[ 💳 ] 信用卡討論區(10) 繼續討論

1001 回覆
3 Like 5 Dislike

申請左eminent之後覺得無乜用, 早知食black 卡個迎新仲好

如果你話迎新就另計啦
但平時用
eminent 果個 1% 現金回贈係 promo 黎
完左就冇
但 one+ 係長期, 同埋會 round up 小數點

冇咗1%回贈咁張卡仲有咩用

eminent睇個樣長做,同icard個d一樣,年年續落去

eminent以前個回贈有用好多
佢呢個1%又唔係多又round down佢長做都唔用佢啦

佢好似只要唔㨂自動轉現金個scheme 就唔會rounddown
我㨂回dbs$係回多左

我有 eminent 同black 係手, 其實應該用邊張好?
eminent 簽左幾千蚊野都係回得好少, 同出邊d卡無分別
反而換dollars 仲實際, 如果係dollars 我不如cut左eminent
大學生得2張卡
恆生enjoy同大學東亞卡
用開enjoy多東亞係year 1個時想要信用卡就求其係學校開左依家無用
信用卡主要用黎網購
平時係街碌嘅金額都唔多
enjoy好似無咩著數 想開多張有無咩好介紹?

儲里數定現金回贈呢

現金回贈
旅行一年最多一次
里數係咪有到期會用唔到唔係好識呢啲
aeon jal 卡點睇?
主要去日本旅行儲里數

望左望
本地食肆,日本消費 $6/里
其他 $8/里
但換日本來回機票只需20000
Asia Miles要30000
但計兩計就發現其實同dbs black一樣

再加上jal同cx都one world
基本上可以互換大家既機

miles黎講唔算抵
迎新頭$5000有2%現金回贈
仲要簽夠$12000先額外多5000里
姐係total 6500-7000里
同樣簽帳額sc am個迎新會抵d
梗加唔洗提hsbc vs

因為我見呢張年薪低可以申請
咁仲可以考慮邊張

學生?
我上面都有提到幾張
可以考慮下sc am同dbs black
爬文就有教你申請方法
Hsbc vs一定最抵
不過要240k年薪/600k儲蓄
大學生得2張卡
恆生enjoy同大學東亞卡
用開enjoy多東亞係year 1個時想要信用卡就求其係學校開左依家無用
信用卡主要用黎網購
平時係街碌嘅金額都唔多
enjoy好似無咩著數 想開多張有無咩好介紹?

儲里數定現金回贈呢

現金回贈
旅行一年最多一次
里數係咪有到期會用唔到唔係好識呢啲

現金既話 求奇出大新one+就得
差唔多張張都係1%

icard 網購頭1111 10倍分=4%off
主要去日本旅行儲里數

望左望
其他 $8/里

基本上可以互換大家既機

miles黎講唔算抵

咁仲可以考慮邊張

學生?
我上面都有提到幾張
爬文就有教你申請方法
Hsbc vs一定最抵

年薪係 480k
主要去日本旅行儲里數

望左望
其他 $8/里

基本上可以互換大家既機

miles黎講唔算抵

咁仲可以考慮邊張

學生?
我上面都有提到幾張
爬文就有教你申請方法
Hsbc vs一定最抵

年薪係 480k

240 k 都得既話應該會成為公廁第一位
主要去日本旅行儲里數

望左望
其他 $8/里

基本上可以互換大家既機

miles黎講唔算抵

咁仲可以考慮邊張

學生?
我上面都有提到幾張
爬文就有教你申請方法
Hsbc vs一定最抵

年薪係 480k

yes, 其實夠年薪真係一張 HSBC VS 都夠
一係就開 HSBC 戶口再放 60 萬入去
主要去日本旅行儲里數

望左望
其他 $8/里

基本上可以互換大家既機

miles黎講唔算抵

咁仲可以考慮邊張

學生?
我上面都有提到幾張
爬文就有教你申請方法
Hsbc vs一定最抵

年薪係 480k

yes, 其實夠年薪真係一張 HSBC VS 都夠
一係就開 HSBC 戶口再放 60 萬入去

唔係, hsbc vs 冇得玩 payme
要出多張玩到既卡
想問下邊張卡payme有分?

不如自己爬下文好嗎

不如自己爬下文好嗎

Google左好多 好似話black有
但想睇update d 既廣料

不如自己爬下文好嗎

不如你講下自己有咩卡
講真,而家得返3幾間有得玩
利申每個月找$80DBS

不如自己爬下文好嗎

不如你講下自己有咩卡

Dbs black 同compass
大貓白金同銀聯鑽石

不如自己爬下文好嗎

不如你講下自己有咩卡

Dbs black 同compass
大貓白金同銀聯鑽石

最 update = 自己睇張卡既 T&C
btw HSBC 所有卡唔計

不如自己爬下文好嗎

不如你講下自己有咩卡

點止3間

Boc dbs DSB Icbc Ccb citi 仲有一堆細行冇特別優惠

不如自己爬下文好嗎

不如你講下自己有咩卡

點止3間

Boc dbs DSB Icbc Ccb citi 仲有一堆細行冇特別優惠

即係有?dbs black
payme依個話題不如唔好再講落去

信用卡討論區 (11) 咪再講payme,自己爬文

正喎,再加埋嚴禁貼link
既然你想知 , 其實可以自己試 , 反正一出一入都唔會有損失

我地都歡迎你提供答案

申請左eminent之後覺得無乜用, 早知食black 卡個迎新仲好

如果你話迎新就另計啦
但平時用
eminent 果個 1% 現金回贈係 promo 黎
完左就冇
但 one+ 係長期, 同埋會 round up 小數點

冇咗1%回贈咁張卡仲有咩用

eminent睇個樣長做,同icard個d一樣,年年續落去

eminent以前個回贈有用好多
佢呢個1%又唔係多又round down佢長做都唔用佢啦

佢好似只要唔㨂自動轉現金個scheme 就唔會rounddown
我㨂回dbs$係回多左

我有 eminent 同black 係手, 其實應該用邊張好?
eminent 簽左幾千蚊野都係回得好少, 同出邊d卡無分別
反而換dollars 仲實際, 如果係dollars 我不如cut左eminent

eminient換里數係海外同aavs有睇頭,其他效用唔大
既然你想知 , 其實可以自己試 , 反正一出一入都唔會有損失

我地都歡迎你提供答案

自己試要成個月

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞