[ 💳 ] 信用卡討論區(10) 繼續討論

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
渣打而家係咪最抵?
想開多張

渣打係上網+aavs+食飯+迎新抵
其他最抵包埋交費係flyer
有vs最紅就另計一定最抵(唔計每間定期佢promotion)
東亞有邊張卡係易啲申請
東亞好似成日都有唔同優惠
機票 睇戲

學生卡咪最易開 咩i-txxxxx card 但ua 9折 其他卡都有

學生睇戲仲平過9折
自己決定開邊張
鍾意嘅話開晒咁多張都仲得
海外黎講 有咩卡好用

黎緊會去2次旅行 日本同北歐
應該會有幾大額既簽帳 去北歐又會幫人碌埋

利申: 有HSBC VS 放左海外
但估計10萬唔夠碌 要多張卡穩陣
有冇咩卡海外碌同VS差唔多優惠

海外真係冇邊張跟得上vs尤其依加有長期海外/網上promotion,大額你得番出幾張新卡食迎新比得起

有冇咩有用既推介下? 暫時覺得好似CITI張飛機唔錯 有18000里 但碌完迎新又係擺係到等CUT

依加有
HSBC VS
AM
FLYER
BA
會用既都係依幾張

巴打可以睇下ae cx見你儲開里數,呢張淨係食迎新就得,迎新都夠大額俾你食盡,Citi pm太廢得迎新叫有少少用但唔夠大額唔夠你去北歐簽

同埋北歐個邊碌卡要入4位pin,用香港卡可以照入6位pin但唔係全部都得,唔得就用ae唔使入pin,遊客碌卡有時會叫你show passport,帶埋ae包冇死

你唔講真係唔知要密碼 聽日打返去銀行叫佢攞先
海外黎講 有咩卡好用

海外真係冇邊張跟得上vs尤其依加有長期海外/網上promotion,大額你得番出幾張新卡食迎新比得起

有冇咩有用既推介下? 暫時覺得好似CITI張飛機唔錯 有18000里 但碌完迎新又係擺係到等CUT

依加有
HSBC VS
AM
FLYER
BA
會用既都係依幾張

巴打可以睇下ae cx見你儲開里數,呢張淨係食迎新就得,迎新都夠大額俾你食盡,Citi pm太廢得迎新叫有少少用但唔夠大額唔夠你去北歐簽

同埋北歐個邊碌卡要入4位pin,用香港卡可以照入6位pin但唔係全部都得,唔得就用ae唔使入pin,遊客碌卡有時會叫你show passport,帶埋ae包冇死

巴打幾時出發,同行友人冇提咩
話說 匯豐信用卡有EPS功能 係咪即係同saving ac連結左? 可以係atm禁機 扣戶口數 (非透支) 而唔洗比手續費?
其實匯豐張垃圾atm卡壞左禁唔到機 又唔想排隊換過
AE CX 簽 DCC 會唔會收手續費(0.8% or 1%)
話說 匯豐信用卡有EPS功能 係咪即係同saving ac連結左? 可以係atm禁機 扣戶口數 (非透支) 而唔洗比手續費?

你入張卡打完密碼見到有得揀自己saving no.就唔洗比手續費,事乎你當初申請有無link到
我一向都係用信用卡咁錢,咁用仲可以用埋plus網絡
想問下6000里數可以換到去邊既機票?

屋企

澳門/廣洲可能夠
長洲就一定得

香港國際機場 to 香港國際機場

你入張卡打完密碼見到有得揀自己saving no.就唔洗比手續費,事乎你當初申請有無link到

申請唔覺有冇link度 但見卡背有eps logo
海外黎講 有咩卡好用

依加有
HSBC VS
AM
FLYER
BA
會用既都係依幾張

巴打幾時出發,同行友人冇提咩

6月尾 真係無 可能身邊少人用信用卡 我自己又未去過個邊

咁想換歐洲機票咪儲成世 ?
AE CX 簽 DCC 會唔會收手續費(0.8% or 1%)

No

不嬲碌卡都唔係儲得最快
已有
AE plat
SC AM
Citi REWARD
DBS BAXK /emin
HSBC plat
大新 BA
中銀 world master

仲有咩卡有迎新里數
就快出新iphone...想碌幾部儲miles

張張信用卡都可以用eps只要你link左saving acc
俾錢個陣講eps就得,Link saving acc要額外申請唔使手續費,禁錢都得但小心禁錯透支
每張信用卡最多link兩個acc

Ae卡冇dcc呢樣野,一海外碌就得轉美金再轉港幣
已有
AE plat
SC AM
Citi REWARD
DBS BAXK /emin
HSBC plat
大新 BA
中銀 world master

仲有咩卡有迎新里數
就快出新iphone...想碌幾部儲miles

Ae cx , bea flyer, 再加hsbc卡一堆現有客都任食迎新

不嬲碌卡都唔係儲得最快

碌卡迎新都唔係最快?再有錢密密飛都唔會夠迎新快啦

張張信用卡都可以用eps只要你link左saving acc
俾錢個陣講eps就得,Link saving acc要額外申請唔使手續費,禁錢都得但小心禁錯透支

我見其他信用卡冇eps呢個logo 得hsbc果張有
如果申請打電話去得唔得 我搵ebanking 搵唔到 定又要去分行搞
唔該晒

我見其他信用卡冇eps呢個logo 得hsbc果張有
如果申請打電話去得唔得 我搵ebanking 搵唔到 定又要去分行搞
唔該晒

其他唔會印落去費時混淆,但張張都有除非間發卡行冇做retail banking,得匯豐可以打上去做到,其他全部交表/分行

am 要換機票係15000起跳
換歐洲6萬左右起跳 巴打加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞