[ 💳 ] 信用卡討論區(10) 繼續討論

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
上星期五申請渣打今日就批左,今次算快手 反而張marvel 幾個星期前用e banking click 左想轉但都仲係冇人contact 我

兩個唔同部門黎 有佢戶口申請信用卡係超快 , 前後五個工作天就收卡

marvel 提款卡我都係網上搞 , 過兩日有sms 話辦理中喎 , 之後過幾個工作天會收密碼信 , 又要寄返俾佢等多日先會收到張卡

其實張卡我都係申請黎玩下
根本唔會用
我張渣打信用卡入埋存款 acc
一張過唔使帶咁多張卡
上星期五申請渣打今日就批左,今次算快手 反而張marvel 幾個星期前用e banking click 左想轉但都仲係冇人contact 我

兩個唔同部門黎 有佢戶口申請信用卡係超快 , 前後五個工作天就收卡

marvel 提款卡我都係網上搞 , 過兩日有sms 話辦理中喎 , 之後過幾個工作天會收密碼信 , 又要寄返俾佢等多日先會收到張卡

其實張卡我都係申請黎玩下
根本唔會用
我張渣打信用卡入埋存款 acc
一張過唔使帶咁多張卡

same here 張marvel 卡拎落樓下改完pw就放返入櫃桶無帶過出街
其實學生哥夠唔夠籌碼打去 waive年費??
平時最多都係食飯買野網上交易會用到,黎緊7月會去trip,一兩年去一次trip咁
依家諗緊申請邊張信用卡好
恒生enjoy卡就永久免年費,但見你地話好似啲著數好廢

睇過hsbc個d同dbs
quit左份全職之後佢地會唔會cut我張信用卡?
依家岩岩返左份1個月左右,10k左右
黎緊7月會quit 左佢
求解答

一日問到黑

要收年費既卡 一般黎講都高級
唔係你會考慮既卡之一
平時最多都係食飯買野網上交易會用到,黎緊7月會去trip,一兩年去一次trip咁

求解答

一日問到黑

唔係你會考慮既卡之一

老老柒柒,年薪要求過200k的通常正常咁簽打上去都wavie到
ae除外

求解答

一日問到黑

唔係你會考慮既卡之一

老老柒柒,年薪要求過200k的通常正常咁簽打上去都wavie到
ae除外

而家好多都係電話錄音有埋 waive 年費功能
唔使等佢轉駁去 CS

直接話想免費換咪得

新款卡都換
請教各位巴打,hsbc岩岩批左張白金,係咪可以叫佢將原先金卡既信用額轉去白金到?因為有白金都唔會再用金...之前好似見有巴打講過得但唔肯定有無記錯。thanks
又新一個月,又可以玩自己

邊度講?

新款卡都換

想問下 八達通 個好易比 點樣由 PLUS 轉做 PRO ?
我有渣打 銀行AC 我見渣打個網有得申請 咁我就去申請 佢話我本身有 唔可以開多個好易比AC 我就LINK左我本身個個好易比PLUS去渣打銀行戶口 但完全唔見有D咩信息彈出黎話 要提升我去PRO/批核緊 之類

新款卡都換

你話張卡 atm 成日讀唔到
叫佢出過張新既比你囉
想問下 八達通 個好易比 點樣由 PLUS 轉做 PRO ?
我有渣打 銀行AC 我見渣打個網有得申請 咁我就去申請 佢話我本身有 唔可以開多個好易比AC 我就LINK左我本身個個好易比PLUS去渣打銀行戶口 但完全唔見有D咩信息彈出黎話 要提升我去PRO/批核緊 之類

2. 申請資格
如欲使用 O! ePay,你必須申請 O! ePay 賬戶,而亦須符合以下條件︰
 好易畀 Lite: 年滿 12 歲或以上;
 升級你的好易畀 Lite 至:
o 好易畀 Plus:年滿 18 歲或以上及持有香港身份證;或
o 好易畀 Pro:年滿 18 歲或以上及持有香港身份證;及為渣打銀行
之客戶。
於任何期間,你只可登記一個 O! ePay 賬戶。
http://www.octopus.com.hk/web09_include/_document/tc/oepay_userguide.pdf
信用卡用咗啱啱5000蚊
之後收外幣手續費1.58
BEA收我200 over limit fee
有冇得Waive?
如果喺bea flyer同dbs black二選其一

齋玩廉航咁計嘅話:

flyer:入晒落rewards U度玩,換HK express

black:唔玩里數,等iGO rewards出promotion用dbs$換平機票

請問邊張會抵玩啲?
motion 卡收到信話8月網購5% rebate 會轉新MODE...即刻廢左

有冇邊張替代推介?

boc icard? 4%
東亞i-titanimum? 3%

見大家都好推介dbs black
其實有咩好處
本身自己想要現金回贈多過miles
我見佢本地250=2dbs$
但eminent 250=2.5dbs$
係海外簽好d, 但master 又收番1.95%
想知佢吸引位係邊度

你要現金回贈就用大新 one+ 啦

學生申唔申請得架?

學生應該唔得
叫父母開附屬卡比你啦

學生出到One+ titanium 喎
利申有一張
就算DBS eminent visa platinum 都有巴打出到

出到 titanium 都夠啦
同 plat 一樣都係回 1% round up

我有DBS black同eminent,cx ae
咁我試下申請one+先,thx巴打們

2. 申請資格
如欲使用 O! ePay,你必須申請 O! ePay 賬戶,而亦須符合以下條件︰
 好易畀 Lite: 年滿 12 歲或以上;
 升級你的好易畀 Lite 至:
o 好易畀 Plus:年滿 18 歲或以上及持有香港身份證;或
o 好易畀 Pro:年滿 18 歲或以上及持有香港身份證;及為渣打銀行
之客戶。
於任何期間,你只可登記一個 O! ePay 賬戶。
http://www.octopus.com.hk/web09_include/_document/tc/oepay_userguide.pdf

唔需要COPY比我 我有睇

我其實係問緊 我依加係年滿18歲 持有香港身份證 又係渣打客戶 有冇得「由 PLUS 升上PRO」
如果喺bea flyer同dbs black二選其一

齋玩廉航咁計嘅話:

flyer:入晒落rewards U度玩,換HK express

black:唔玩里數,等iGO rewards出promotion用dbs$換平機票

請問邊張會抵玩啲?

痴線先會換 REWARD U
1蚊=1.6分
1分=1 REWARD U
碌2萬5千蚊=4萬 REWARD U=200蚊
200/25000=0.8%回贈

碌5蚊=1AM 1AM=0.1HKD
0.1/5 =2%回贈
其實有咩好處
想知佢吸引位係邊度

學生申唔申請得架?

學生應該唔得
叫父母開附屬卡比你啦

利申有一張
就算DBS eminent visa platinum 都有巴打出到

做咩仲要申請 One+
其實有咩好處
想知佢吸引位係邊度

學生申唔申請得架?

學生應該唔得
叫父母開附屬卡比你啦

利申有一張

做咩仲要申請 One+

其實唔係好明 點解要申請 one+ m乜撚 依類得1%回贈既卡
市面上都好似唔少卡 超過1%回贈
motion 卡收到信話8月網購5% rebate 會轉新MODE...即刻廢左

有冇邊張替代推介?

boc icard? 4%
東亞i-titanimum? 3%

簽得少就中銀,簽超過 $1800 就 BEA
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞