[ 💳 ] 信用卡討論區(10) 繼續討論

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
請勿以任何形式明示或暗示宣傳、招攬生意、推銷、廣告等內容之商業文章。
FAQ

[
💳
] 信用卡討論區(8)
https://lihkg.com/thread/185895/page/1

Q: 唔知自己年薪夠唔夠申請某信用卡 / 唔知邊張好?
A: 請Google HongKongCard

Q: 我年薪1M有咩卡適合我用?
A: EPS

Q: 我嚟緊會買XXX,邊張卡迎新啱我?
A: 你買比我?

Q: 八達通AAVS用邊張好?
A: 大新One+ / SC executive / BEA flyer

Q: 交學費用邊張好?
A: 大學聯營卡, HSB大學卡交學費有3X Cash dollars

Q: 一次過申請幾多張卡好?
A: 2-3張,一次過申請太多TU會跌。因為人地會以為你手緊等錢洗

Q: 點解有啲卡你地唔講嘅?
A: 狗也不屌

暫時巴絲打們集中討論緊嘅卡有:
#學生申請到

- HSBC
Visa Signature 簡稱VS: 低至$2.78/里
要求: 480K年薪 / 600K資產

- BOC
#iCard : 每月首$1111.1指定簽賬類別及網上零售交易10倍積分(分開計)
要求: 150K年薪

- CCB
#Eye card : 網購及拍卡5倍積分

- DBS
#Black card : $6/里 / 海外$4/里
要求: 240K年薪

#Compass Visa 簡稱CV
最近迎新轉咗,每月用Apple Pay付款可以有最高$300 COMPASS Dollar回贈(不限額)

### 學生要出DBS Black Master請先申請Compass Visa,收到卡後開通E-Banking再由自己個Account內申請。唔洗過冷河,一收到CV可以即申請Black Master

-SC
Asia Miles 簡稱AM: $4/里
要求: 240K年薪 / 60K資產放SC

-BEA
Flyer world : $5/1里
要求: 300K年薪

-大新
#One+ : 無上限1%現金回贈
BA(英國航空白金卡) : 儲Avios $6/里

*注:以上所有要求只係官方聲稱,並不代表年薪不足申請唔到。而資產同收入並唔係唯一批卡標準。
幫手開po
citi d19回贈,要人用paywave,但無張卡有paywave

Citi rewards visa個張係出左paywave,有咩問題

我個張reward無

冇咪打上去叫佢換囉,咁都要屌citi

我張卡上個月先收到
新卡都無,咁即係大部分人都無啦

咁新出實係大部分人都冇架啦,你見到promotion打上去問下cs咩卡有佢已經會答你rewards,到時你咪叫佢換新卡等番一個禮拜,使唔使出promotion前逐個卡主通知問下換唔換新卡呀
citi d19回贈,要人用paywave,但無張卡有paywave

Citi rewards visa個張係出左paywave,有咩問題

我個張reward無

我張卡上個月先收到

咁新出實係大部分人都冇架啦,你見到promotion打上去問下cs咩卡有佢已經會答你rewards,到時你咪叫佢換新卡等番一個禮拜,使唔使出promotion前逐個卡主通知問下換唔換新卡呀

大部分人都無,咁你個promotion都都好失敗姐
想問巴打們申請張sc am幾耐先知result

申請到收卡一個星期多d
海外黎講 有咩卡好用

黎緊會去2次旅行 日本同北歐
應該會有幾大額既簽帳 去北歐又會幫人碌埋

利申: 有HSBC VS 放左海外
但估計10萬唔夠碌 要多張卡穩陣
有冇咩卡海外碌同VS差唔多優惠

我個張reward無

我張卡上個月先收到

佢已經唔似其他淨係apple pay/android pay,Paywave都有我覺得算係咁,始終個promotion本身係for Samsung pay
海外黎講 有咩卡好用

海外真係冇邊張跟得上vs尤其依加有長期海外/網上promotion,大額你得番出幾張新卡食迎新比得起

申請到收卡一個星期多d

我係街霸度申請左一個禮拜都音訊全無
碌機票酒店 當地活動門票(700歐羅)
夾埋大約 15000港紙
邊張卡迎新好? 年薪得220K
睇岩 DBS Eminent 有1000回贈

DBS Black 海外港幣又唔計分 變相冇賺咁多
SCAM 簽唔到$37500
Flyer World 年薪唔夠

各位巴打有冇邊張卡推介?
啱啱申請咗DBS cv 大約幾時先知結果同收到張卡
啱啱申請咗DBS cv 大約幾時先知結果同收到張卡

dbs 一個星期啦
8號申請hsbc vs卡,岩岩check環聯佢今日先查我tu

申請到收卡一個星期多d

我渣打冇户口
星期三網上申請
今日星期六朝早就收到SMS approved

申請到收卡一個星期多d

我渣打冇户口
星期三網上申請
今日星期六朝早就收到SMS approved

Same
渣打香港:閣下的渣打萬事達信用卡申請已批核。 SCBHK: Your SCB MasterCard is approved.

我個張reward無

我張卡上個月先收到

佢已經唔似其他淨係apple pay/android pay,Paywave都有我覺得算係咁,始終個promotion本身係for Samsung pay

出埋 Apple Pay 開心 share 嘛
有以下幾張卡,已經食哂迎新,邊張值得keep黎長用?想cut哂其他等一年再食迎新
SCB AM
SCB executive platinum
AE CX Elite
Citi Premier Miles
東亞有邊張卡係易啲申請
東亞好似成日都有唔同優惠
機票 睇戲
海外黎講 有咩卡好用

海外真係冇邊張跟得上vs尤其依加有長期海外/網上promotion,大額你得番出幾張新卡食迎新比得起

有冇咩有用既推介下? 暫時覺得好似CITI張飛機唔錯 有18000里 但碌完迎新又係擺係到等CUT

依加有
HSBC VS
AM
FLYER
BA
會用既都係依幾張
東亞有邊張卡係易啲申請
機票 睇戲

學生卡咪最易開 咩i-txxxxx card 但ua 9折 其他卡都有
東亞有邊張卡係易啲申請
機票 睇戲

學生卡咪最易開 咩i-txxxxx card 但ua 9折 其他卡都有

咁FLYWORD/VS
年薪200K 有冇可能申請到?
東亞有邊張卡係易啲申請
機票 睇戲

咁FLYWORD/VS
年薪200K 有冇可能申請到?

又黎呢啲垃圾問題
你有資產實得架,你冇但職業夠穩定(公務員/專業人士)都得再唔係佢個期追數又有機,邊個答到你呀垃圾,當呢到所有人係審批部做?

咩卡以上都適用,再加上你tu、你係間銀行既年資、開唔開戶口入錢、有冇定期單、甚至你擺抵押金去銀行全部都係因素,咪撚再問就算你年薪過亦唔代表一定得,一係你就申請試下,一係你當冇見過張卡咪撚出聲
海外黎講 有咩卡好用

有冇咩有用既推介下? 暫時覺得好似CITI張飛機唔錯 有18000里 但碌完迎新又係擺係到等CUT

依加有
HSBC VS
AM
FLYER
BA
會用既都係依幾張

巴打可以睇下ae cx見你儲開里數,呢張淨係食迎新就得,迎新都夠大額俾你食盡,Citi pm太廢得迎新叫有少少用但唔夠大額唔夠你去北歐簽

同埋北歐個邊碌卡要入4位pin,用香港卡可以照入6位pin但唔係全部都得,唔得就用ae唔使入pin,遊客碌卡有時會叫你show passport,帶埋ae包冇死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞