[ 💳 ] 信用卡討論區(10) 繼續討論

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
屌佢老母 匯豐卡外幣退款個匯率閪到都唔知點計出黎嘅

佢係計番你退個日既匯率仲要冇退手續費,你要打上cs叫佢地退番原價,Hsbc呢樣係好肯幫你,Dbs你諗都唔使諗,咩都冇收過都要蝕

hsbc 而家係冇退手續費仲收返手續費
學埋DBS D衰野

之前用渣打AM都好似無退
一來一回,一個鐘時間無左一舊水港幣
我而家手頭上有兩張
DBS cv 同black
本新cv 迎新簡左用8達通自動自增值,賺300 個compass $
但出多張大新one+係未抵好多?
我本身學生哥,好少用信用卡,出張black 都係遲d去旅行用
出返張one+ 長遠揸手係咪都唔錯
One+ 海外簽賬有冇回贈?

我嘅組合係One+做AAVS
Black 儲里數,9成都係碌佢
CV放埋一邊等食Promotion
恒生大學卡交學費(除咗交學費就真無無用...)

仲有申請咗iCard成個月表示無消息...
如果有就會轉嚟交電話費/淘寶/超市個啲

最近Cut咗張SC Titanium ,準備年尾用60K大法申請SC AM, 食迎新換機

如果Payme 可以玩到下年就應該可以畢業飛歐洲
想問下大專生如果申請信用卡 cv好定wewa好?
純粹想拎黎網上買下野 方便咁
同埋小弟有病 每個月都要睇成三千銀既醫生
想知睇醫生既簽脹會唔會話邊張有優惠d?
同埋打算長用 食飯買野都用卡
想知睇醫生既簽帳會唔會話邊張有優惠d?
我而家手頭上有兩張
本新cv 迎新簡左用8達通自動自增值,賺300 個compass $
我本身學生哥,好少用信用卡,出張black 都係遲d去旅行用

最近Cut咗張SC Titanium ,準備年尾用60K大法申請SC AM, 食迎新換機

用電訊商個app交電話費計唔計10倍

想整張海外簽賬 好多時要去海外工作
暫時睇左dbs 同匯豐
有冇人有經驗分享分享手
暫時睇左dbs 同匯豐
有冇人有經驗分享分享手

年薪200000
暫時睇左dbs 同匯豐
有冇人有經驗分享分享手

年薪200000

匯豐唔用vs唔抵用
暫時睇左dbs 同匯豐
有冇人有經驗分享分享手

年薪200000

匯豐唔用vs唔抵用

兩張都唔好?
暫時手持
SC AM - 食飯 ,日元網購(Amazon Hmv Rakuten)
BEA FLYER - 八達通增值(買煙),水電煤
BOC ICARD - Payme ,電話費,拍卡,超市

咁樣組合 仲有無地方蝕左?

其實wewa好似幾好 但見到係財仔有少少卻步 財仔卡會唔會多手尾或陷阱?
暫時手持
SC AM - 食飯 ,日元網購(Amazon Hmv Rakuten)

你用 Boc PayMe $10000?
得三張,無其他卡?
暫時手持

你用 Boc PayMe $10000?
得三張,無其他卡?

得呢三張有用, 仲有張 恆生大學白金垃圾卡

暫時都係用黎boc 黎PAY晒10000 因為無其他卡

其實wewa好似幾好 但見到係財仔有少少卻步 財仔卡會唔會多手尾或陷阱?

我都有d擔心 所以
暫時手持

八達通轉am
7月1之後flyer 增值8蚊哩
我而家手頭上有兩張

我就係平時好少買野用信用卡
反而有興趣搞個自動增值
因為平時返學食飯都有用

Compass visa 個free app day
如果用來買plan 聽歌都有得回贈?
中信張卡個Apple Pay試過幾次都係declined
暫時睇左dbs 同匯豐
有冇人有經驗分享分享手

年薪200000

匯豐唔用vs唔抵用

兩張都唔好?

你匯豐申請到vs咪抵用,申請唔到白金都可以既,但我覺得唔好
暫時睇左dbs 同匯豐
有冇人有經驗分享分享手

年薪200000

匯豐唔用vs唔抵用

兩張都唔好?

Platinum level 黎講 HSBC 算唔差啦
暫時睇左dbs 同匯豐
有冇人有經驗分享分享手

年薪200000

匯豐唔用vs唔抵用

兩張都唔好?

Platinum level 黎講 HSBC 算唔差啦

暫時睇左dbs 同匯豐
有冇人有經驗分享分享手

年薪200000

匯豐唔用vs唔抵用

兩張都唔好?

金同白金除左交費有分無分外 其實都無咩分別既
我而家手頭上有兩張

dbs 係咪仲有得playme?
暫時睇左dbs 同匯豐
有冇人有經驗分享分享手

年薪200000

匯豐唔用vs唔抵用

兩張都唔好?

金同白金除左交費有分無分外 其實都無咩分別既

白金外幣簽賬最多都有11x
算唔錯啦
屌佢老母 匯豐卡外幣退款個匯率閪到都唔知點計出黎嘅

佢係計番你退個日既匯率仲要冇退手續費,你要打上cs叫佢地退番原價,Hsbc呢樣係好肯幫你,Dbs你諗都唔使諗,咩都冇收過都要蝕

hsbc 而家係冇退手續費仲收返手續費
學埋DBS D衰野

之前用渣打AM都好似無退
一來一回,一個鐘時間無左一舊水港幣

其實有無邊間銀行default 會退埋手續費?
你有無試過打上渣打果度叫佢退手續費?
我見渣打果度差唔係幾多就廢事屌佢 搞掂匯豐呢度先有時間再搞渣打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞