冇帶過亡者離開陰間!如有隱瞞者,殺!」

「我地講啦......我地講啦......馬面大哥唔好殺我地......」陰差跪在馬面身旁。

作為地府陰間,豈能向同屬地府的公僕下跪!

馬面又那有權力操控陰差的生死!

他已經著了魔,像個瘋子一樣。

「馬面,你係唔係傻左!」

「牛頭大哥,對唔住。我地唔可以再幫你隱瞞......係牛頭帶走亡者,佢仲話如果我地講左出去,就要殺死我地。」陰差躲到馬面身後。
我的眼神充滿驚訝,憤怒與恐懼,我竟然被陷害。

我不自覺後退數步,就連手上的鋼叉也差點滑落在地上。

「牛頭,你冇話可說!人黎同我帶佢去牢房,嚴加看守!」馬面用那長矛指向我。
其實係馬面比人控制左!
我是無辜!我揮出鋼叉擋住了長矛。

馬面用力一壓,我用盡全力抵抗,雙方爭持不下。

「牛頭,唔好迫我!」馬面咬牙切齒。

「馬面,你要相信我係比人陷害!」我拼盡全身力量抵擋。

「眾陰差聽命,同我捉住牛頭!」馬面對周遭的陰間吆喝一聲。

一眾陰差不敢違命,一湧而上,形成圍堵之勢。

我雙拳不敵四手,最後被馬面的長矛架在脖子上。

「人黎,同我將牛頭押去牢房!」

我被沒收了象徵牛頭的鋼叉,正式成為階下囚。
「牛頭!你唔配用鋼叉!」馬面將我的鋼叉摔在地上。

我牛頭自問盡忠職守卻換來如此下場,但我仍相信善有善報。

我安靜地走往牢房,聽著鏗鏘一聲牢門深鎖,現在只剩下四面冷冰冰的牆壁。

原來置身於牢房之中,是如此寂寥。

「牛頭,我地係黎帶你番去回魂。」我的腦海不停浮現這句話。

「牛頭,你疏於職分,凡心未盡,私自放走亡者,違反地府規條,罪大惡極,本王判你打入無間地獄,永不超生。」

這會是我最後的下場嗎?

不會,我深信閻王會為我討會公道,還我一個清白。

到那一天,馬面才會明白自己是錯怪好人,他會親自把鋼叉交給我,向我道歉。
快啲快啲
似乎係馬面想一個人對付佢細佬唔想牛頭冒險夾埋陰差做一場大龍鳳
番香港見
似乎係馬面想一個人對付佢細佬唔想牛頭冒險夾埋陰差做一場大龍鳳

pish
文呢
岩岩落機

咩都比你地估哂
睇黎跟住落黎都係善用追故模式唔睇comment好D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞