(故事)老友記大作戰(1)

154 回覆
28 Like 1 Dislike
希望各位能夠比十幾分鐘睇下呢個故事。
以上內容全為虛構,如有雷同就實屬巧合。

以上故事將獻比各位廢青同偉大既老友記。

以下係細佬過往既作品,如果喜歡既就比個like細佬,當係支持下我啦。

死後,我成為了地府的牛頭馬面(1)
https://lihkg.com/thread/217309/page/1

死後,我成為了地府的牛頭馬面(2)
https://lihkg.com/thread/241812/page/1

死後,我成為了地府的牛頭馬面(999)最終章
https://lihkg.com/thread/260960/page/1
如果,老友記係妹下妹下,咁廢青就一定係9下9下。

「老登」,一個專門為六十歲以上老友記而設的論壇,讓大家同聲同氣,全面反攻廢青的平台。

近年,兩登成為社會主流網站,亦是廢青聚腳點,會員對老友記盡情揶揄,不知尊重為何物。

老友密密等專頁對老友記明讚暗諷,物化老友記成為社會笑話,忽略我們對社會貢獻,敬老觀念蕩然無存。

網絡世界只剩一片樂土,老友記能夠暢所欲言,為下一代提供正確觀念的教育基地,這就是「老登」。

我用中指托了托老花眼鏡,唯恐自己看漏了「老登」的一字一句。
我緊握滑鼠,按下「註冊」鍵。

各位老友記只需輸入出生年月日,以及身份證號碼作為證明,便能加入「老登」大家庭。

我從銀包拿出身份證,仔細再三核對號碼,以手寫板一筆一劃小心翼翼寫下「黃照」二字。

另一欄則輸入「老登」暱稱。

我左思右想,明人不作暗事,為何要閃閃縮縮使用暱稱?

我把黃照二字輸入在暱稱欄。
我緊握滑鼠,按下「確定」鍵。

白底黑字的網頁將「歡迎老友記加入「老登」大家庭!」的標語置中,字體大小完全照顧老友記需要。

「阿伯!阿伯聽唔聽到!」一把沙啞的聲音如轟炸機般空襲我的耳禍。

我拿下紙筆將「老登」的密碼抄寫。

「喂!阿伯!」我感覺到肩膀被輕輕觸碰。
支持
支持

hi巴打
「......」我對著圖書管理員說唇語。

「阿伯,你講咩野話?」他把耳禍貼近我的嘴邊。

「阿伯唔係撞聾!你講野唔使咁大聲。」我氣聚丹田,使勁地將每一個字也吶喊出來。

「阿伯你有冇搞錯啊!咁大聲!我叫極你都唔聽,我依為你撞聾啊。」管理員不停按壓耳禍,舒緩痛楚。

「你以為你以為,我夠以為你千里耳啦。」
他是自討苦吃,誰叫他歧視老友記?別以為所有老友記也是耳不靈光。

「阿伯,圖書館電腦每人限用十五分鐘,你夠鐘啦!」

「你煩完未?依家有人等住用咩?」我環顧四周,盡是垂頭使用電腦的中年人。

「有小朋友預約左,你讓下細路啦。」

「呢到咁多人用電腦,你係都要叫個老人家讓?咁下次搭地鐵果時使唔使讓個關愛座比細路?」我氣聚丹田,不甘示弱。

整個社會皆是禮崩樂壞,不知敬老為何物,老友記要立綱陳紀,撥亂反正。
「阿伯......」

「小朋友用少陣電腦都唔得?想當年我地個個小朋友都冇電腦,咪又係咁生活,真係縱到壞哂啦依家。」我搖搖頭,依舊坐在電腦位置。

「小朋友,過黎依到,叔叔讓比你。」又一個好管閒事,縱壞小朋友的人。

「吹啊吹讓這風吹......哀傷通通帶走,管風裡是誰。」小鳳姐的歌聲悠悠奏起。

我恨不得讓電話鈴聲一直長響,好讓小鳳姐能夠洗滌我的心靈。

「喂?老陳有咩事!」老陳是我三十年老街坊。

「阿照,今日社區會堂有表演啊!係講歷史架,開正我地果範!」從老陳的聲線判斷,他必定開心得人仰馬翻。
文呢
「歷史劇?有冇秋官啊,修哥啊,老四,仲有啊鵬哥份先?」

「屌你老味,你都傻傻地既,係都應該問有冇家燕,芳芳同寶珠份啦。」

此時,熟悉的腳步聲傳進我的耳禍。

又是好管閒事的管理員正逐步迫近我,他又再次迫壓老友記。

「阿伯,圖書館係唔可以講電話。」

「我有冇騷擾到你先?」
文呢

好多謝你啊
cls
「你唔止騷擾我,仲有其他讀者。」

「咁我係電話講緊咩?」

「我唔清楚。」

「你連我講咩都聽唔到,咁我又點騷擾你啊?」

「咁你既音量都會妨礙到其他讀者」

「妨礙?咁有冇人同你投訴先?冇下話,咁咪姐係冇騷擾人囉,你真係冇野搵野黎嘈,係唔係恰老人家啊?」

管理員黯然離開,我再次代表老友記打了一場漂亮的勝仗,捍衛數以百萬計老友記的尊嚴。
四周目光聚焦在我身上,可是無人示意不滿,我對香港人的敬老態度感到滿意。

下午三時,差不多要到社區中心欣賞表演,順便享用中心提供的茶點,度過一個完美的星期天。

我健步如飛,横越幾條行車道,衝過幾個紅燈號,順利抵達社區會堂。
四十年前的賽跑冠軍並不是浪得虛名。

「黃伯!近排點啊你?」社工Apple以一貫親切的口吻問道。

「幾好啊!今日有咩茶點食啊?」

「蛋撻岩唔岩啊?有牛油皮同酥皮。」Apple雙手拿起兩個蛋撻。

「兩個都岩!」我從Apple手上接了蛋撻,滿意地走進會堂。

我緩緩地走到最前排,尋找好友們的身影。
自推
滿頭白髮的老陳與我年紀相約,每逢三,日必到投注站發財。

頂著禿頭的老張比我們年長十多年,國民黨黨員,家中亦放置蔣公肖像。

口齒不清,拄著柺杖的老李是我們之中最年長的一個,性格火爆卻不服當年勇。

「喂,咁早既你地。」我坐在老李身旁。

「係你遲姐老黃!」老李笑道。
「咁你又錯啦,老黃又遲唔哂既!起碼拎到2個蛋撻。」老陳拍拍老李的肩膀。

「各位老友記大家好,好歡迎各位來臨反斗歷史戲劇大賽!我係你地既主持人尹光!」

「各位老友記你地好,我係大王!事不宜遲,有請第一隊參賽者東京熱!」

東京很熱嗎?我夠膽肯定香港才是最熱的地方,小日本休想成為第一。
btw, 巴打另一個故幾好睇
btw, 巴打另一個故幾好睇

thx啦,但呢個冇人睇
黃伯
睇完呢邊,佢係我心中嘅形象去咗另一個層次
黃伯
睇完呢邊,佢係我心中嘅形象去咗另一個層次

巴打,係愛啊
Ching ho ball
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞