[ 💳 ] 信用卡討論區(10) 繼續討論

1001 回覆
3 Like 5 Dislike

240 年薪 岩岩申請到東亞flyer world
但原來7月1日 個d 八達通自動增值 變番$8
我平時主要係用八達通 每星期都同女友出街食飯
有時就想淘寶買下野 電話繳費自動轉帳咁

係咁嘅情況下東亞嗰張仲著唔著數?

SC asia miles 又點睇?好唔好過東亞?

我冇特登開新卡玩自己
是但執少少算

要用csv code申請先有
買macbook,如果唔係用教育價經Apple Education Store買,可以上asia mile經ishop入apple store買,除左信用卡消費本身有嘅里數仲有額外里數

出張 visa infinite 都有 pp 啦

vi點夠cx易開

利申 開唔到vi

VI 500k 已經開到
仲易過 HSBC VS

年薪200k都冇係咪唔駛諗pp

我講緊 asset
唔係年薪

SCAM 每個月都即時轉做miles
但flyer world 可以儲分自己轉miles
變相留多幾年
【最佳信用卡出爐】邊張最抵用?一文睇晒

唔少人申請信用卡之前,都會上去比較平台格價,睇吓有咩申請優惠,或者邊張卡最抵用。比較平台MoneyHero今年就搞了個信用卡頒獎典禮,評選邊張卡最正。結果係點?

好多人開信用卡都係為儲里數,當中《最佳飛行里數信用卡》就由渣打亞洲萬里通萬事達卡稱冠,理由係餐飲、網上及海外簽帳可享4港元=1里,迎新里數達3萬里,而且轉換里數方便。

至於《最佳現金回贈信用卡》,就花落星展香港的DBS Eminent Card,因為設有無上限簽帳回贈;《最佳餐飲優惠信用卡》就由滙豐Visa Signature卡奪得,主因餐飲回贈廣泛;而《最佳網上購物信用卡》就係建行(亞洲)eye信用卡,皆因回贈限制最少。

你又同唔同意?

【得獎名單一覽】
●《最佳飛行里數信用卡》渣打亞洲萬里通萬事達卡
●《最佳現金回贈信用卡》 DBS Eminent Card

●《最佳尊尚信用卡》美國運通國泰航空尊尚信用卡
●《最佳餐飲優惠信用卡》滙豐Visa Signature卡
●《最佳網上購物信用卡》建行(亞洲)eye信用卡
●《最佳清卡數計劃》花旗銀行
●《銀行卡創新大獎》東亞銀行

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20170613/bkn-20170613185937246-0613_00842_001.html
豬肉獎到呢.......
現金回贈點會係 eminent
佢計 1% 係用 truncate
人地 one+ 用 roundup 都完爆佢啦
最 on9 既係

《最佳尊尚信用卡》美國運通國泰航空尊尚信用卡

乜撚野最佳尊尚信用卡
特登出個最佳尊尚變比尊尚信用卡
屌不如出個最佳行政人員信用卡
比渣打行政人員信用卡

變相留多幾年

如果想extend d miles係咪要俾錢?

買macbook,如果唔係用教育價經Apple Education Store買,可以上asia mile經ishop入apple store買,除左信用卡消費本身有嘅里數仲有額外里數

vi點夠cx易開

利申 開唔到vi

仲易過 HSBC VS

我講緊 asset
唔係年薪

佢要張 pp ja ma
張 VI 你出左唔鐘意可以放好佢

vi點夠cx易開

利申 開唔到vi

仲易過 HSBC VS

我講緊 asset
唔係年薪

佢要張 pp ja ma
張 VI 你出左唔鐘意可以放好佢

btw 我覺得又唔算話好醜樣

變相留多幾年

如果SCAM 同flyer world 只keep 一張 巴打們會keep 邊張?

變相留多幾年

如果SCAM 同flyer world 只keep 一張 巴打們會keep 邊張?

有d難簡
flyer啦
買乜鳩都5蚊

冇野人原文直copy仲想放頭?痴左線?
擺link就得啦,直cooy人做咩

連登仔d智商係差唔多
係年紀成正比
已有
dbs black
scb asiamiles card
cathay pacific AMEX
hangseng enjoy card

黎緊會洗幾十萬
申請邊隻咭拎迎新,儲里數好?

推一推

你咩都唔講點幫你
https://www.hongkongcard.com/card/default/default/mile
自己睇啦

就咁睇匯豐好似最好
關於icard有啲野想問

1.頭1111.1有10x係咪每個截數日計?
e.g. 10號截數 9號用夠1111.1
咁11號就由0再計?

2.額外9x積分係按月計住比,而唔係按截數日?
姐係我6月10號截數,
6月10號用夠1000
6月11號至30號用左500
咁7月份係咪就會一次有齊呢1500既額外9x?
上網見有人話大約13,14號先比
係咪人人差唔多?

3.本身既1x積分係咪即時有?定要等1-2日?

4.淘寶有冇10x,見網上各有各講法
如果無既話又要1.5手續又要1.95外幣,用八達通好過

咁11號就由0再計?

姐係我6月10號截數,
6月10號用夠1000
係咪人人差唔多?

獎賞以每月的
第一天至月底最後一天計算,有關交易需於交易日後 7 天內誌賬。
http://www.boci.com.hk/pdf/chi/card/icard_10x.TnC.pdf

咁11號就由0再計?

姐係我6月10號截數,
6月10號用夠1000
係咪人人差唔多?

獎賞以每月的
第一天至月底最後一天計算,有關交易需於交易日後 7 天內誌賬。
http://www.boci.com.hk/pdf/chi/card/icard_10x.TnC.pdf

我理解能力差
就係唔太明呢句
簡單講 當截數日係10號
應該係11/5~10/6定係1/6~30/6既範圍咁用盡1111.1?

咁11號就由0再計?

姐係我6月10號截數,
6月10號用夠1000
係咪人人差唔多?

獎賞以每月的

我理解能力差
就係唔太明呢句
應該係11/5~10/6定係1/6~30/6既範圍咁用盡1111.1?

以我理解
額外 9 倍係按月計
本身果 1 倍係按月結單計

咁11號就由0再計?

姐係我6月10號截數,
6月10號用夠1000
係咪人人差唔多?

獎賞以每月的

我理解能力差
就係唔太明呢句

以我理解
額外 9 倍係按月計
本身果 1 倍係按月結單計

姐係應該以11/5~10/6用盡1111.1?
而額外9x就另外等下個月比翻你咁解?
有冇用家可以講下係咪每個月13,14號比?
姐係6月13號左右,就會比翻1/5~31/5擁有既積分?
e.g.10號截數,5月1用左1000,5月20用左1000
咁6月13應該會有20000分?
HSBC VS 資產證明可唔可以用其他銀行月結單?

問銀行職員

問銀行職員

唔係話要放喺 HSBC 先計咩

問銀行職員

唔係話要放喺 HSBC 先計咩

hongkongcard有人話非HSBC都得
咁多位巴打, 我岩岩開始自己第一份工, 打算申請返張卡
我睇左好多張, 睇到花多眼亂 真係唔知點揀
張張都玩「語言藝術」唔CLICK入去睇啲千字條款都唔知佢有咩RESTRICTIONS
我年薪都係200K以下
主要消費都係久唔久上OVERSEAS網買野, 八達通AUTO TOP UP
所以打算揀張CASHBACK卡
睇過AMEX BLUE CASH, EMINENT PLAT, 跟住爬文見到有巴打講ONE+
講問大家可唔可以俾啲意見/方向我點揀? THANKS
咁多位巴打, 我岩岩開始自己第一份工, 打算申請返張卡
我睇左好多張, 睇到花多眼亂 真係唔知點揀
張張都玩「語言藝術」唔CLICK入去睇啲千字條款都唔知佢有咩RESTRICTIONS
我年薪都係200K以下
主要消費都係久唔久上OVERSEAS網買野, 八達通AUTO TOP UP
所以打算揀張CASHBACK卡
睇過AMEX BLUE CASH, EMINENT PLAT, 跟住爬文見到有巴打講ONE+
講問大家可唔可以俾啲意見/方向我點揀? THANKS

你想儲里數定現金回贈先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞