理科人同文科人思考方式

1001 回覆
173 Like 1519 Dislike
閣下嘅論述,不論以文科或理科的觀點與角度,都是不正確。
希望你上到大學背得曬啲嘢
On9
出到黎邊仲有分理科人定文科人
只有分on9仔同醒目仔
樓主就係前者
死記同亂吹係兩樣野。首先,到今時今日都仲係有人認為大學文科係死記硬背,但唔等同亂吹。然後,的確唔否認有文科會亂吹/吹水,但係亂吹唔會係文科嘅真正核心。
討論可以和而不同,你似爭論多d
開個post呻下姐
唔講以為要交論文計分
仲文科理科 幾多歲啊
根本係個人問題 同文理無關
文科仔諗野係on9啲
佢唔明幾千年前既知識量可能只係等於依家初中(比喻)
一個人重可以跨學科咁讀(但其實果啲已是天才級)

現代既知識量可能係果時幾百萬倍,就算天才都只可以專注一科
而且科學越分越細

條友倒帶攞古代講
邊係踩 咪自嘲左吸收慢
解說人都不耐煩
舉個例子有人炒咗車
理科人會諗點解炒咗車
文科人會諗當時嘅人有咩感受
極端啲諗如果睇新聞見到有意外死亡
你第一句係講真係好慘嘅
多數都係文科底
樓主對文科嘅認識係咪初中嘅中英文科
大學讀過文科嘅人都知道文科講求嘅係critical thinking,死背爛背根本讀唔到文科

同埋樓主啲語言組織能力都幾有問題,可以想像到佢唔係好識同人社交,諗嘢偏激,淨係用二元法去睇呢個世界
咪係,文理二分法真係恐怖。文理科一樣可以有唔講邏輯嘅人出現,亦同樣有講邏輯思維嘅人。「文科人係on9」絕對係以偏概全嘅說法。
因為一千年前有條友文科又識理科又識
所以帶擘文科
所以自己讀文科好勁

將人地嘅成功拎黎嘉許自己
文科仔的阿Q精神
事實你就係on9,扮乜撚野諗反例
文科人唔會用logic?你話係就係?
既然你claim自己係理科人就俾數據啦,你個大部分邊到來㗎?大部分又即係幾多呀?又係feel到定係個sample只係身邊果幾件,仲要未問過就直接話佢人哋係文科仔呀

唔同你講歸納,就講演繹。文科仔個腦同理科仔個腦喺學習文理科嘅時候係因為邊d特定條件令你認為文科人一定邏輯差d?

要背書本身唔代表唔會再思考,只係文理科背誦嘅部分唔同,文科仔就背歷史背範文,理科仔就背原理背公式。文科仔背完都可以係理解歷史從而理解社會規則,呢度唔需要邏輯?理科仔都會有盲背原理公式嘅人,真係會再探究公式背後嘅實驗同自己試一次會有幾多個?根本文理都好都係需要邏輯,你可以指明呢個演繹嘅邊一個部分有漏洞令你覺得文科仔一定比理科仔冇邏輯?

都係果句搵文理科分有冇邏輯本身就係冇邏輯,以為一句冇根據嘅大部分有例外就可以拗得贏,我建議你俾多d心機讀好你d書吧啦,出到來根本冇人會care你係文科仔定理科仔,做到嘢至係皇道
屌你個閪咁比較, 除左maths 其他sciences 執柒埋佢啦,讀撚到變dogmatic scientism 仲咁柒惡
證明你冇讀過文科
樓豬咁都叫統計學
我想問讀law算文科人思維定理科人思維
如果我major 理科 minor文科咁我係咩人
如果我major 文科 minor理科咁我又係咩人
如果我讀緊個double degree係又BA又BEng你應該分我做咩人
高雷出身
真係柒到唔敢睇,話自己理科人但係篇嘢同d reply全部都係feel到/覺得/感受到
你肯定少數文科人係搬字過字?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞