[💳] 信用卡討論區(8)貼LINK老母比狗屌

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
請勿以任何形式明示或暗示宣傳、招攬生意、推銷、廣告等內容之商業文章。
FAQ

[💳] 信用卡討論區(7)
https://lihkg.com/thread/157442/page/1

Q: 唔知自己年薪夠唔夠申請某信用卡 / 唔知邊張好?
A: 請Google HongKongCard

Q: 我年薪1M有咩卡適合我用?
A: EPS

Q: 我嚟緊會買XXX,邊張卡迎新啱我?
A: 你買比我?

Q: 八達通AAVS用邊張好?
A: 大新One+ / SC executive / BEA flyer

Q: 交學費用邊張好?
A: 大學聯營卡, HSB大學卡交學費有3X Cash dollars

Q: 一次過申請幾多張卡好?
A: 2-3張,一次過申請太多TU會跌。因為人地會以為你手緊等錢洗

Q: 點解有啲卡你地唔講嘅?
A: 狗也不屌

暫時巴絲打們集中討論緊嘅卡有:
#學生申請到

- HSBC
Visa Signature 簡稱VS: 低至$2.78/里
要求: 480K年薪 / 600K資產

- BOC
#iCard : 每月首$1111.1指定簽賬類別及網上零售交易10倍積分(分開計)
要求: 150K年薪

- CCB
#Eye card : 網購及拍卡5倍積分

- DBS
#Black card : $6/里 / 海外$4/里
要求: 240K年薪

#Compass Visa 簡稱CV
最近迎新轉咗,每月用Apple Pay付款可以有最高$300 COMPASS Dollar回贈(不限額)

### 學生要出DBS Black Master請先申請Compass Visa,收到卡後開通E-Banking再由自己個Account內申請。唔洗過冷河,一收到CV可以即申請Black Master

-SC
Asia Miles 簡稱AM: $4/里
要求: 240K年薪 / 60K資產放SC

-BEA
Flyer world : $5/1里
要求: 300K年薪

-大新
#One+ : 無上限1%現金回贈
BA(英國航空白金卡) : 儲Avios $6/里

*注:以上所有要求只係官方聲稱,並不代表年薪不足申請唔到。而資產同收入並唔係唯一批卡標準。

樓上做乜尻
樓上做乜尻

真係唔知
想問有dbs cv 同black world master,兩張都食緊迎新
黎緊會去旅行 海外簽帳係咪應該用black
如果買機票應該去邊買先食到12x dbs dollar同埋如果online payment用左dcc d分點計
新post留名
想問有dbs cv 同black world master,兩張都食緊迎新
如果買機票應該去邊買先食到12x dbs dollar同埋如果online payment用左dcc d分點計

海外簽賬 四蚊里 要揀埋單外幣 有手續費
Online payment 海外公司 港幣埋單 無積分

有錯請補充

有錯請補充

咁海外公司 美元結算仲有分嗎?

有錯請補充

同問

有錯請補充

同問

總之係用外幣會收手續費咪有

有錯請補充

同問

總之係用外幣會收手續費咪有

係計$4一里?
好想要hsbc VS
New post lm

有錯請補充

同問

咁咪當海外簽囉
手續費分分鐘貴過你啲分
但你用黎拎迎新另計啦
手頭上呢堆卡:

HSB enJoy
HSB 大學卡
DBS World Master
DBS CV
BEA i-titanium
Citi Clear Card
SC Executive

Cut 邊幾張好 ???
手頭上呢堆卡:

HSB enJoy
HSB 大學卡
DBS CV

Citi Clear 回贈好廢 但有時 Citibank 啲優惠幾好
手頭上呢堆卡:

HSB enJoy
HSB 大學卡
DBS CV

cut剩 dbs black同sc
Dbs black同sc am唔知點揀好,dbs積分無限期,咁sc am積分幾耐會過期?
Dbs black同sc am唔知點揀好,dbs積分無限期,咁sc am積分幾耐會過期?

3年

SC AM係咪得里數儲同埋放六萬入去戶口有冇話要放幾耐?

無,出左卡就可以攞走
岩岩申請hsbc visa signature 唔知批唔批呢
想問下 tu點樣check?

因為我想考政府工

但我有信用卡 都碌過唔少錢

不過好多都準時找數

唔知會唔會有影響
唔該巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞